İzmit'in En Büyük Konut Projesi: Vadi İzmit

Yolculuk sırasında çok güzel dostluklar kurulabiliyor. Geçtiğimiz sene Diyarbakır’dan İstanbul’a dönerken uçakta yanımda oturan beyefendiyle sohbet etmeye başladık. Kendisi Bektaş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Ali Bektaş’tı. Sohbet sırasında yeni çıktığı ihaleden bahsetti. Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’in en büyük konut projesini kazandığını ve ilerleyen günlerde inşaata başlayacağını söyledi. Ben de inşaat başlayınca bu projeyi konuşmak için kendisine röportaj sözü verdim. Vakit çok hızlı geçiyor ve inşaatın yüzde 30’u tamamlanmış bile. İlk önce İstanbul daha sonra ise Diyarbakır’da buluştuk ve röportaj gerçekleştirdik.

İnşallah dev proje tamamen bitince İzmit’e gidip projenin bitmiş halini de sizlerle paylaşacağım.

Yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış, Mezopotamya ile Anadolu’nun kesiştiği noktada bulunan Diyarbakırlı Cuma Ali Bektaş ile röportajımızın satır başları…


İzmit’in en büyük projesine başladınız. Projeden ve firmanızdan biraz bahsedebilir misiniz Cuma Ali Bey?

Kocaeli’nin merkez ilçesi olan İzmit’te inşaatına başladığımız Vadi İzmit projesini tasarlarken şehrin tüm özelliklerini ve şehir halkının beklentilerini irdeleyerek yoğun çalışmalar sonucunda mimari yapısını oluşturduk.

Ülkemize katma değeri yüksek bir şehir özelliği taşıyan Kocaeli’ye yakışan ve İzmit Belediye Başkanımız Sayın Dr. Nevzat Doğan’ın söylediği gibi ‘’parmak ısırtan’’ bir projeye Bektaş İnşaat olarak bir ilke imza atarak şehrimize kazandırmaktan gurur ve onur duymaktayız.

Projemiz 24 blok 424 daire ve 9 villadan oluşmaktadır.

57.700 M2 Parsel alanına ve 83.517 m2 inşaat alanına sahip olan projenin 46.160 m2 si yeşil alan olarak ayrılmıştır.

Ağırlıklı olarak Teraslı modellerden oluşan projemizde 1+1, 2+1, 3+1, 3+1 bahçe dubleks, 4+1 dubleks ve 3+1 müstakil villalar yer almaktadır. Deniz ve vadi manzarasını bir arada yaşatmayı amaçlayan projemiz içerisinde sosyal Ticari alan olarak18 adet işyeri, AQUA park, Açık yüzme havuzu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, sauna, buhar odası, Türk Hamamı, fitnesi, süpermarket, cafe ve restoranlar bulunmaktadır. Bu özellikleri ile diğer projelerden belirgin şekilde ayrılan projemiz konut sahiplerine şehrin içinde doğa ile iç içe ayrıcalıklı bir yaşam vadetmektedir.

M2 fiyatları 2,800 tl ile 3,500 tl arasında değişiklik arz eden projemizde kişiye özel ödeme planları ile piyasanın oldukça altında 120 aya varan banka kredi seçenekleri bulunmaktadır.


Vadi İzmit projesi ne zaman bitecek?

Projemiz Eylül ayında temel atma töreninin ardından hızlı bir inşa sürecine başlanmış olup 18 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanması amaçlanmaktadır. İzmit Belediyesi ve Bektaş İnşaat iş birlikteliği ile inşa edilmekte olan projemiz İzmit Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında 2019 Nisan ayına kadar projenin tamamlanması planlanmaktadır.

Şu an İstanbul’da emlak piyasası bir dolgunluğa ulaştı. Konut kiralamak ve satmak zorlaştı. Neler söylemek istersiniz? Emlak fiyatları düştü mü?

İstanbul ‘ da konut piyasası 10 yılı aşkın süredir belli bir doygunluğa ulaşmış durumda fakat piyasada yatırımlarını ve tasarruflarını gayrimenkulde değerlendirmek isteyen bir kesim var. Bu kesim yatırıma değer nitelikteki projelere ilgi göstermekte.

