Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim ALTAY ile röportaj

*

Hz. Mevlana der ki: “Gel, Ne Olursan Ol, Gel! İster Kafir, İster Mecusi, İster Putperest Ol, Gel! Bizim Dergahımız Ümitsizlik Dergahı Değildir. Yüz Kere Tövbeni Bozmuş Olsan Da Yine Gel!..” İşte, O Umut Dergahı Konya'dadır.

*

Bu hafta: “42” Plaka numarasına sahip, İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde, Anadolu Yarımadası'nın ortasında bulunan, Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve Türklerin İslam anlayışını benimsemesinde büyük yeri ve önemi olan Hz. Mevlana'nın şehri-Konya ilimizi konu aldık.

*

Türkiye'nin en kalabalık yedinci şehri, Anadolu Selçukluları’nın başkentliğini yapmış, ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden ve insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Konya; UNESCO Dünya Miras Listesine alınan Çatalhöyük vb. Neolitik kentleri ve yetiştirdiği İslam büyükleri ile de tanınması, tarih boyunca İpek Yolu’nun en önemli ticaret ve konaklama merkezlerinden biri olması, doğal zenginlikleri ve dolayısıyla tarih akışı içerisinde birçok medeniyetin izlerini taşıyan, tarihi ve kültürel dokusuyla önemli bir şehirdir.

*


- Sayın Başkanım, yaptığınız başarılı projelerden dolayı ve basından sizleri tanıyoruz. Ama Önce Vatan Gazetesi okurları için kendinizi biraz tanıtır mısınız?

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

1974 yılında Konya’da doğdum. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdim. İnşaat mühendisi olarak birçok nitelikli projeyi hayata geçirme fırsatımız oldu. 2008 yılında ise TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanlığı’na seçildim. 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri ile Selçuklu Belediye Başkanlığı görevine başladım ve 30 Mart 2014’te Selçuklu Belediye Başkanlığı görevine 2’nci kez seçildim.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey’in milletvekili adayı olmasının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 3 Mayıs 2018’de Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçildim. Yaklaşık 9 aydır da Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu güzel şehre hizmet ediyoruz.

- Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinizin yanı sıra Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (United Cities And Local Governments-UCLG) Eş Başkanı, Tarihi Şehirler Birliği (League of Historical Cities-OICC) Yönetim Kurulu Üyesi, Anadolu Medeniyetleri Belediyeler Birliği Başkanı, Konya Belediyeler Birliği Başkanı görevlerini de yürütmektesiniz. Peki, bu büyük sorumlulukların zorlukları nelerdir veya bu başarınızı neye bağlıyorsunuz?

Öncelikle saydığınız ve bizim de görev aldığımız birlik ve kuruluşların, sürdürülebilir kalkınma hedefleri koyma, yeni hizmet stratejileri belirleme ile anlayışlar oluşturma doğrultusunda yerel yönetimlerin sesi ve ortak tecrübe paylaşım platformları konumunda olduğuna inanıyorum.

Günümüzde, ülkelerimizin, şehirlerimizin ve insanımızın sorunlarına çözüm ararken, bu gibi birlikler oldukça başarılı çalışmalar ortaya koyuyorlar. Dolayısıyla görevlerimizi yaparken çalışmalarımıza önemli bir yol gösterici rolü oynayan; şehirleri, insanları ve ülkeleri birbirine yakınlaştıran, bunun yanında kültürel, sosyal, eğitim ve daha birçok alanda bilgi ve tecrübe paylaşımını mümkün kılan bu birliklerde görev almanın da çok önemli olduğuna inanıyorum. Böylece birçok konuda paylaşım sağlanırken, şehirlerin tanınmasına da önemli katkı sağlamış oluyorlar.

Tabii Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi önemli bir sorumluluğun yanında böyle birliklerde de faydalı işler yapmanın gayretindeyiz. Bizler ülkemize, şehrimize ve insanımıza hizmet ederken, hemşehrilerimizdeki memnuniyet ve tebessüm tüm yorgunluğumuzu unutturuyor.

- Sayın Başkanım, 3 Mayıs 2018’de Konya Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmenizden bu yana vermiş olduğunuz hizmet ve projelerden bahseder misiniz?

