Doğa ile Kent Yaşamını Birleştiren Tekirdağ

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Ahmet HACIOĞLU ile Röportaj

Bu hafta “59” plaka numarasına sahip olan, Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında ve Marmara Denizi’nin kuzeybatısında az engebeli, zengin alüvyonlarla kaplı topraklar üzerinde bulunan Tekirdağ ilimizi konu aldık.

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Ahmet HACIOĞLU ile birlikte Tekirdağ'ın turistik yerleri ve güzellikleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajın içinde Ahmet Hacıoğlu'nun Tekirdağ'ı ileriye taşıyacak fikirleri, projeleri ve faaliyetleri ile ilgili bilgiler de yer almaktadır.

- Sayın Müdürüm, unvanınız ve başarılı projeleriniz sayesinde sizi basından tanıyoruz. Rica etsem bu kez Önce Vatan Gazetesi okurları için kendinizi tanıtır mısınız?

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden 1987 yılında mezun oldum. 27 yıl Milli Eğitim Bakanlığında çalıştım 2014-2019 yılları arasında Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü yaptıktan sonra 6 aydan beri Tekirdağ Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü görevini yürütüyorum.

- Peki, Tekirdağ ilimizi de bizlere tanıtın dersek neler söylersiniz?

Tekirdağ, sahip olduğu tarihi - kültürel mirası, doğal güzellikleri ve değerleriyle, turizm açısından farklı renk ve tatlar arayanların talep ettiği tüm özellikleri içinde barındıran zengin bir potansiyele sahiptir. Tekirdağ’da, tarih, kültür, doğa, flora (botanik), yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, agro turizm, eko-turizm, sahip olduğu gastronomi değerleri ve 8 mavi bayrak sahibi upuzun kumsalları, turizm çeşitlendirilmesi bağlamında da önemli avantajlar sunmaktadır.

- Sayın Müdürüm, turizm ve tanıtım faaliyetleriniz nelerdir?

İlimiz turistlerin yoğun olarak geldiği İstanbul, Edirne ve Çanakkale gibi şehirlere yakın olmasına rağmen, yerli ve yabacı turistlerin sahip olduğumuz zenginliklerin ve turistik değerlerin farkında olmaması sebebiyle bir durak değil geçiş noktası olarak görülüyor. Şehrin bir destinasyondan çok bir geçiş bölgesi olarak görülmesinin önüne geçilmesi için turistlerin ilgi duyabileceği aktivitelerin ve mevcut potansiyelin tanıtımına yönelik çalışmalar yapıyoruz.

Bu doğrultuda, İlimizin kültür ve turizm alanında önde gelen kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile bir çalıştay gerçekleştirdik. Gerçekleştirilen çalıştay neticesinde, İlimizin sahip olduğu turizm potansiyelini planlı ve programlı bir şekilde kullanmak ve turizmi bölge insanının refahına katkı yapan bir sektör haline getirmek üzere yapılması gerekenlere ilişkin uzun vadeli bir yol haritası çıkarıldı. Şu anda bunu uygulamak için çalışıyoruz.

İlimizin tanıtımı için sosyal medyayı ve web sitemizi aktif bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Günlük olarak sahip olduğumuz turizm değerlerine ilişkin sahip olduğumuz hesaplarda paylaşımlarda bulunuyoruz.

Facebook: https://www.facebook.com/tekirdagyahyakemalbeyatlikulturmerkezi/

İnstagram: https://www.instagram.com/tekirdagkulturturizm/?hl=tr

Twitter: https://twitter.com/tekirdagiktm59

Web sitesi: https://tekirdag.ktb.gov.tr/

Kültür Portalı: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/tekirdag/genelbilgiler

Yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirilen turizm konulu fuar, çalıştay …vb. organizosyanlara katılarak ilimizi tanıtmaya çalışıyoruz.

Bunun dışında ilimizin sahip olduğu  kültür ve turizm değerlerini içeren farklı dillerde hazırladığımız kitapçık, broşür, harita, tanıtım CD’si gibi materyalleri vatandaşlarımıza sunuyoruz.

- Fikir aşamasındaki projeleriniz ya da yeni uygulamaya geçtiğiniz çalışmalarınız nelerdir?

