''Riya'' ile sosyal medyada dikkatleri üstüne çeken genç şarkıcı Asya, hakkında merak edilenleri, kariyeriyle ilgili planları, hala devam eden projelerini bizlerle paylaşıyor.
 
Merhaba Asya Hanım öncelikle nasılsın, bize biraz kendinden bahseder misin?

25 yaşındayım Kosova Priştina doğumluyum. Türkiye'yi ve İstanbul'u çok seviyorum.

Müzik yolculuğundaki serüvenin nasıl başladı?

Müziğe ilgim küçük yaşlarda başladı. Babamın aldığı gitar bu yolda ilk desteğim ve arkadaşımdı. Ülkemde müzik eğitimi aldım. Flüt ve piyano çalabiliyorum. Ayrıca Art of Academy, Yüksek Gazetecilik okudum. Müzik sevgimi aldığım eğitimle arttırdım.
 
'Riya" single çalışmanız nasıl başladı? Kimlerle çalıştınız? Hangi isimler teşekkürü hak etti?

Riya başlı başına güzel bir projeydi. Hem müziği hem sözleri güzel bir şarkı oldu. En büyük ayrıcalığı ise benim için yapılması oldu. Bu nedenle özeldi. Osman Taşdaş, Serdar Ağırlı, Aylin vatankoş Şenyaylar, Caner Güneysu gibi müzik hayatı içindeki değerli isimlerle birlikte 6 ay boyunca birlikte çalıştık. Emeği geçen herkes teşekkürü hak etti elbette.

''Riya" şarkısının akustik versiyonuna klip çektiniz, klibin hikayesi nedir?

Klip için çok kıymetli yönetmen Murat Joker ile anlaştık. Birkaç senaryo üzerinde durduk. Joker çok profesyonel bir ekip ve donanıma sahip… Çekim günü zorlu bir maratondu. O büyük ekip sabah erken saatlerden gece yarısına kadar durmadan çalıştı. Ben şarkımı belki onlarca defa söyledim… Gün bittiğinde kameralar stop ettiğinde tatlı bir yorgunluk vardı üzerimizde… Kurgu sürecinde de Joker ve ekibiyle birlikteydik. Titiz, profesyonel ve göz nuruyla yeşeren bir proje çıktı ortaya. Herkesin sonuçta mutlu olduğu, tatmin olduğu bir müzik videosu yarattık.

''Riya" singleniz dinleyiciden nasıl tepkiler alıyor? Geri dönüşlerden memnun musunuz?

Riya çok beğenildi. Sessiz, ağır ama derinde güçlü adımlarla piyasaya yayıldı ve yayılmaya devam ediyor. Şarkının sözleri, müziği ve benim Türkçem çok ilgi çekti. Galatasaray Stadyum’unda çaldı. Taraftarların beğenisini aldı. Kosova’da yani kendi ülkemde çok beğenildi. Kısaca gelen tepkiler hep olumlu oldu. Memnunum bu konuda.
 
Bir şarkının hit olacağını anlamak mümkün mü?

Bir şarkının hit olacağını anlayabilmek mümkün. Ritim, tempo ve sözler bu konuda size ipucu verir elbette. Bir de sizin o şarkıyı hissetmeniz önemli.Yaşamanız, duygularınızı kapsıyorsa bir melodi sizinle birlikte yaşayacaktır.. Ne kadar hisseder ve benimserseniz bir şarkıyı bence o şarkı da o kadar şansı olur. Bir bestenin birçok insanın kalbine hitap edebilmesi için ilk olarak size nasıl seslendiği önemli.
 
Müzik adına neler yapmak istiyorsun? Şu an yapmak istediklerinin neresindesin?

Şuan Türkiye’de yeni doğmuş bir bebek gibiyim. Önümde çok uzun ve zorlu bir yol var. Ama ben çok çalışarak bu zorlukları yenmek istiyorum. Müzik adına doğru, önemli ve iyi projelerle bu sektör içinde kalıcı olabilmek hedefim. Kaliteden ödün vermeden seviyeli proje ve işlere imza atmak ve uzun yıllar bu piyasada kalmak amacım.
 