Bugüne kadar Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış değerli birçok başkanın şehrimize önemli hizmetleri oldu. Her gelen mutlaka bu şehre hizmet etti. Ben bu vesileyle şehrimizde taş üstüne taş koyan tüm büyüklerimize şükranlarımı sunuyorum. Vefat eden başkanlarımıza Allah’tan rahmet, hayatta olan başkanlarımıza da hayırlı ömürler diliyorum.

Bizlere verilen bu önemli görevi büyük bir sorumluluk bilinciyle yerine getirme çabasındayız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin önemli dönüşüm projeleri arasında yer alan Millet Bahçesi’nin yapım sürecini başlattık ve çalışmalar devam ediyor. Yine şu ana kadar şehrimize iki güzel Millet Kıraathanesi kazandırdık. Önümüzdeki dönemde Konya merkezin yanı sıra ilçelerimizde de millet kıraathaneleri yapımlarını sürdüreceğiz. Yine 2018 yılında 4 yeni köprülü kavşağı hemşehrilerimizin hizmetine sunduk.

Bu yaz “Güle Oynaya Camiye Gel” projemizi hayata geçirdik. 40 gün sabah namazına gelen tüm çocuklarımıza bisiklet hediye edeceğimizi ilan ettik ve büyük ilgi neticesinde 45 binin üzerinde çocuğumuza bisikletlerini teslim ettik. Yine Büyükşehir Belediyesi olarak bu yaz “Konya’da Yüzmeyen Çocuk/Genç Kalmasın” dedik ve projemizi gerçekleştirdik. Bu projemize 52 bin 283 çocuğumuz katıldılar ve oldukça da verimli oldu.

Konya Büyükşehir Belediyesi, 31 ilçesiyle, 41 bin kilometrekarelik alanıyla dünyanın birçok ülkesinden büyük bir alanda hizmet veriyor. İlçelerimizin de Konya merkez standardına kavuşması için prestij caddeler, şehir konakları, mahalle yolları, halı sahalar, yüzme havuzları, tarımsal destekler, alt yapı yatırımları gibi çok sayıda hizmeti sürdürüyoruz.

- Ülkemizde en çok ziyaretçiyi ağırlayan Hz. Mevlana’nın müzesinin ziyaretçi sayısının 2018 yılı için 3 milyonun üzerinde olduğunu biliyoruz. Peki, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu artıştaki payınız nedir, bundan sonraki süreçte de söz konusu sayının daha da artması için neler yapacaksınız?

Tüm insanlığın büyük saygı ve ilgi gösterdiği Hazreti Mevlana gibi uluslararası bir değerin varisleriyiz. Yüzyıllardır yurtiçi ve yurtdışından her milletten misafirlerimiz şehrimize gelerek sevgi medeniyetimizin mimarı Hz. Mevlana’ya olan sevgi ve saygılarını gösteriyorlar.

Bu değerin her anlamda tanınması, gelecek nesillere aktarılması için Cumhurbaşkanımızın büyük gayretleriyle Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, üniversitelerimiz, kamu kurumlarımızın katkılarıyla her yıl Şeb-i Arus etkinlikleri düzenliyoruz.

Bu yıl Hz. Mevlana’nın vuslatının 745’inci yıldönümüydü ve uluslararası anma etkinliklerimizi “Selam Vakti” temasıyla gerçekleştirdik. 10 gün devam eden ve 3 bin 500’ün üzerinde etkinliğin yer aldığı bu yılki etkinlikleri yerli ve yabancı 200 bin kişi takip etti.

Yine Hz. Mevlana’nın çok daha fazla ve doğru tanınması adına Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Hz. Mevlana’nın dünyaca bilinen eseri Mesnevi’yi dünya dillerine çeviriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Mesnevi’yi bugüne kadar 26 dile çevirdik. Amacımız 50 dilde Mesnevi çevirisini gerçekleştirmek.

Her Cumartesi Mevlana Kültür Merkezimizde sema programları düzenleyerek binlerce misafirimizi ağırlıyoruz. Şehrimizin turizm altyapısının gelişmesi adına çalışmalarımızı sürdürürken; özellikle Mevlana Müzesi çevresinde önemli projeleri hayata geçireceğiz.

- Konya doğasını ve çevresini korumakla ilgili geçmiş veya devam eden çalışmalarınız nelerdir?

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle 1 milyon 720 bin metrekarelik alanda kurulan Konya Katı Atık Yönetimi Projesi’nin açılışını gerçekleştirdik.