1. MARMARAEREĞLİSİ PERİNTHOS ARKEOLOJİK KAZISI: Perinthos Bazilikasının üzerinin kapatılması ile ilgili proje Bakanlığımıza sunulmuş olup, uygulamaya geçilmesi ve ziyarete açılması,

2. KARAEVLİALTI HERAİON TEİKHOS ARKEOLOJİK KAZISI: Tekirdağ turizmini geliştirmek için Heraion Teikhos Antik Kenti’ne ‘ÖRENYERİ’ Statüsü verilmesi ile ilgili çalışmalar hızlandırılması,

3. 19. FIRKA MÜZESİ: Çanakkale gezilerinin başlangıç ayağını oluşturması açısından büyük önem taşıyan 19. Fırka Müzesinin açılması çalışmalarının hızlandırılması,

4. MURATLI ATATÜRK EVİ MÜZESİ: Yaklaşık maliyet çalışmaları defalarca yapılan Atatürk Evi Müzesinin ivedilikle onarımdan geçirilmesi,

5. DEVLET TİYATROLARI: Devlet Tiyatrolarının her hafta bir oyununun Kültür Merkezimizde sahnelenmesinin sağlanması,

6. ÇOCUK KÜTÜPHANESİ: Süleymanpaşa Belediyesince belirlenecek bir binada sadece çocuklara hizmet verecek bir kütüphanenin açılması,

7. EDEBİYAT MÜZE KÜTÜPHANESİ: İlimizde bir edebiyat Müze kütüphanesi açılması,

8. KAPAKLI İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ: Kapaklı ilçesinde Bebek ve çocuk kütüphanesi kurulması ve tefrişat alımı için ödenek ayrılması,

9. MARMARAEREĞLİSİ İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ: Tek kütüphanesi bulunmayan ilçemiz Marmaraereğlisinde yetişkin ve çocuk bölümü olan İlçe Halk Kütüphanesi kurulması,

10. SARAY VE ERGENE İLÇE HALK KÜTÜPHANELERİ: Sağlıklı şartlarda bulunmayan Saray ve Ergene İlçelerinde bulunan kütüphanelerin taşınacak yeni yerlerinde ihtiyaç duyulacak olan tefrişat alımları için ödenek ayrılması,

11. ŞARKÖY İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ: Merkezi sistemden bağımsız salon tipi klimalarla (en az 5 adet) ısıtılması için ödenek gönderilmesi,

- Sayın Müdürüm Tekirdağ’ın turistik, kültürel ve doğal varlıklarını koruma veya onarmaya yönelik ne gibi çalışmalarınız oldu veya olacak?

Bakanlığımıza bağlı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı ile koordineli çalışarak ilimizdeki tescilli yapıların tespitini yapıyoruz.   Tarihi taşınmazlarla ilgili proje ve uygulama yardımları kapsamında başvuruda bulunan vatandaşlarımıza Bakanlığımızca sağlanan ödenekler doğrultusunda yardımda bulunuyoruz.

- Sayın müdürüm, kültürel ve aktivite turlarına daha fazla katılımın olması için neler yapıyorsunuz?

Tarih ve kültür rotası oluşturmaya çalışıyoruz. Tarihi İstanbul- Selanik yolu üzerinde bulunan ilimizi turistlerin geçiş güzergahından çıkararak bizzat gezme ve görme faaliyetlerine katılması gayreti içindeyiz. Özellikle Perinthos, Heraion Teichos ve 19. Fırka müzelerinin oluşumunu bunun için önemsiyoruz.

- Resmi platformda Tekirdağ'a gelen turistleri doğru yönlendiren turizm enformasyon memurlarınız var mı?

Evet, kurumumuzda enformasyon memurlarımız bulunmaktadır. Ayrıca İlimiz Süleymanpaşa ilçesi sahil yolunda vatandaşlarımıza hizmet vermekte olan bir Turizm Danışma Büromuz bulunmaktadır.

- Efendim Tekirdağ ilimizin özellikleri hakkında da bir kaç bilgi isteyeceğiz sizden. Tekirdağ ismi nereden gelme ve isminin anlamı nedir?

Şehrin bilinen ilk adı Bisanthe (Barbaros) dir. Romalılar devrinde Rhadesthus, Bizans devrinde Rodosto idi. Türkler Tekirdağ’ı fethettikleri zaman adı Rodosçuk, daha sonra Osmanlılar döneminde Tekfurdağ olarak adlandırılmıştır. Cumhuriyet döneminde ise şehir TEKİRDAĞ adını almıştır.

- Tekirdağ denilince akla ilk gelen nedir?