Müzikte prensiplerin var mı? Ya da bu tarzda asla söylemem dediğiniz şarkılar?

Müzikte prensiplerim; sadece insanların, hayranlarımın beklentilerine yanıt verebilmek adına her projeye evet demek değil… Benim müzik eğitimim var… Çok dinliyorum, çok çalışıyorum.. Belirli bir seviyenin üzerini yakalamak kalitemle de insanlara ulaşmak istiyorum. Sanatımla var olmak hedefim… Endüstriyel çizgide kalırsanız uzun soluklu olamazsınız.
 
Türk pop müziğini nasıl görüyorsunuz? Şarkılar çabuk eskiyor, çok çalışmak sürekli üretmek mi gerekiyor? Ne yapmalı ayakta kalmak için?

Türk pop müziğini beğeniyorum… Güzel çalışmalara, güzel sesler var… Dijital çağı yaşıyoruz. Sadece şarkıları değil her şeyi çabuk eskitip tüketiyoruz… Sosyal medya da bu anlama çok etkili. Müzik sektöründe çalışmak sadece şarkınıza bestenize sesinize yatırım yapmakla sınırlı değil. Ekip işi akıl işi... Sosyal medyada güçlü olacaksınız doğru ilişkileri kuracaksınız… Ayakta kalabilmek adına çağı yakalayacaksınız… Ve Türkiye dışına da açılacaksınız… Global olmanın yollarını bulacaksınız.. Dünya sanatçısı olacaksınız…
 
Müzik dünyasında radyocuların ne gibi bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz? Radyocular şarkıcılara mı şarkıya mı öncelikle önem veriyor?

Radyolar önemli elbette… Ama bugünkü teknolojide işleri zor… Artık herkesin elinde kendi radyosu var… Herkes kendinin DJ’i. Herkesin bir müzik listesi var… Radyolar popülaritesine göre şarkılara yer veriyor. Reytingler önemli… Bazen şarkıcının PR’ı önemli… Kimlerle neler yaptığı önemli. Bu yüzden bazen şarkıdan çok söyleyen önem kazanıyor… Kriterleri gündem belirliyor… Bazen Şarkı kaliteleri ikinci planda kalıyor.
 
Müzik piyasasındaki cinsel ayrımcılık hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yaptığınız işin kalitesi, sanatçı duruşunuz, çizginiz bu piyasada herhangi bir ayrımcılığı mümkün kılmaz bence. Kadın sanatçıları cinsel bir öğe gibi görmek toplum kalitesiyle orantılı… Eğitim bu konuda herkese yardımcı olur.
 
İyi bir müzisyen olmanın ölçüsü, standartı nedir?

İyi bir müzisyen olmanın ölçüsü bence eğitim, yaptığınız işe saygı duymak ve çok çalışmak…
 
Hayatında müzik dışında neler var?

Müzik benim için çok önemli… Sonra ailem… Sonrasında çok sevdiğim İstanbul’da yaşamak… İyi derecede Türkçe konuşmak… Bu sektörde kalıcı olup saygı görmek.
 
Birçok ses yarışmaları oldu, yarışmalar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yarışmalar teşvik edici yönleriyle önemli… Birçok kenarda kalmış yeteneği fark etme şansı yaratabiliyor… Kaliteli ve gerçekten müzik için, sanat için yapılmış doğru organizasyonları destekliyorum.
 
Piyasada birçok yeni şarkıcı var sizi diğerlerinden ayıran özellik nedir? İnsanlar sizi neden dinlemeli?

Ben Avrupa’dan ama Müslüman bir ülkeden geldim… Günlük hayatta Türkçem belki mükemmel değil ama şarkımın sözlerini dinleyen doğuştan Türk sanıyor beni… Fiziğimden önce sesimi, yeteneğimi, sanatçı kimliğimi ön planda tutmak istiyorum…
 
Sosyal medya ile aranız nasıl?

Sosyal medya olmazsa olmazımız… Sosyal medyayı doğru kullanmak önemli… Her sektörde sosyal medyanın takibi ve desteği yaptığınız işe olumlu olumsuz katkı sağlayabiliyor.
 

RÖPORTAJ: MURAT FIRAT