Söz konusu projemiz, Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından biri ve projemizin hayata geçmiş olmasından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Projemiz sayesinde Aslım Katı Atık Depolama Sahasının rehabilitasyonu, düzenli katı atık depolama alanı yapımı, katı atık transfer istasyonu yapımı, katı atık sızıntı suyu arıtma tesisi yapımı ve idari bina yapımı, laboratuvar ve atölye binası gibi yardımcı binaların yapımı gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yatırımları arasında olan Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisimiz 5,6 MW/saat kapasitesi ile günlük ortalama 26.000 konutun elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Aynı zamanda saatte 2.850 m3 çöpten çıkan metan gazı yakılarak enerjiye dönüştürülmektedir. Tesiste 2018 yılında 35 milyon 110 bin megawatt elektrik üretilmiştir. Kurulduğu Eylül 2011'den 31 Aralık 2018 tarihine kadar ise 294 milyon 348 bin 647 kilovatsaat elektrik üretildi.

Bu önemli tesisin yanında, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisimiz de bugüne kadar sağlık kuruluşlarından topladığı binlerce ton tıbbi atığı bertaraf ediyor. Tabii Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın saygıdeğer eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde hayata geçirdiği Sıfır Atık Projesi Büyükşehir Belediye binamız ve bağlı binalarda da uygulanmakta. Bu kapsamda belediye binalarımızda Kasım ve Aralık aylarında 10 ton kağıt, 4 ton plastik, 2,2 ton cam, 0,7 ton metal, 240 litre bitkisel atık yağ, 5 bin litre atık motor yağı toplanarak geri dönüşüme kazandırılmış oldu.

Tabii Konya merkez ile birlikte 31 ilçemize hizmet veriyoruz ve toplu ulaşım konusunda da bugüne kadar önemli yatırımlar yaptık. Bu kapsamda çevreci ve doğalgazlı otobüslerle hemşehrilerimize hem konforlu hizmet verirken hem de çevreyi ve doğayı koruma gayretimiz devam ediyor. Yine Alaaddin - Adliye Tramvay hattımızdaki tramvaylar dünyadaki en ileri sistemle hizmet veriyor ve tarihi dokuya uygun olarak katanersiz çalışıyor.

- Sayın Başkanım halk ile aranız nasıl, örneğin yardıma muhtaç vatandaşlarımıza, engellilere yönelik neler yapıyorsunuz, sosyal projelerinizden biraz bahseder misiniz?

Her daim halkımızla bir olmaya, birlikte olmaya gayret ediyoruz. Çünkü bizler tüm gücümüzü de enerjimizi de hemşehrilerimizden alıyoruz. Toplumun her kesimi ile bir araya gelerek onların taleplerini, fikirlerini, varsa projelerini dinliyor, istişare ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği Gönül Belediyeciliğini hemşehrilerimizle birlikte yaşatmaya çalışıyoruz.

Tabii şehrimiz, Sosyal Belediyecilik konusunda ülkemiz geneline örnek ve rol model olacak nitelikte önemli projelere şahitlik etti. Güçlü bir sosyal hizmet ekibimiz var ve eğitimden sağlığa, istihdamdan meslek kurslarımıza, engellilerimize hizmetten yaşlılarımıza ve hastalarımıza hizmete kadar her alanda çalışmalar yapıyoruz.

Yine Türkiye’de ilk defa Konya’da hayata geçirilen ihtiyaç sahibi ailelere yönelik Sosyal Kart çalışmamız var. Ailelerimiz bu kart ile alışverişlerini anlaşmalı marketlerden yapıyor, ekmeklerini anlaşmalı bakkallardan alıyorlar. Su faturaları belediyemiz tarafından ödeniyor. Ailelere psikolojik destek sağlayan Aile Destek Merkezimizle, bugüne kadar 600 binin üzerinde mezun veren Meslek Edindirme Kursları ve Aile Sanat ve Eğitim Merkezlerimizle vatandaşlarımızın hayatlarına katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Türkiye’de ilk kez engellilerin evlerini engel durumuna göre düzenleyen Engelsiz Mekânlar Projemiz var.