Harika sahilleri, yamaç paraşütü, organik kahvaltı, bağ rotaları, eko turizm alanları, denizi, balıklarıdır.

- Tekirdağ'ı diğer illerimizden farklı kılan özelliği veya özellikleri nelerdir?

Tekirdağ, bağ hayatını merak eden, damak tadına önem veren, yeni lezzetler keşfetmek isteyen herkesi, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi dokusu ve kültürü ile ağırlayabilecek bir ildir.

Daha öncede bahsettiğim gibi ilimiz sahip olduğu tarihi - kültürel mirası, doğal güzellikleri ve değerleriyle, turizm açısından farklı renk ve tatlar arayanların talep ettiği tüm özellikleri içinde barındırmaktadır.

-  Tekirdağ'ın kültürel faaliyetleri nelerdir?

İlimizde Bakanlığımız bünyesinde 4 adet kültür merkezi bulunmaktadır. Bunlar; başta yaklaşık bir yıl önce hizmete giren Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi olmak üzere, Çorlu Kültür Merkezi, Muratlı Kültür Merkezi ve Şarköy Kültür Merkezidir. Şu anda Müdürlüğümüzün de içinde bulunduğu Yahya Kemal Beyatlı Kültür merkezinde Müdürlüğümüz bünyesinde ipek kozası, seramik, çini… vb. kurslarla unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızda yaşatılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca kısa süre önce kurduğumuz Kültür Sanat Akademisi ile halkoyunu, modern dans, bale, saz, resim, dokuma kursları şu anda verilmekte olup yakın zaman ise sema, bendir, ney, kursları başlayacaktır. Türk Sanat Müziği ve Kent Orkestrası kurma çalışmalarımızda devam etmektedir.

Kültür merkezimiz içerisinde bulunan 430 ve 230 kişilik iki adet salonda yıl içerisinde tiyatro, konser, panel, konferans gibi toplam 155 adet kültürel etkinlik gerçekleştirilmiştir.

- Tekirdağ'ın turistik yerlerini tanıtır mısınız?

DENİZ VE DOĞA TURİZMİ

Şarköy

1354 yılında Gazi Süleyman Paşa tarafından fethedilen Şarköy, önceleri Şehirköy olarak adlandırılmıştır. Zengin doğa güzellikleri, zeytin bahçeleri ve yeşil bağlarıyla ilimizin en şirin ilçelerindendir. Üzümü ve zeytinyağı meşhurdur. İlçe, çok sayıda konaklama tesisi ve mavi bayraklı plaja sahip bir turizm merkezidir. İlçeye bağlı Eriklice, Hoşköy, Gaziköy, Mürefte ve Uçmakdere'de de eşsiz doğa güzellikleri bulunmaktadır.

Gaziköy /Şarköy

Eski adı Ganos olan ve Ganos dağları ile Marmara Denizi arasında kalan köy doğal güzelliği ile göze çarpmaktadır. Bağcılık, balıkçılık ve zeytincilik gibi faaliyetlerin yoğun olduğu köyde Rum ve Osmanlı kültürünün izleri görülmektedir.

Ganoslar /Şarköy

Tekirdağ’ın doğal yönden hazinesi konumunda olan Ganoslar aynı zamanda zengin kültürü ve meşhur lezzetleriyle Tekirdağ'ın en ilgi çekici köşelerindendir. Mürefte ve Şarköy'den Uçmakdere ve Kumbağ'a kadar uzanan hat üzerinde yer alan Ganoslar misafir ettiği pek çok uygarlığın izlerini taşımaktadır. Günümüzde ziyaretçileri doğası ve zengin kültürü ile cezbeden Ganoslar; yamaç paraşütü, off-road yarışmaları, trekking turları gibi alternatif turizm uygulamalarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Uçmakdere /Şarköy

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı eski bir Rum köyü olan Uçmakdere eski yerleşim dokusunu ve yaşam kültürünü devam ettirmektedir 2007 yılında, Tekirdağ Valiliği’nin, Yeniköy’den 625 m. rakımlı Nişantepe’ye çıkış yolunu açması ve Ayvasıl Mevki’ndeki deniz kıyısını iniş alanı olarak düzenlemesi ile birlikte, Yeniköy - Uçmakdere bölgesi yamaç paraşüt sporcularının kullanımına açılmıştır. İstanbul'a olan yakınlığı sayesinde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan Uçmakdere, Ganos Dağları'nın yeşili ve Marmara Denizi'nin mavisi eşliğinde ziyaretçilerine yamaç paraşütüyle gökyüzü ile buluşmanın keyfini yaşatmaktadır.

