Sevgili Cansu Koç Uzun bir ara verişinizden sonra sizlerle yeniden buluşmak ve sosyal medyayı salayacak kadar başarılı bir işle yeniden müzik piyasasında olmanızdan dolayı ne kadar çok mutlu olduğumu öncelikle belirtmek istiyorum. Bu güzel Röportaj için Sevgili Sanatçı Dostum Cansu Koç ve Basın Danışmanı Necmiye Genç Yavaşca ile Zorlu Center'da Eatyl'de buluştuk.

Cansu Koç’u çok kısada olsa biraz yeni dönem müzükseverlere tanıtmak istersek nasıl anlatırsın? 

Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim.Müzikte son yıllarda  önemli değişimler var. Hızlı tüketim, 3.dalga dediğimiz genç ve bağımsız müzisyenler, rap müziğin on plana çıkması vb... Tüm bunların arasında kendi tarzıyla var olmaya çalışan biriyim. 

Kendimi anlatmaya çalışırken zorlanıyorum aslında. Müziği, sanatı, doğayı, hayvanları seven, yeniliğe açık, biraz duygusal, biraz gerçekçi, biraz da hayalperest biriyim. Müzik benim en büyük tutkum. Konservatuardan mezun olduktan sonra, folk rock tarzında ilk albümüm ‘Anadolu Yakası’nı yayınladım. Sonra ‘İsimsiz’, ‘45’lik’ ve ‘Yalnızlık Mevsimi’ albümleri geldi. Şimdi de  ‘Çay Var İçersen’ ile sevenlerimin karşısındayım. 

Cansu Koç 12 yıllık suskunluk zamanında nerelerdeydi ve neler yaptı? 

Müzikten tamamen kopmadım. Bu mümkün değil zaten. Sadece önceliğim değişmişti. Bu arada söz yazdim, beste yaptim. Vokal koçluğuna devam ettim. Ayrica sosyoloji okumak istiyordum onu da gerceklestirdim. Biraz da tembellik hakkımı kullandım. 

Müzik direktörlüğünü abiniz Sevgili Ahmet Koç’un; düzenlemelerini ise Ahmet Koç ve Hakan Caneroğlu birlikte üstlendiği ‘Çay Var İçersen’ albümü nasıl doğdu? Bunun bu kadar ilgi ve alaka göreceğini hissettiniz mi? 

Öncelikle şarkının nakaratında geçen sözleri gece internette dolaşırken tesadüfen gördüm ve o sözler bir anda melodiye dönüştü. Birkaç kez tekrarladım, sonra unuttum. Ertesi sabah kafamda bu melodiyle uyandım. Unutmaya calistim ama sürekli beni meşgul etmeye başlayınca teslim oldum ve dilimden diğer sözler ve melodi dökülmeye başladı. Üzerinde çok oynama yapmadım, afili kelime arayışına girmedim, yalın bir dille ilk hislerimi aktarmaya çalıştım ve aynı gün bitirdim. Muzik direktörüm ve aranjörüm Ahmet Koç 'a teslim ettim. Dj Hakan Caneroğlu elektronik altyapılarda destek verdi. Böylece sözü, bestesi, aranjesi ve benim yorumumla bütünleşen sıcak, samimi keyifli bir parca oldu. Dinleyenler samimiyetle yapılan şarkılara ilgi gösteriyor. Sanırım bu nedenle bu parca sevildi ve Tik Tok’ta videosu en çok çekilen ve paylaşılan şarkılardan biri oldu. 

Albüm'de  kendi repertuvarınızın dışında diğer ustaların eserlerinede yer verdiniz? Bu seçimi nasıl yaptınız? 

Repertuari oluştururken öncelikle beni etkileyen ,dinlemekten ve söylemekten keyif aldığım eserlere  yer vermeye çalışıyorum.Ayrica bazı şarkıların ya da türkülerin yeniden gündeme gelmesini istiyorum. 

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı şan & opera bölümünde 3 yıllık bir müzik eğitiminin ardından müzik piyasasına adım attınız bildiğim kadarıyla? Aynı zamanda Trt kadrosundada yer aldınız? Bu serüvenden biraz bahsetsek? 

Konservatuvar şan bölümünü 3.yılında bıraktım. Aynı yıl Müjdat Gezen Sanat Merkezinin açılacağını duyunca  opera-şan bölümü sınavına girdim. Bölüm başkanımız Yekta Kara, şan hocam Müveddet Günbay'dı. 2. yılımda şan hocam  özel nedenlerle okuldan ayrıldı. Yeni gelen hocamız harikaydı ama tekniği farklıydı. Biraz uyum problemi yaşıyordum. Bu arada Türk Hafif Müziği bölümü ses eğitimi dersine Sertab Erener hoca olarak gelince ben ani bir kararla bölüm değiştirdim. Sertab Erener dışında Selmi Andak, Melih Kibar, OguzAral, Aliye Uzunatağan, Toron Karacaoglu ve tabii ki Müjdat Gezen gibi değerli hocaların ögrencisi olma şansını yasadim. Bu arada haftasonları TRT gençlik ve opera gençlik korolarına devam ettim. 

Cansu Koç Müzik dışında zamanını nasıl geçirir nelerden beslenir?

Muzik dışında sanatın diğer alanlarını da takip etmeye çalışıyorum. Kitap okumak  çocukluğumdan beri vazgecilmezimdir. Arada bir bady casting calismalari  yapiyorum. Seyehat etmek, gözlem yapmak, düzenli olmasada spor yapmak,  yemek yapıp arkadaşlarımla paylaşmak (sanal ortamda değil) gercek hayatta, biraz yalnızlık, biraz da tembellik yapmayı seviyorum. 

Müzisyen bir ailenin içindesiniz? Bu nasıl bir duygu? 

Müzisyen bir ailede olmak kanıksadığım bir şey olduğu için özel hissettirmiyor.  

Cansu Koç acaba yurtiçinden yada yurtdışından biriyle düet yapsa kiminle en çok yapmak ister? 

Alicia Keys' le düet yapmak isterdim. Bu topraklara ait bir eserle. Aranjörlüğü de ona ve ekibine bırakmak isterdim. Çünkü bir batılının gözünden bizim müziğimiz nasıl görünür nasıl şekil alır merak ediyorum.

Sosyal medya ile aranız nasıl? En çok sevip kullandığınız beş uygulamayı bizimle paylaşır mısınız? 

Birkaç ay öncesine kadar mesafeliydim. Ancak işim gereği bu bir zorunluluk halini aldı ve gittikçe sevmeye başladim. Farkındayım, artık her şey dijitale evriliyor. Özellikle genç nesil her şeyi orada keşfediyor. Haliyle onlarla iletişim kurmak ve onlarla buluşabilmek için de sosyal mecralar çok önemli hale geldi. Şimdilik en çok instagram  kullanıyorum. İşimizin de ayrılmaz bir parçası sosyal medya. Albümlerimiz, sahne performanslarımız ya da konserlerimiz hemen her çalışmamız dijital platformlarla entegre halinde artık. Oradan bağımsız bir iş yapmak mümkün değil.  

Sevenleriniz sizi hangi hesaplardan takip edebilir?

Instagram hesabim #cansukocofficial