Sosyal Doku Haritası Projemizle şehrimiz genelindeki tüm mahallelerinde sosyal yapının belirlenmesi ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin tespit edilmesi için Konya Sosyal Veri Merkezi oluşturduk. Bu projemizi Kent Bilgi Sistemi içinde hayata geçirdik. Kurduğumuz Sosyal Veri Merkezi sayesinde Konya genelinde insanların ihtiyaç durumları, gelir dağılımları, hanedeki özürlü ve hasta sayıları ile ekonomik desteğe ihtiyaçları olup olmadığını tespit ettik.

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bu yaz “Güle Oynaya Camiye Gel” Projemizi de hayata geçirdik. 40 gün sabah namazına gelen 45 binin üzerinde çocuğumuza da bisiklet hediye ettik.

Medeniyet Okulu Değerler Eğitim Projemiz, GENÇ KOMEK Yaz Okulu Projemiz ve Bilgehanelerimiz de yine çocuklarımızın hem sosyal hem kültürel hem de eğitim hayatına katkı sağladığımız diğer projelerimiz arasında bulunuyor.

- Eğitim alanındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Eğitim, Büyükşehir Belediyesi olarak büyük önem verdiğimiz bir konu. Çünkü şehrimiz ilk ve orta öğretim okulları ile üniversiteleriyle tam bir öğrenci şehri. Konya’mızda eğitim hayatına devam eden 600 bin öğrencimiz var.

Bizler de bu amaca uygun olarak bugüne kadar Konya merkezin yanı sıra ilçelerimizde birçok okulumuzun yapımını gerçekleştirdik. Okullarımızın bakımlarını ve çevre düzenlemelerini yaptık. Yine 100’den fazla okulumuzda Z Kütüphaneler açarak öğrencilerimizin eğitimlerine katkı sağlamaya gayret ettik.

İlkokul birinci sınıftan lise sona kadar şehit ve gazi çocuğu, öksüz, yetim, engelli ve anne-babası resmen ayrı çocuklarımıza eğitim yardımında bulunuyoruz. Öğrenci ve genç kardeşlerimize yönelik yeni projeler üretiyoruz. Bir eğitim ve öğrenci şehri olan Konya’mızda eğitime ve öğrencilerimize olan desteklerimiz bundan sonra da artarak devam edecek.

- Özellikle bu soğuk havalarda hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamakla ilgili çalışmalarınız nelerdir?

Şehrimizde ülkemizin en güzel “Sokak Hayvanları Toplama ve Rehabilitasyon Merkezi”ni hayata geçirdik. Hayvanlar için 1 milyon metrekarelik tahsisli alanda yaklaşık 100 bin metrekarelik çok güzel bir alan oluşturduk. Merkezimiz 2 bin 500 hayvan kapasitesine sahip. Tam donanımlı hayvan hastanesi, hasta ve yaralı hayvanlar için alttan ısıtmalı bakım odaları, yarı açık gezintili çoklu köpek bakım bölümleri, köpek kulübeleri, kedi evi, sosyal tesisler, pet gösteri ve gezinti alanıyla hizmet veriyor. Merkezimizde yıllık ortama 5 bin civarında hayvanın kısırlaştırılması, 5 bin civarında hayvanın tedavisi, 10 binin üzerinde hayvanın aşılanması ve 2 bin 500 civarında hayvanın sahiplendirilmesi yapılıyor.

Türkiye’de bir ilk olan “Gönüllü Hayvan Dostları Projesi” ile de sokak hayvanları için kalıcı çözüm üretiyoruz. Tüm aşıları yapılmış ve kulak küpesi ve çip takılmış köpekler, il merkezi dışındaki mahallelerde ön kontrolleri yapılarak uygun görülen gönüllü vatandaşlarımıza sahiplendiriliyor. Her mahalleden belirlenen gönüllü vatandaşlarımıza 3 adet köpek sahiplendirilerek, hayvanların bakımı vatandaşlarımız tarafından yapılırken sağlık ve aşı hizmetleri düzenli olarak belediyemiz tarafından karşılanıyor. Ayrıca vatandaşın sahiplendiği hayvanların bakım giderlerinde kullanmak üzere her köpek için aylık destek ödemesi yapılıyor. Sahiplendirilen hayvanların takibi ve kontrolü belediyemiz tarafından geliştirilen ‘e-pati’ programı ile yapılıyor.