Kastro (Çamlıkoy) /Saray

Kastro yeşilin mavi ile buluştuğu Istrancalar bölgesinde yer alır. Alan; Marmara Denizi kenarındaki Tekirdağ ilinin Karadeniz kıyısındaki hududunu oluşturmakta ve hâlihazırdaki mesire yerinin bulunduğu koy ile birlikte yapraklı ormanlar ve zengin bitki örtüsüyle eşsiz bir doğal güzellik sunmaktadır. Alan içerisindeki Bahçedere'nin denizden itibaren 2 kilometrelik kısmında kayık ile gezinti yapılabilmektedir.

Kumbağ /Süleymanpaşa

Tekirdağ'da deniz turizmi denilince akla ilk gelen yerlerden olan Kumbağ, özellikle yaz aylarında İstanbul başta olmak üzere çevreden gelen ziyaretçilerin uğrak yeri haline gelmiştir. Tekirdağ'a 14 kilometre mesafede olan Kumbağ, Marmara kıyısının önde gelen tatil beldeleri arasında yer alır. Kumbağ sırtlarındaki orman içi dinlenme tesisleri özellikle hafta sonları çok sayıda tatilciyi ağırlamaktadır.

Bağ Rotası

Tekirdağ, bağ hayatını merak eden, damak tadına önem veren, yeni lezzetler keşfetmek isteyen herkesi, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi dokusu ve kültürü ile ağırlayabilecek bir ildir. 2014 yılında gerçekleştirilen “Trakya Bağ Rotası” projesi ile birlikte bölgemiz bağ turizmi merkezi haline gelmiş, yerli ve yabancı pazarda iddialı bir destinasyon olarak marka değeri kazanmıştır. Rota üzerinde toplamda 12 butik üzüm üreticisi olmakla birlikte bunların 7 tanesi ilimiz sınırları içerisinde yer almaktadır. Tüm bağlarda organik üretim yöntemleri kullanılarak başta Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Zinfandel ve Öküzgözü… vb. üzümleri üretilmektedir.

(*Umurbey, Şato Nuzun, Barel, Barbare, Melen, Gülor, Şato Kalpak)

TARİHİ VE KÜLTÜREL TURİZM

Rüstem Paşa Bedesteni /Süleymanpaşa

Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan külliyenin içinde yer almaktadır. Dikdörtgen planlı olan yapının 6 adet kubbesi bulunmaktadır. Dört taraftan girişi olan bedesten günümüzde de kullanılmaktadır.

Rüstem Paşa Camii /Süleymanpaşa

Rüstem Paşa Külliyesi içinde yer alan cami, 1554 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.  Kesme taştan inşa edilen cami, kare planlı ve tek kubbelidir. Kubbeye geçiş tramplarla sağlanmıştır. Kubbe, alçı kabartma çiçek ve çelenklerle bezelidir. Caminin mukarnaslı taş yapısı dikdörtgen bordürlüdür. Bahçesinde bulunan şadırvan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır.

Tekirdağ Valilik Binası /Süleymanpaşa

Mutasarrıf Selanikli Hüsnü Bey tarafından 1912-1913 yıllarında yaptırılan bina Tekirdağ'ın günümüze ulaşan en güzel mimari örnekleri arasında yer almaktadır. 

Ayaspaşa Camii /Saray

Kanuni Sultan Süleyman döneminin önemli devlet adamları arasında yer alan Mehmet Ayaz Paşa tarafından yaptırılan ve onun ismiyle anılan caminin yapımı 1539 yılında tamamlanmıştır. Cami kesme taştan, kare planlı olarak yapılmış, üzeri kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Minaresi taş kaideli, ince silindirik gövdeli ve tek şerefelidir. Saray İlçesinde yer alan önemli Osmanlı eserlerinin başında gelmektedir

Çorlu Süleymaniye Camii /Çorlu

Çorlu'nun merkezinde bulunan cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1521 yılında mimar Acem Ali'ye yaptırılmıştır. Kare bir plan üzerine yapılan caminin malzemesi kesme taştır. Külliye olarak yapılan camiye ait imarethane, medrese ve hamam ise günümüze ulaşamamıştır.

