"Sinop'un Geleceği Turizm, Geleceğin Turizmi Sinop"

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Hikmet TOSUN ile röportajı 

Bu hafta plaka numarası "57" olan ve Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde kalan Sinop ilimizi konu aldık.

Doğal güzelliklerin yanında kültür varlıkları açısından da zengin bir yapıya sahip olan Sinop'ta Anadolu'nun Alkatraz'ı olarak bilinen Tarihi Cezaevi; Karadeniz'deki tek doğal liman olma özelliğini taşıyan limanı; 1991 yılında Akgöl Yaylası adı ile turizm merkezi olarak ilan edilen Akgöl; ünlü İnaltı Mağarası; 30 adet şelaleden oluşan trekking, piknik için oldukça elverişli olan ve dünyada benzeri bulunmayan Tatlıca Şelaleleri; çevresinde karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, vaşak, gelincik, kuğu, toy, çulluk gibi hayvan ve kuş türleri görülen Sarıkum Gölü; Hamsilos Koyu ve  yemyeşil ormanları;  inanç turizminde Seyit Bilal Türbesi, Aziz Phokas Kilisesi, Hıdır İlyas Zaviyesi dikkat çekmektedir.  

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Hikmet TOSUN'dan Sinop ilinin eşsiz özellikleri hakkındaki bilgiler ile birlikte Sinop'un turizm gelişimine büyük katkılar sağlayan faaliyetleri ve yeni projeleri ile ilgili bilgiler aldık. İşte o röportaj:  

- Sayın Müdürüm, unvanınız ve başarılı projeleriniz sayesinde sizi basından tanıyoruz. Rica etsem bu kez Önce Vatan Gazetesi okurları için kendinizi tanıtır mısınız?

1955 Trabzon doğumluyum. KTÜ mezunuyum. Lise ve üniversitelerde Tarih Öğretmenliği ve Milli Eğitim Bakanlığında idarecilik görevlerinde bulundum.1997 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığında yönetici olarak çalışıyorum. Evli ve dört çocuk babasıyım. Tarih, Kültür ve Turizm Ekonomisi konusunda çeşitli makalelerim vardır.

-Peki, Sinop ilimizi de bizlere tanıtın dersek neler söylersiniz?

Sinop bir Antik kenttir ve 7000 yıllık tarihi vardır. Beş kat Medeniyet üst üste yaşamıştır. Kent tarihi yarımada üzerinde kurulmuştur. İki denizde sahili olup güneş denizden doğar denizden batar. Karadeniz kenti olmasına rağmen Akdeniz iklimi özellikleri taşır.

- Sinop ilimizin tarihi için ayrı bir başlık gerekiyor gibi, ne dersiniz? 

Sinop 1214 yılında Alaattin Keykubat zamanında Türklerin eline geçer. Kara devleti olan Türklerin deniz ile tanıştığı ilk şehirdir. Sinop’u alan Keykubat iki deniz hükümdarı olur. Doğal bir liman kenti olan Sinop Selçuklu ve Osmanlı donanmasının omurgasını oluşturur.1953 Rus Baskını ile donanma yakılır Sinop 3000 şehit verir ve Osmanlı Karadeniz hakimiyetini kaybeder. Yıkılış başlar.1877 yılında tersane olan iç kale cezaevine dönüştürülür. İmparatorluk bünyesinde bir çok azılı mahkumun zindanlarında kaldığı cezaevi aynı zamanda dünyaya yön veren fikir adamlarını da zindanlarında tutar.1953 Kore savaşından sonra Sinop Nato’nun en büyük üssü konumuna gelir. Bu durum 1995 yılına kadar devam eder. Bu gün Sinop bölgesinde nüfus oranına göre en çok turist ağırlayan Kültür, Sanat ve Turizmi kendisine vizyon biçmiş şehir konumundadır. 

-Efendim, turizm ve tanıtım faaliyetleriniz nelerdir?

Sinop medyatik bir şehir. Filmlerin çekim noktası. Bienallerin yapıldığı bir sanat şehri. Fuarlar ve iletişim araçları ile şehir kendini tanıtıyor. Elli binlerin toplandığı Kuzef Fest gibi festivaller yapılıyor. Geleneksel Güreş ve Hıdırellez şenlikleri önemli bir sirkülasyon. Sinop’un sahip olduğu değerler ile tarihi ve kültürel zenginlikleri ile bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Kendi kendini tanıtmaya yeterli. Birçok belgesel ve film Sinop’ta çekildi, çekiliyor.