Yaralı veya güçten düşmüş sokak hayvanları için Acil Müdahale Ekibi kurduk. 24 saat kesintisiz hizmet veren ekiplerimiz, özellikle trafik kazası geçiren hayvanlara yaptıkları kritik müdahalelerle önem kazanıyor. Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimizde hayvanların kısırlaştırılmasının yanında 8 ilçe belediyemizle birlikte yine sokak hayvanlarının kısırlaştırılma işlemleri yapıyoruz.

Bu hizmetlerimizin yanı sıra özellikle kış ayları ile birlikte sahipsiz hayvanlar için beslenme odaklarına düzenli olarak yem bırakıyoruz. Ekiplerimiz, yem bulmakta zorlanan kuşlar ile sahipsiz kedi ve köpekler için de uygun yerlere yem bırakıyor. Yine yaralı, bakıma muhtaç ve yem sıkıntısı çekerek yerleşim yerlerine sığınan yaban hayvanlarının da tedavilerini yaparak doğal ortamlarına geri bırakıyoruz.

- Konya’nın önemli bir sorunu var mı, varsa bu konudaki çözüm önerileriniz ile projeleriniz nelerdir?

Konya büyüdükçe geliştikçe iç ve dış göç alıyor. Böylece her geçen gün nüfusu artıyor. Bu da Konya’da özellikle ulaşım, sağlık, eğitim ve barınma gibi alanlarda yeni ihtiyaçlar doğuruyor. Hükümetimizin ve belediyelerimizin yatırımları ile bu konudaki ihtiyaçları karşılıyor, geleceğe dönük yatırımlar yapıyoruz.

Konya sağlık alanında özellikle Bölge Hastanesinin bu yıl tamamlanmasıyla Orta Anadolu’da bir sağlık üssü konumuna gelecek. Eğitim konusunda hep birlikte yeni okulları hayata geçiriyoruz. Konut anlamında hem TOKİ hem de müteahhitlerimiz sürekli yeni projeler hayata geçiriyor.

Ulaşım konusunda ise şehir merkezinde 4 yeni köprülü kavşağı daha hayata geçirdik. Bunun yanında önemli ana arterler açıyor, otoparklar yapıyor, geniş caddeler yaparak kenarlarında bisiklet yollarıyla örnek çalışmaları hayata geçiriyoruz. Toplu ulaşım hizmetlerimizi son model tramvaylar ve otobüslerle sürdürüyoruz.

Özellikle Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz ay müjdesini verdiği Konya Metrosu ihalesinin hükümetimizin İkinci 100 Günlük Eylem Planında yer almasıyla Konya olarak büyük bir heyecan yaşıyoruz. Metronun hayata geçmesi, yeni ana caddelerin açılması, yeni köprülü kavşakların yapılması, kavşaklarda başarıyla sürdürülen Akıllı Ulaşım yatırımlarıyla Konya’da şehir içi ulaşım daha da sorunsuz hale gelecektir.

- Önümüzde 31 Mart Yerel Seçimleri var. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Ülke olarak 31 Mart’ta bir kez daha sandığa gideceğiz. 31 Mart’tan sonra AK Parti belediyeciliğini yeni bir şahlanışla ilimizde ve ilçelerimizde ortaya koyma hedefindeyiz.

Tabii ülke olarak çok önemli süreçlerden geçiyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra Türkiye, özellikle yurtdışı kaynaklı ekonomik bir saldırıyla karşı karşıya kaldı ama çok şükür bu saldırıları da hep birlikte bertaraf ettik, ediyoruz. 31 Mart Seçimlerinden sonra hep birlikte insanımızın refah düzeyini artırmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye devam edeceğiz. İnşallah 1 Nisan’da Konya’da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 31 ilçe belediyemizde AK Parti bayrağını dalgalandıracağız ve hemşehrilerimiz şehrimiz için gönül belediyeciliği dönemini hep birlikte yaşayacağız.

- Konya’yı biraz tanıtın desek neler söylemek istersiniz?