Hacerzade İbrahim Bey Cami /Malkara

Malkara İlçesinde bulunan cami, Hacerzade İbrahim Bey tarafından 1406 yılında yaptırılmıştır. Yapı tamamen kesme taş malzemeden, tek kubbeli olarak inşa edilmiştir. Mihrabı taş malzemeli ve mukarnaslıdır. Mihrabın üst kısmı parmentli bir süsleme ile taçlandırılmıştır.

Sarban-ı Ahmed Türbesi /Hayrabolu

Kanuni Sultan Süleyman’ın deve kolları komutanı ve çağının en büyük şairi Melami pirlerinden Ahmed-i Sarban’ın türbesidir. 6 köşeli bir plana sahip olan türbe, tuğla hatıllı, horosan derzli, moloz duvar olarak işlenmiş bir cepheye sahiptir. Birçok kez onarım görmüştür.

Hora Feneri /Şarköy

İnşa edildiği günden bu yana Marmara Denizi’nde denizcilere dost olmuş Hora Feneri, Şarköy'e bağlı Hoşköy Mahallesinde yer almaktadır. Trakyadaki bir diğer benzeri olan İğneada Feneri gibi Fransız yapımı olan Hora Feneri, 1876 yılında yapılmıştır.

Heraion Teikhos /Süleymanpaşa

Tekirdağ, Süleymanpaşa İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. M.Ö. 2000’li yılardan başlayarak M.S. 13. yy.’ın sonların kadar kesintisiz iskan edilmiştir. Yapılan arkeolojik kazılarda M.Ö. 1.yy.’a ait kült ve sağlık merkezi bulunmuştur. Devam eden arkeolojik kazılardaki buluntular, M.Ö.6.yy.’dan M.S.1.yy’a kadar olan kültür katmanlarının gün ışığına çıkmasını sağlanmıştır.

Perinthos /Marmaraereğlisi

M.Ö. 6.yy.’da Samos Adasından gelen topluluklar tarafından kurulmuştur. Antik kentin içinde saray yapıları, tapınaklar, idari binalar, tiyatro, stadion, ayazma ve bazilika yer almaktadır. Perinthos’un antik devirden günümüze en iyi koruna gelmiş yapısı aşağı şehir surlarıdır. Özellikle akropolün kuzeybatı köşesindeki surlar 6-7 metre yüksekliktedir. Bizans döneminde dini merkez konumunda olan Perinthos bugün Marmara Ereğlisi ilçesi ile özdeştir.

Güngörmez Mağaraları /Saray

Saray ilçesinin güneyinden geçen Galata Deresi üzerindedir. Mağaraların içinde kalkolitik çağ seramikleri bulunmaktadır.

Güneşkaya Mağaraları /Saray

Saray ilçemizin 2 km batısında eski bir yerleşim yeri olan Güneşkaya'da mağaralar ve tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda M.Ö. 5000 -3000 kalkolitik çağa ilişkin buluntulara rastlanmıştır.

Karacakılavuz Dokumaları /Süleymanpaşa

Tekirdağ ilindeki en yaygın el sanatları arasında dokumacılık, sepet örücülüğü, saraçlık ve çarık yapımcılığı sayılabilir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde İldeki dokumacılığın XIV. Yüzyılda gelen Yörüklerle başladığından bahseder. Kilim dokumacılığı günümüzde Karacakılavuz ve Ferhadanlı köylerinde sürdürülmektedir.

➢ MÜZELER

Tekirdağ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi /Süleymanpaşa

1927 yılında vali konağı olarak yaptırılan bina, 1976 yılında müzeye çevrilmiştir. İki katlı teşhir salonu ve geniş bahçesinde prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar olan süre içerisindeki eserler sergilenmektedir. Hemen hepsinin Tekirdağ sınırları içerisindeki antik yerleşim yerlerinden getirilen kültür varlıkları içerisinde, Kersepleptes ve Teres’in mezar buluntuları, Toptepe Yerleşkesinden gelen ana tanrıça heykeli ve M.Ö. 5.yy. a ait krater en dikkat çekici eserler arasındadır.