Bununla birlikte halkımız Kaliteli ve ayrıcalıklı projelere özel ilgi duyarak yatırım yapmaya devam ediyor. Piyasadaki yatırımlar devam ettiği sürece kısa vadede konut sektöründe fiyatlarda belirgin bir düşüş öngörmüyoruz. İlave olarak İnşaat sürecinde beton ve demir gibi han madde fiyatları dolara endeksli olduğu için bu malzemelerdeki artış, doğrudan konut fiyatlarına yansıyor.

Bu veriler ışığında konut sektöründeki daralma etkisini azaltmak amacı ile yoğun şekilde proje kampanyaları düzenlenmekte ve bankalar 240 aya kadar vade imkânı sağlamakta.

Gayrimenkul yatırımcılarının bu fırsatları değerlendirmelerini tavsiye ederim.

   


Cuma Ali Bey insanlar ev alarak yatırım yapıyor ve menkul kıymetlerin değerleri artıyor. Ev almak iyi bir yatırım aracı mı?
Ülkemizde gayrimenkul yatırımı hala sürdürüle bilir bir yatırım aracı niteliği taşıyor. Nitekim gayrimenkul sektörü diğer yatırım enstrümanlarına göre daha fazla kazandırmaktadır.
Reel faizlerin %14 seviyesinde olduğu şu dönemde doğru lokasyon ve doğru zamanlama ile konut sektörü %35 e varan bir kazanç sağlıyor. Bu oran sektörün canlı kalmasında oldukça önem taşıyor.
Ülkemizde lokomotif sektör olarak tanımlanan inşaat sektörünün uzun vade de yatırımcılara bu ölçülerde kazandırmaya devam edeceğini düşünüyorum. Yatırım araçları içerisinde riski en düşük ve getirisi en yüksek yatırım aracı hala gayrimenkul sektörüdür.


ABD’de ev kredisi 30 yıllık uzun vadede ve düşük faiz. Türkiye’de bu sistem nasıl olur?

1990 – 2000 yıllarında %60’ın üzerinde olan enflasyon rakamları son 15 yıldır gelişen ekonomimiz doğru siyasi ve ekonomik politikalar sayesinde %10 seviyesinde seyir etmektedir.
Faiz oranlarını irdelediğimizde ise Mevduat faizlerinin yıllık 13 – 15 seviyesinde konut kredisi faizlerinin ise yıllık 16.50 seyyiesinde olduğunu görmekteyiz. Nitekim konut kredisi oranları 2010 – 2012 yılarında yıllık bazda %10 un altında kaldığını görmüştük.

Fakat ülkemizin ekonomik gelişimini hazmedemeyen Batı Bloğu ülkeleri ile faiz üzerinden kazanç elde etmeyi alışkanlık edinmiş olan Faiz lobisinin ülkemiz üzerine oynadığı bir takım siyasi ve ekonomik oyunlar neticesinde faiz oranları ve buna bağlı olarak enflasyon oranları bugünkü seviyesine ulaşmış durumda.

ABD ‘ nin konut kredisi faiz oranlarını ve konut sektörünü değerlendirecek olursak. Güncel durumda yıllık %4 - %4,50 seviyesinde bulunan konut kredisi faiz oranları ve ekonomik gücü sayesinde 30 yıla kadar konut kredisi kullanmak mümkün durumda. Bununla birlikte ABD de konutlar yoğun şekilde yatırım aracı olarak kullanılmakta ve gayrimenkul sertifikası olarak yatıma dönüştürülmekte. Nitekim yanlış ekonomik politikalar ve bankacılık sektöründeki risk iştahı neticesinde bu sistemin 2007 yılı ortalarında ABD’de Mortgage krizi olarak geri dönmesi ABD ye oldukça pahalıya patladı.

Ülkemizde ise yatırım ürünü olarak piyasaya çıkan Gayrimenkul sertifikaları henüz çok yaygınlaşmış değil. İlk olarak Katılım bankalarının başlattığı sistemin genele yayılması biraz zaman alacak gibi görünüyor. Bununla birlikte Türkiye’deki Bankacılık sektörü altyapısının ve Sermaye yeterlilik rasyolarının birçok Avrupa ülkesine göre çok iyi olmasının yanı sıra BDDK nın bankacılık sektörünü çok iyi denetliyor olması ABD ‘ de yaşanan krizin ülkemizde yaşanmasına imkân tanımayacağı kanaatindeyim.