Konya; tarihi İpek Yolu başta olmak üzere, dönemin diğer önemli ticaret yolları üzerinde bulunan; Doğu ile Batı arasında köprü olmuş, kültürel zenginliği ve turizm potansiyeli oldukça yüksek şehrimiz. Tarih boyunca en eski yerleşim merkezi olan Çatalhöyük’ü içinde barındıran Konya, on bin yıllık tarihiyle birçok alanda öncülük yapmış; özellikle ilim, kültür ve medeniyetteki öncülüğünü ekonomide de sürdürerek merkezi bir şehir olma özelliğini hep korumayı başarmıştır.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın da dile getirdiği gibi bir başkent daima başkenttir. Tarihi süreçte hep önemli bir misyon üstlenen Konya’mız, Selçukluların Anadolu’yu fethederek kurdukları devletin başkentliğini yapmasıyla da önemli bir yere sahip. Böylesine köklü geçmişi ile ecdadımız Konya’yı camiiler, medreseler, mektepler kervansaraylar, imaretler, darüşşifalar, su yolları, köprüler, saraylar ve daha birçok binalarla süslemiştir. Onun için insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve tarih akışı içerisinde birçok medeniyetin izlerini bağrında taşıyan Konya, adeta bir müze şehir hüviyetindedir ve Konya’nın tadına varmak için yürüyerek gezmeli diye düşünüyorum.

Elbette Konya bir Mevlana şehri. Hz. Mevlana, ‘İnsan yaratılmışların en şereflisidir' düsturuyla her dilden, her renkten insanı kucaklayan; sevginin, barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün sembolü, gönüller sultanı. O’nun sevgi ve hoşgörüye dayalı öğretisi yüzyıllardır tüm insanlığı birliğe, beraberliğe, kardeşliğe ve barışa çağırıyor. Hz. Mevlana’nın 13’üncü yüzyıldan günümüze hiç eskimeden gelen hayat felsefesini şehrimizin her bir köşesinde hissedebilirsiniz. Sizlerin aracılığıyla tüm vatandaşlarımızı şehrimize davet ediyorum.

*

Değerli zamanlarını ayırıp, bizlerle paylaşmış oldukları bilgiler için Sayın Başkanımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

*       *       *

Konya Gezilecek Yerler

“Konya'da turizmin hemen her çeşidi için potansiyel bulunmaktadır. Konya, İnanç ve Kultür Turizmi, Kongre ve Fuar Turizmi, Sağlık ve Termal Turizm ile Doğa ve Spor Turizmine hitap edecek çok sayıda varlığa sahiptir. Bu varlıklara web sitemizin menülerinden ulaşabilirsiniz.

Konya'da bir gün kalacaksanız tarihî şehir merkezini gezebilir, daha çok vaktiniz varsa yakın ve uzak mesafedeki kültür ve turizm varlıklarımızı ziyaret edebilir, kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Şehirden ayrılırken Konya'yı anımsatacak hediyelik eşya ve el sanatları ürünleri alabilir ayrıca geziniz sırasında Konya mutfağını deneyimleme imkânına kavuşabilirsiniz.

Konya'nın tarihî kent merkezinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca Konya'nın ticari hayatının merkezi olan ve Romalılardan Selçuklulara, Osmanlıdan günümüze binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi çarşısı "Bedesten" yeniden ihya edilmiştir. 180 bin metrekarelik kapalı alanda gerçekleştirilen projede 2.687 adet dükkân biriminde düzenleme yapılmıştır.

Mevlâna Müzesi'nden başlayıp tekrar Mevlâna Müzesinde bitecek yürüyerek gezilebilecek ve yarım gün sürebilecek bir gezinti güzergâhı şu şekilde gerçekleştirilebilir.

Mevlâna Müzesi, İstiklâl Harbi Şehitleri Müzesi, Selimiye Camii, Şemsi Tebrizî Camii ve Türbesi, Karatay Çini Eserler Müzesi, İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi, Alâeddin Tepesi, Alâeddin Camii ve Sultanlar Türbesi, İplikçi Camii, Bedesten, Kapu Camii ve tekrar Mevlâna Müzesi.

Ayrıca gene şehir merkezinde ve birbirlerine çok yakın mesafede bulunan Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Sahib Ata Vakıf Müzesi için de vakit ayrılarak çok önemli arkeolojik ve etnografik eserler ziyaret edilebilir.

Konya şehir merkezine yakın mesafede ise Sille, Çatalhöyük Neolitik Kenti ve Kilistra gezilebilir.

Beyşehir ilçemizde hem tarih, hem doğa, hem de gastronomi açısından çeşitli gezgin profiline hitap edebilecek potansiyel mevcuttur.”

