Yaz aylarının hafta sonu tatillerinde bir çoğumuzun temiz hava bol gıda düşüncesi ile vazgeçemediği bir piknik sevdası vardır. Ve piknik denilince yemyeşil ortamda temiz havada vakit geçirmek ve tabi ki pek çoğumuzun tercihi ''SAÇ TAVA''dır. Yapımı ve herkesin bir ucundan tutarak hazırlanması ile pişti pişecek derken ortaya geliveren ,pişerken yaydığı mis gibi kokusu ile önceden doyuran, ortaya geldiğinde de etrafına toplanarak birlikte çatal attığımız nefis bir yemektir. Anadolumuzun bir çok yöresinde de gelen misafirlere ikram olarak hazırlanır. Genellikle malzemeleri aynıdır, bazen et seçimin de kimi kuzu eti kimi dana etini tercih eder.Kuzu eti daha kısa sürede piştiği için genellikle tercih edilir. Ama kuzu eti yiyemiyenler için dana eti ile de aynı yumuşaklıkta ve lezzette pişirmeniz mümkündür.

Eğer eviniz de bir saç tavanız varsa gelin bu hafta güzel, lezzetli ve hatta biraz acılı bir saç tavayı birlikte pişirelim.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

  • MALZEMELER:
  • 500 gr dana kuşbaşı (sotelik olarak seçiniz)
  • 2 ad kuru soğan
  • 4 ad çarliston biber
  • 1 ad kapya biber
  • 4 ad domates
  • 4 yemek kaşığı domates püresi
  • 6 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • Kırmızı pul biber yada acı kurutulmuş biber
  • Tuz
  • 1 çay bardağı su
  • YAPILIŞI:
  • Saç tavanızı orta ateşe alın ve zeytinyağ ekleyin.
  • Etleri ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Etleriniz su bırakacak ve tekrar suyunu çekerek yağına kalacaktır.
  • Bu işlem olana kadar kavurmaya devam edin.
  • Bu arada kuru soğanları küçük doğrayın bir kenera alın.
  • Biberleri halka doğrayın.
  • Domateslerin kabuklarını soyarak küp doğrayın.
  • Sarımsakları küçük doğrayın.
  • Hepsi hazır ise ve etler yağına kaldıysa şimdi soğanları ekleyerek 5 dakika birlikte kavurun.
  • Daha sonra sırasıyla önce biberleri ve sarımsakları ekleyin 5 dakika kavurun.
  • Domatesleri ve domates püresini ekleyerek 5 dakika daha kavurun.
  • Tuzunu,kırmızı biberini ve suyunu vererek üzerine bir kapak kapatın ve pişmeye bırakın.
  • Kısık ateşte arada karıştırarak pişirin.
  • Çok kısa sürede yumuşacık ve nefis lezzeti ile ''SAÇ TAVA'nız sofranız da..
  • Yanında yeşil salata ile harika bir piknik yada akşam yemeği..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...
  • Neşem Çelik...