Bu hafta fitness antrenörü, personal trainer Berkay Kahya ile yaşamına, sporun yararlarına ve sağlıklı beslenmeye dair sohbet ettik. Ayrıntılar haberimizde…

Sizi tanıyabilir miyiz? Berkay Kahya kimdir?

20.07.1997 İstanbul doğumluyum. 2017-2018 dönemi itibari ile İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği 3.sınıf öğrencisiyim. 3 seneden beri aktif olarak eğitmenlik yapmaktayım. TVGBF onaylı antrenörlük, TSSF onaylı cankurtaranlık ve Medikal Fitness Eğitmeni sertifikalarına sahibim. Kariyerimin ilerleyen dönemlerinde yöneticilik alanlarında görev almayı hedefliyorum.

Fitness antrenörlüğünü seçme amacınız nedir? Bizlere mesleğinizi anlatır mısınız?

Spor kariyerime futbol ile başlamıştım. Uzun yıllar futbol oynadıktan sonra geçirdiğim bir sakatlık ile birlikte futboldan uzaklaştım. Bu sıralarda tedavi amaçlı fitness yapmaya başladım ve sakatlığımın daha iyi duruma geldiğini gördükçe, kendimdeki gelişimi görmeye başladıkça ilgim daha da artmaya başladı ve bunu bir iş olarak yapmak istedim.
Yaptığım işten zevk alıyorum, eğitici ve öğretici bir iş. İnsanlara yardımcı olmak, gelişimlerini sağlamak bana mutluluk veriyor.

Çalıştırdığınız öğrencilerinize beslenmeleri ve egzersizleri için neler öneriyorsunuz?

Beslenme bu işte en önemli unsurlardan biri. Çok insan görüyoruz spora başlıyor, her gün spora geliyor fakat bir gelişim göremeyince pes edip bırakıyor çünkü eksik yaptığı bir şeyler var ve farkında değil. Çoğu kişi günlük hayatında sağlıklı beslenmiyor. Kendinizi geliştirmek için sadece egzersiz yapmak yeterli olmayacaktır, aynı zamanda doğru ve düzenli bir beslenme programınız olmalı.
Egzersiz konusunda ise kişinin cinsiyet, yaş, boy, kilo, sağlık sorunları gibi noktalarını baz alarak bir egzersiz programı hazırlıyoruz. Önemli olan gelen sağlıklı bireyi sakatlamadan iyi bir duruma getirmek.

Sağlıklı bir yaşam için spor şart elbette. Peki bunun için kişinin günlük nasıl bir planı olmalıdır, gün içerisinde düzenli olarak neler yapılmalıdır?

Genel olarak baktığımızda oturan bir toplumuz. Son yıllarda spora olan ilgi artsa dahi toplumumuzun yüksek bir yüzdesine sporu ulaştıramadık. Zamanı ve imkanı olmayan insanlarımız var. Böyle durumlarda günde sadece 30 dakikalarını ayırarak bile sağlıklı bir yaşama adım atabilirler. Gerek yürüyüş, gerekse evde yapabilecekleri egzersizler ile birlikte kendilerini spora alıştırabilir ve gelişimi sağlayabilirler. Egzersiz planlamaları konusunda herkesin bir fikri olmayabilir bu durumlarda mail adresime yazarak yardım isteyebilirler. Elimden geldiğince her yardım isteyenle ilgilenmeye çalışırım.

Boş vakitlerinizde neler yapıyorsunuz?

İş ve eğitim yoğunluğundan dolayı boş zaman bulduğum pek söylenemez. Fakat fırsat bulduğum zamanlarda ailemle ve arkadaşlarımla vakit geçiriyorum, sakin ortamlarda arkadaşlarımla sohbet etmek bana huzur veriyor.

Spor yaparken, öğrencilerinizi çalıştırırken esas aldığınız kurallar nelerdir? Örnek aldığınız kişi/kişiler var mı?
Spor yaparken müzik olmazsa olmazımdır. Sessiz bir ortamda motive olamam. Öğrencilerimi çalıştırırken de öğrencimin enerjisinin hep yüksek olmasını isterim, sadece derse odaklanırım ve rahatsız edilmekten hoşlanmam. Örnek aldığım kişilere gelirsek şu anda sosyal medyadan takip ettiğim “AĞIRSAĞLAM’’ ve “C.T FLETCHER’’ var.

Sağlıklı ve dengeli bir vücuda sahip olmak isteyenlere nasıl bir beslenme ve spor takvimi önerirsiniz?

Daha önce de belirttiğim gibi beslenme çok önemli bir konu. Kişinin günlük alacağı alacağı kalori, protein ve karbonhidrat oranı gelişimde önemli rol oynar ve doğru belirlenmesi gerekmektedir. Bu konuda internet üzerinden bilgi alabilir ya da dileyen olursa mail yoluyla benden destek alabilir.

Spora yeni başlayanlara genel olarak gün aşırı gelinmesini öneriyoruz ve fazla yüklenimden kaçınıyoruz. Tekrar belirtiyorum ilk amacımız sağlıklı gelen bireyi sakatlamamak.

Birçok sporcunun kullandığı gıda takviyeleri hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce gıda takviyeleri ne zaman, hangi koşullarda kullanılmalı?

Gıda takviyelerine karşı toplumumuzda hep bir ön yargı var ve bu durumu anlayışla karşılıyorum. Çünkü gerekli bilgilendirmeler tam anlamıyla yapılmıyor. Özellikle aileler çocuklarının kullanmasından endişe duyuyor ve karşı çıkıyor. Kesinlikle gıda takviyesi almanız gerekiyor ya da zararsız demiyorum. Bir bilen eşliğinde kullanımı iyi ve sağlıklı sonuçlar verebilir fakat bilinçsiz ve aşırı doz kullanımı sağlık problemlerine yol açabilir.

Yaptığınız antrenmanların birçok çeşidi var. Bu antrenmanların birbirinden ayrılan yönleri nelerdir? Vücuda nasıl faydaları olur?

Yaptığımız antrenman çeşitlerinin her birinin ayrı bir sebebi ve sonucu var. Set, tekrar ya da antrenman hacminde değişiklikler yaparak vücudumuza kuvvet, kondisyon, çabukluk ya da hipertrofi dediğimiz kas büyümesi durumlarını katabiliyoruz.

Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Son olarak söylemek istediklerim görünüm aşamasını geçtim. Sağlığınız için spor yapmalısınız ve pes etmemelisiniz. Yapamam, başaramam demeyin sadece başlayın ve devam edin, farkı göreceksiniz. Ulaşmak ve yardım almak isteyenler için mail adresim [email protected]. Tüm okurlara sağlıklı bir yaşam dilerim.

Röportaj: Ayşenur Mama