Konya Mutfağı:

“ETLİEKMEK

Etliekmek, Konya'da çok sevilir ve Konya'daki fırın veya lokantalarda Türkiye'nin diğer şehirlerinden çok daha güzel uygulanır. Konya'da yabancı kökenli lokantalarda, açıldıktan birkaç ay sonra "Etliekmek servisimiz başlamıştır" gibi ilanlar görülür. Hiçbir yemek Konya'da etliekmek ile rekabet edemez.

FIRIN KEBABI

Fırın Kebabı'nın Selçuklular döneminden geldiği söylenebilir. Hz. Mevlâna'nın eserlerinde kebaptan ve kelle kebabı yapan fırınlardan bahsedilir. Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en makbulu kuzu etidir.

TİRİT

Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir.

SU BÖREĞİ

Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında çok kullanılır. Günümüzde pasta ve bulgurlu yiyeceklere dönüşen ikram sofralarında yüzyıllardan gelen zarif bir lezzeti yansıtır.

BAMYA ÇORBASI

Orta Anadolu'da yapılan bamya çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya'da pilav (düğün ve davet yemekleri) ve kara yemek takımında (geleneğinde olduğu gibi) ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar. Kurutulmuş çiçek bamyalar ve kuşbaşı et ile hazırlanır.

ARABAŞI ÇORBASI

Arabaşı Çorbası, acılı tavuk çorbasıdır. En önemli özelliği ise hamurudur. Su, tuz ile kaynatılıp, bulamaç halde un eklenir muhallebi haline gelinceye kadar karıştırılır, iki parmak yüksekliğinde tepsiye dökülür ve dinlenmeye bırakılır.

HÖŞMERİM

Geleneksel Konya Höşmerim'i kaymak, süt, şeker ve özel unla kavrularak yapılır. Bir parça un helvasını anımsatmakla beraber oldukça hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Şeker istenmezse bal ile tatlandırılır.

SACARASI

Yine Konya’ya özgü nefis bir tatlı. Eski zamanlarda, hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konarak ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Tatlının ismi bu iki tepsiden gelir. Tatlı tepsisi iki saç arasında pişer. Konya’da özellikle düğünlerde hazırlanan çok özel ve hafif bir tatlı. Özel olarak hazırlanan yufka içerisine Antep Fıstığı serpilerek hazırlanır. Kaymak veya dondurma ile servis edilir. Konya lezzetlerini tattıktan sonra, muhteşem bir final için Sacarası Tatlısı gereklidir.”

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

*       *       *

Şiirimden önce Hz. Mevlana Celaleddin Rumi'nin birkaç deyişine yer vermek istiyorum.

"Bakın! Toplumsal Bunalımların, Kavga Ve Dövüş Ortamının Tek ve En Güçlü Doğuş Sebebi Sevgi Eksikliğidir. Bunun En Doğru Tedavi Yolu İse Sevgiyi Aramak, Yaşamak, Uygulamaktır. Hoşgörülü Olursanız Seversiniz. Sevilirsiniz. Karar Verirseniz ve de Bu Yolda Çalışırsanız Her Şeye Ulaşırsınız.

Mümin Kişinin Durumu Ne Kadar Şaşırtıcıdır. Zira Her İşi Onun İçin Bir Hayırdır. Bu Durum, Sadece Mümine Hastır, Başkasına Değil: Ona Memnun Olacağı Bir Şey Gelse Şükreder, Bu İse Hayırdır; Bir Zarar Gelse Sabreder, Bu Da Hayırdır.

Kusur Bulmak İçin Bakma Birine, Bulmak İçin Bakarsan Bulursun, Kusuru Örtmeyi Marifet Edin Kendine. İşte O Zaman Kusursuz Olursun.

Dostlarını Daima Vefa İle Hatırla. Arayan Sen Ol, Bulan Sen Tanıyan Sen Ol, Kucaklayan Yine Sen. Kula Vefası Olmayanın, Hakka Vefası Olmaz.

Uğradığınız Haksızlığın Hesabını Sormadığınızda Üzülmeyin. Zira Tüm Hesapları Sorma Kudreti ve Kuvveti Yalnızca Allah'a Aittir.

İki Parmağının Ucunu Gözüne Koy. Bir Şey Görebiliyor Musun Dünyadan? Sen Göremiyorsun Diye Bu Alem Yok Değildir.

Sen Uzattığın Eli Tutmayan Ele Mi Dargınsın, Yoksa Onu Tutmayacak Birine Uzattığın İçin Kendine Mi Kızgınsın?