Rakoczi Müzesi (Macar Evi) /Süleymanpaşa

Macaristan Erdel Prensi II. Ferenc Rakoczi, Padişah III. Ahmed’in daveti ile 1718 yılında Osmanlı topraklarına gelmiş, 1735 yılına kadar Tekirdağ’da yaşamıştır. Bugün Rakoczi Müzesi olarak kullanılan üç katlı, cumbalı, ahşap karkas bina 1932 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Macar Hükümeti arasında imzalanan antlaşma ile Macaristan Büyükelçiliği’ne tahsis edilmiştir. Müzenin zemin katında mutfak ve kiler, birinci katında Rakoczi’nin çalışma ve dinlenme odası yer almaktadır. İkinci katında ise, yemek odası ve toplantı odası bulunmaktadır. Günümüzde bu evin bir benzeri Slovakya sınırları içinde kalan Rakoczi’nin doğduğu Kosice kentinde yapılmıştır.

Namık Kemal Evi /Süleymanpaşa

Vatan şairi olarak anılan Namık Kemal, 1840 yılında Tekirdağ'da dünyaya gelmiştir. Doğduğu evin bulunduğu çevredeki eski Türk evleri örnek alınarak 1993 yılında yaptırılan Namık Kemal Evi müze olarak hizmet vermektedir. Ziyaretçilere Tekirdağ'ın geçmişinden ve şairin hayatından izler sunan müzede Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale Savaşları'nın kazanılmasında önemli rolü olan ve Mustafa Kemal tarafından Tekirdağ'da kurulan 19. Fırka'ya ayrılan bir oda da bulunmaktadır.

- Tekirdağ'ın yöresel yemekleri ve özellikleri nelerdir?

Tekirdağ Köftesi

Trakya Bölgesi'nde en meşhur köfte Tekirdağ köftesidir. Bunda Tekirdağlı girişimcilerin rolü büyüktür. Marka tescilli, ünü tüm Türkiye'ye yayılmış Tekirdağ köftesinin lezzetinin altında etin kalitesinden seçimine, hazırlanmasından pişirilmesine kadar takip edilen titiz süreç yatmaktadır. Köftenin kendine has yumuşak ve elastiki bir yapısı vardır. Servis edilirken yanına genellikle piyaz, acı sos ve ızgara edilmiş yeşil sivri biber konulur.

Tekirdağ Peynir Helvası

Bir Tekirdağ tatlısı olan peynir helvasının içinde tuzsuz taze peynir, buğday unu, (mısır unu ya da irmik de olabilir), toz şeker ve yumurta sarısı bulunur. Trakya'nın doğal ortamında beslenen hayvanların sütleri alınır ve helva yapımında kullanılacak olan peynire dönüştürülür. Peynir yapılacak sütün yağından arındırılmaması ve dolayısıyla helva yapımında doğal yağın kullanılması işin püf noktasını oluşturur. İsteğe göre kış aylarında ceviz, yaz aylarında ise dondurma ile servis edilir.

Hayrabolu Tatlısı

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinden ismini alan bu tatlı, yörede kendine has söylenişiyle “Hayrabol” tatlısı olarak da bilinir. İçinde bolca peynir, yumurta, un veya irmik bulunan tatlı, Tekirdağ lezzetlerine aşina olanların favori tatlısıdır. Hayrabolu Tatlısı isteğe göre tahin, kaymak ve fındık ile servis edilir.

Zeytin Ve Zeytinyağı

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi zeytin üretimi açısından oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Şarköy mikro klima iklim özelliği nedeniyle Trakya Bölgesi'nde zeytin yetişen tek noktadır. Bölgede yetişen, kendine has aroma ve lezzete sahip zeytinler tek tek özenle toplanarak,  doğal yöntemlerle işlenerek sofralık zeytin ve zeytinyağı olarak Türkiye'nin birçok noktasında tüketiciyle buluşmaktadır. Zeytin ve zeytinyağı bölge gastronomisi açısından vazgeçilmez bir üründür. Buraya gelen ziyaretçiler geri dönerken genellikle Şarköy zeytinini ve zeytinyağını evlerine götürmek isterler.

Manda Yoğurdu

Manda yetiştiriciliği eski yıllarda çok popüler bir hayvancılık faaliyeti iken son yıllarda sadece Trakya'nın kuzeydoğu taraflarında görülmektedir. Tekirdağ'a bağlı Saray ilçesinde ve Kırklareli'nin Karadeniz kıyı hattı boyunca yer yer manda yetiştirilen köylere rastlamak mümkündür. Ancak manda yetiştiriciliğini sistemli bir şekilde yapıp piyasaya ürün olarak sunan firmalar Saray'da bulunmaktadır. Saray manda yoğurdu hem lezzeti hem de yüksek antioksidan özelliği ile damak zevkine düşkün tüketicilerden rağbet görmektedir.