Sonuç olarak Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar bertaraf edildiğinde Ülkemizdeki siyasi istikrar ve büyüyen, gelişen ekonomimiz sayesinde orta ve uzun vadede faiz oranlarının ve buna bağlı olarak enflasyon oranlarının Avrupa’dan ve ABD den daha iyi seviyeye ulaşacağı kanaatindeyim. Bu imkânlar oluştuğunda ise konut sektöründeki vadelerin 360 aya kadar çıkması mümkün olacaktır. Nitekim 240 aya kadar vade imkânı sunan banka kredisi örnekleri bunun göstergesi niteliğinde.

      


İzmit’te geçmişte büyük bir deprem oldu ve can mal kayıpları büyüktü. Yakında bir deprem bekleniyor neler söylemek istersiniz?

Ülkemiz jeolojik olarak Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hattı üzerine yer almakta.  Bununla birlikte Türkiye nüfusunun %60 a yakını faal olan ve zarar verebilen fay hatları üzerinde yerleşmiş durumda.

Geçmişte yaşadığımız depremlerden ülkemizin ders çıkardığı kanaatindeyim. Nitekim düzenlenen deprem yönetmeliği, İnşa edilen yapılardaki denetimler, Kentsel dönüşüm politikaları, sivil halkın depreme karşı bilinçlendirme çalışmaları, okullarda ve işyerlerinde uygulanan deprem tatbikatları bu konuya gereken önemi ülke olarak verdiğimizin göstergesi niteliğindedir.

Tekrar aynı kayıpların yaşanmaması için sivil toplum kuruluşlarının bilinçlendirme çalışmaları ile devlet denetimlerinin daha kapsamlı şekilde devam etmesi gerekmektedir.

İzmit ‘in en değerli en güzel zeminlerinden birinin üzerine inşa edilmekte olan Vadi İzmit projemiz her açıdan güven verici nitelikte. Hafriyat aşamasında zeminden yüzlerce çok büyük sert kayalar çıkartılmıştır. Vadi İzmit bu büyük ve derin sert kaya zemin üzerine inşa edilmektedir. Sert kaya zeminler depreme daha dayanıklı e yıkıcılığı daha düşük olması ile bilinmektedir. Aynı zamanda toprak kayması gibi durumlarla da karşılaşma olasılığı düşüktür. Aynı zamanda yatay mimari yatay mimari olarak ile de desteklenen projemiz her açıdan güven vermektedir.

Son söz sizin lütfen buyurun…

Şirket kurucumuz ve babam Fikri Bektaş ‘ tan bayrağı devraldığımdan bugüne şirketimizi gelişen teknolojiye, değişen hayat şartlarına uyum sağlayarak ve kurumsal bir kimlik kazandırarak markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Bu kapsamda şirketimizin belli bir bölgede değil Türkiye ‘ nin her yerine hizmet verme anlayışı ve önceliğimiz olan güven duygusunu ön planda tutarak büyümeyi sürdürüyoruz.

Bektaş İnşaat olarak ‘’ GÜVENLE GELECEĞE ’’ sloganımıza layık olmak için Ben ve ekibim tüm özverimiz ile çalışmalarımızı sürdürmeye, Ülkemize gayrimenkul sektöründe yeni ve farklı konsept projeler sunarak hizmet vermeye devam edeceğiz.

Cuma Ali Bektaş kimdir?

Cuma Ali Bektaş 1976 Diyarbakır doğumludur. İlk ve Orta derece öğrenimini Diyarbakır’da tamamlamış olup Meslek Lisesi Yapı Bölümü mezunudur.  Öğrenim süreci devam ederken diğer yandan aile şirketi olan Bektaş İnşaat firmamızda görev almaya başladım. 2005 yılında firmamızın yönetim kadrosunda görev aldım. 2006 yılından bugüne ise Bektaş inşaat Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevimi sürdürmektedir.