Ey Gönül! Bir Kalbin İçinde Ne Taşıdığını Nereden Bileceksin; Kırmadan Önce

Çok İyi Düşün, Belki De İçindeki Sensin..

İnsanda Güzel Olan Yüzdür, Yüzde Güzel Olan Gözdür, Ama İnsanı İnsan Yapan Ağızdan Çıkan Sözdür..

Dün Akıllıydım, Dünyayı Değiştirmek İstedim; Bugün İse Bilgeyim, Kendimi Değiştirdim.

İnsanların Hayırlısı, İnsanlara Faydası Dokunandır, Sözün Hayırlısı Da Az ve Öz Olanıdır.

Kaybedeceksen, hep iyi niyetinden kaybet. Nasıl olsa "Hak" Her zaman yerini buluyor.

Sen Sen Ol Mutluyken Söz Verme, Üzgünken Cevap Verme, Öfkeliyken Karar Verme.

Dost Sanma Şanıı Vaktinde Dost Olanı. Dost Bil Gamıı Vaktinde Elinden Tutanı.

Üzülme Can! Doğruysan Zarar Gördüm Deme. Bilki İyiler Mutlaka Kazanır…

İstediğin Olmuyor Diye Üzülme. Ya Daha İyisi Olur Ya Da Hayırlısı Budur.

Bitkinin Güzelliği, Tohumun İyiliğinden.. İnsanın Güzelliği İse Kalbinden Gelir.

Bir İnsan Bilmiyorsa Ne İstediğini, Hem Seni Ziyan Eder , Hem Kendini…

Şükreden İnsan Rabbini Bilir... Rabbini Bilen İnsan, Haddini Bilir.

Şikayetçi, Kötü Huyludur. İyi Huylu Şikayet Etmez, Tahammül Eder.

İnsan "Sabır" ile İnsandır.. Sabır ise; Sır'dır, Ar'dır, Sınav'dır..

Her Olayı Hayır Bil, Her Geceyi Kadir Bil, Her Geleni Hızır Bil.

Edepli Edebinden Susar, Edepsiz Ben Susturdum Zanneder..

Mesafe İyidir. Ne Haddini Aşan Olur, Nede Canını Sıkan.

Seni Seveni Zehir Olsa Yut, Sevmeyeni Bal Olsa Unut!

Bazı İnsanlar Bize Armağandır, Bazıları İse Ders.

Kaliteli İnsan İşiyle, Boş İnsan Kişiyle Uğraşır.

İnsanın Terbiyesi Öfkeliyken Belli Olur.

Cömertlik ve Yardım Etme Konusunda Akarsu Gibi Ol.

Öğüt Verecek İnsan Değil Örnek Olacak İnsan Ol.

Tevazu ve Alçakgönüllükte Toprak Gibi Ol.

Başkalarının Kusurunu Örtmede Gece Gibi Ol.

Şefkat ve Merhamette Güneş Gibi Ol.

Hiddet ve Asabiyette Ölü Gibi Ol.

Hoşgörülülükte Deniz Gibi Ol.

Ya Olduğun Gibi Görün, Ya Göründüğün Gibi Ol."

- Hz. Mevlana - 

*

42 Konya

Hani “ne olursan ol, yine gel” demişti ya,

Halk aydını, sözleriyle kazındı hafızalarda.

Hadi kardeşim hep birlikte gidelim Mevlana’ya,

Haktan huzur buluruz Semazen’ler döndüğü anda.

Şirin mi şirin teyzelerin karşılaması var ya,

Keyif verir Meram Bağları’nın yeşil sularında.

Pikniğin ana yeri Sille’yi de bilmeyen yok ya,

Tatlı su akar, tarih kalıntıların ortasında.

Selçuklu devletinin başkenti olduğun sırada,

İnsana yardım etmekle hakkı savundun daima.

Binlerce düşünürlerin izi kaldı toprağında,

Eskimeyen yurtsun sen, kimin ne dediğine bakma.

Anadolu’nun kalbiyim dedin ilk vardığımda,

Bundan anladım ki şanın sığdırılmaz bu sayfaya.

Epey değerlisin ata konağı, değil şuanda,

Döndükçe dünya, üst makamın baki kalacak Konya.

Hande Hamdiye AĞIRMAN