-Fikir aşamasındaki projeleriniz ya da yeni uygulamaya geçtiğiniz çalışmalarınız nelerdir?

Uygulamaya geçtiğimiz projeler;

1) 10 milyon Euro luk AB Hibe projesi  ile tarihi Cezaevini Kültür Kompleksine çeviriyoruz.

2) Balatlar Yapı Topluluğu uluslararası kazı çalışmaları 2010 yılından bu yana devam etmektedir.

3) California Üniversitesinin ilimizde yapmış olduğu kale kazısı çalışmaları

4) Seyit İbrahim Bilal Hazretleri Türbesinin Dini Turizme kazandırma çalışmaları

5) Aziz Phokas Kilisesini Efes Meryem Ana Kilisesi gibi turizme kazandırmaya çalışmaktayız.

6) Sinop’un Turizm Mastır ve Turizm Gelişme Planları çalışmalarımız devam ediyor.

Benzer bir çok projelerimiz var. Kültür ve Turizm rotaları gibi. Bizim fikir aşamasında projemiz yoktur. Düşündüğümüzü uygulamaya geçiriyoruz. Buzdolabında projemiz yoktur. 

- Sayın Müdürüm Sinop’un turistik, kültürel ve doğal varlıklarını koruma veya onarmaya yönelik ne gibi çalışmalarınız oldu veya olacak?

Kültürel mirasın korunması koruma kullanma dengesinin sağlanması noktasında Safranbolu evleri gibi Boyabat evlerinin Turizme kazandırılması, Sinop Kalesinin Unesco Kültürel Miras listesine alınması, lokal hafriyat kazıları ile eserlerin korumaya alınması gibi çalışmalarımız devam ediyor.

-Sayın müdürüm, kültürel ve aktivite turlarına daha fazla katılımın olması için neler yapıyorsunuz?

İnfo turlar düzenleniyor. Acentaları  Sinop’a davet ederek Sinop’u anlatıyoruz. İlimizin tanıtım materyallerini acentalara gönderiyoruz.

Sinop özellikle Cruise yoluyla ve hava yoluyla entelektüel yabancı turistlerin ilgi alanıdır.

- Sinop ilimizi gezmek ve tanımak için gelen turistleri doğru yönlendiren turizm enformasyon memurlarınız var mı?

Sinop’ta enformasyon bürolarımız mevcuttur.

- Sinop ismi nereden gelme ve isminin anlamı nedir?

Sinop ilinin ismi Sinope adlı kadın tanrıçasından gelmektedir.

- Sinop denilince akla ilk gelen nedir?

Sinop denince akla gelenler; cezaevi, doğal ve kültürel zenginlikler.

- Sinop'u diğer illerimizden farklı kılan özelliği veya özellikleri nelerdir?

Sinop Karadeniz’in tarih, kültür ve doğal zenginlikleri bakımından en farkındalıklı şehridir. Yılda 1 milyon turist ağırlıyor.

- Sinop'un yöresel yemekleri ve özellikleri nelerdir?

Sinop'un HAMURSUZ TATLISI ve İÇLİ TAVA'sı  gibi pek çok lezzetli ve üstün özelliklere sahip yöresel yemekleri mevcuttur.  

***

Değerli zamanını ayırıp, bizler ile paylaşmış olduğu bilgiler için Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Sn. Hikmet TOSUN'a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

***

57 Sinop

Yurdun "kaptan köşkü", "kıyıların özgür kenti"

diye anılan Sinop, Karadeniz bölgesinde,

özenle kurulmuş hazinelerin üstünde.

Sinop’un yeryüzü rengarenktir her mevsimde.

şehri dört bir yandan kuşatan Sinop Kalesi,

Denizci Şehitlerin adına yaptırılan 

Deniz Şehitleri Anıtı ile Çeşmesi,

şehri yukardan izleme imkanını sunan

ziyaretçi akınına uğrayan ve Sinop'a

apayrı bir atmosfer katan Şahin Tepesi, 

çağların birikimi İnaltı Mağarası,

tarihine ışık tutan Balatlar Kilisesi,

Sarıkum Gölü'nün etrafında bulunan

yılkı atları ve sayısız kuş çeşitleri,

tarihe tanıklık eden Sinop Cezaevi,

Çeçe Sultan ile Seyit Bilal Türbeleri,

görkemiyle göz kamaştıran Deniz Feneri,

gibi değerlerle çevrilidir Sinop ili.

Hande Hamdiye Ağırman