Üzüm Suyu

Dünyada bağcılık için elverişli olan kuşak içerisinde yer alan Trakya Bölgesi, üzüm suyu üretiminde Türkiye'nin belli başlı bölgelerinden birisidir. Trakya üzümlerinden elde edilen üzüm suyu çok lezzetli ve sağlıklıdır. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen üzüm suları kan yapıcı özelliğinin yanı sıra insan vücudunda birçok hastalığa karşı kalkan oluşturulmasına da yardımcı olmakta, özellikle kalp hastalıklarına iyi gelirken kişiyi kanser riskine karşı korumaktadır. Üretilen üzüm suları kesinlikle hiçbir koruyucu, aroma zenginleştirici ve boyar madde içermemektedir.

Peynircilik

Tekirdağ peynircilik alanında bir ekoldür. Özellikle İstanbul'da ve Ülkemizin çeşitli yerlerinde Tekirdağ'ın ismini tanıtan önemli gastronomi ürünlerinden birisi de peynirdir. Bölge hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılıkta özel bir yere sahip olduğu için, burada üretilen peynirler tüketicinin oldukça ilgisini çekmektedir. İlde marka haline gelmiş ve peynir ihracatı yapan birçok firma bulunmaktadır. Özellikle Coğrafi İşaret sahibi “Malkara Eski Kaşar Peyniri” en bilinen peynir türüdür.

Velimeşe Bozası

93 harbinden sonra Velimeşe’ye yerleşen göçmenlerden biri olan Üzeyir Çavuş boza ustalığıyla bu işin bugünlere ulaşmasına sebep olan en önemli şahsiyettir. Üzeyir Çavuş ölünce işi oğlu Topal Hafız devralmıştır. Topal Hafız da yanında yetiştirdiği 4 çırakla bozanın bugünlere taşınmasında önemli bir rol oynamıştır. Boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Velimeşe bozasının eşsiz lezzeti; darı, mısır unu, su ve şekere boza ustalarımızın maharetlerini katmalarıyla elde edilir.

Çerkezmüsellim Pabuç Köfte

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinin, Çerkezmüsellim köyünde yapılan köfte, dana etinden elde edilen kıymanın özel baharatların yoğrulmasıyla eşsiz bir lezzete kavuşmaktadır. Trakya'da yetişen ve bir yaşını geçmemiş danaların etiyle hazırlanan köfte, bölgenin gözde lezzetlerinden biri haline gelmiştir.

- Sayın Müdürüm, son olarak ne söylemek istersiniz?

Son söz:

İstanbul’un hemen yanı başında sadece 1 saat mesafede bulunan Tekirdağ’a gelerek; yamaç paraşütü yapabilir, denizinden faydalanabilir, bağ rotalarını gezebilir, organik kahvaltısını ve harika köftesini yiyebilir, akşam Marmara’nın eşsiz lezzetli balıklarıyla karnınızı doyurup evinize dönebilirsiniz.

Güleryüzlü insanlarıyla Tekirdağ sizi bekliyor.

***

Kıymetli vaktini ayırıp, bizlerle paylaşmış olduğu bilgiler için Sayın Ahmet Hacıoğlu'ya sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor ve başarılarının devamını diliyoruz. 

***

59 Tekirdağ

Dünya devletlerinin prenslerini yaşatan,

Geçmişi dört bin yıllarına kadar uzanan,

Sayısız uygarlıkları konuk etmiş olan,

Tekirdağ, bir özgürlük şehridir anlaşılan.

Tekirdağ’lıdır Vatan Şairi Namık Kemal.

Marmara’nın incisi, unvanıyla anılan,

Bu şehri gezerken yerinde sayıyor zaman,

O an, bembeyaz dünyasında yaşıyor insan!

Anadolu’yla Avrupa’nın köprüsü olan,

Türkiye’nin en büyük konteyner limanıyla,

Lojistik yatırımlarıyla ticarete fark katan.

Bu çağdaş şehrimin namını yoktur duymayan.

Ülkemde iki denize kıyısı bulunan,

Çevreye duyarlı turizmiyle örnek olan,

Temiz plajlarıyla mavi bayraklara şayan.

Giden her gezmen dönmek istemez Tekirdağ’dan.

Hande Hamdiye Ağırman