“Büyük Cihan Devleti Osmanlı’nın İlk Başkentidir yeşil Bursa…”

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Ahmet GEDİK ile Röportaj.

*

16 plaka kodlu Bursa; tarihi sembollerinden olan minareleri, Tophane Saat Kulesi, modern yapıları, Zafer Plaza ve ismiyle özdeşleşen Uludağı ve yeşilliği ile karşılıyor bizi.  

*

Cumhuriyetimizin ilanıyla birlikte kültür sanayi ve ziraat merkezi olarak gelişmesini sürdüren Bursa, yer altı şehirleri, kutsal tarihi turistik yerleri, Roma tiyatroları, Uludağ'da kayak merkezi ve denizinin ortasında bulunan Gölyazı köyü ile temiz plajlarıyla yılda binlerce ziyaretçilerini ağırlamaktadır. İpek dokumacılığıyla da dikkat çeken ve bu dokumalarından bir tanesi olan dünyaca ünlü el havlusudur. Dolayısıyla Türkiye'mizin en güzel ve en yaşanılabilir illerimizden biridir Bursa.

*

16. haftamızda, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Ahmet GEDİK, bizlere Bursa ilimizin özelliklerini anlatacaklar.

*

Genelde röportajımızın başında, benim de nacizane illerimizin tanıtımı ile ilgili veya genel konular üzerinden bir veya iki görüşümü de sizlerle paylaşıyorum. Ancak bu hafta, Sayın Müdürümüz ile ilk görüşmemizde ve daha röportajımıza geçmeden önce, Bursa ilimizin özelliklerini büyük bir özveriyle anlattıklarını duyunca, kendi tanıtımım ile de ilgili kendilerinden yardım istedim. Benim gayem; bana bir tane özelliğini veya konuyu bayan edecekler ve ben de o konuyu ele alarak ilimiz ile ilgili bir tanıtımda bulunacaktım. Fakat soruma cevap olarak kendilerinden öylesine net bilgiler aldım ki, ayriyeten bir tanıtımda bulunmak yerine ve Bursa ilimize kendi yazımdan daha yararlı olacak diye düşünerekten, Sayın Müdürümüzden aldığım o bilgileri de röportaja dahil etmek istedim.

İşte o soru ve cevabı; Bursa ilimizi nasıl tanımlayabilirim? Sayın Müdürüm.

-Evliya Çelebi Seyahatnamesinde; Ruhban Dağı olarak tanımladığı, tarihte Olympos, Keşiş Dağı isimleri alan Uludağ,  doğal zenginlikleri ile yaşları 300 ile 1250 arasında değişen bine yakın anıt ağaçları, şifalı suları, kaplıcaları ile şifa kaynağı, Kültür varlıklarından Hanlar Bölgesi (Orhan Gazi Külliyesi ve Çevresi), Sultan Külliyeleri (Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil, Muradiye) ve Cumalıkızık Köyü alanları, Katar’da Haziran 2014’te düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi toplantısı sürecinde UNESCO Dünya Miras Listesine 22 Haziran 2014 tarihinde 998. miras alanı, Osmanlının İlk başkenti, İznik ve İznik Çinisi, Gemlik Zeytini, Karacabey Soğanı, Kestane Şekeri, İskender Kebap ve Kozahan, İpek dokumalar ve ipekböcekçiliği, Geleneksel Türk Tiyatrosunun önemli unsurlarından olan Karagöz ve Hacivat,  müziksiz halk dansı –savaş oyunu Kılıç- Kalkan  Ulucami.

 Sadece bir sözcük ile anlatılamayan Bursa, marka eserlerinin ve ürünlerinin çeşitliliği ile “Yeşil Bursa”, “Velhasıl Sudan İbarettir Bursa”, “Bütün Zamanların Güzel Şehri Bursa”, “Evliyalar Şehri Bursa”, “İlklerin Şehri Bursa”  olarak tanımlanmıştır. İfadelerde bulundular.

Bursa denilince akla ilk gelen nedir?

-Özetle, Bursa denilince akla gelenler:

  • Uludağ, İznik, Ulucami, Yeşil cami ve 6 padişah külliyesi
  • İskender kebap, kestane şekeri, İnegöl köfte ve Kemalpaşa tatlısı
  • Şeftali, kestane, kiraz, ahududu,
  • Karagöz ve Hacivat,
  • İpek böceği ve tekstil
  • Şifalı sıcak suları ve kaplıcaları
  • 600 yıllıktarihi çınar
  • İznik Çinisi
  • Cumalıkızık Köyü
  • Kılıç Kalkan Oyunu
  • Gemlik Zeytini

Gelmektedir.

Bursa ismi nereden gelmektedir?

-Arkeolojik veriler ve bilimin ışığında 8.500 yılla takvimlendirilen Bursa, Bthynia, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti ile zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahiptir. “Vaktiyle her Süleyman’dan içeri bir Hazreti Süleyman varmış” diye başlayan Bursa efsanesinde Uludağ’ın ve Bursa ovasının güzelliği karşısında Hz. Süleyman’ın: ”İşte Cennet Burası” dediği Bursa adını Bthinya Kralı Prusias’tan almaktadır.Bitinya Krallığı dönemi’nde Prusa adıyla kurulan Bursa, Krallığın üç büyük kentinden birisiydi.

 Bursa’ya özgü kültürel faaliyetler nelerdir?

TONGURDAKLI KAŞIK

Bursa’da oyun kaşığı olarak kullanılan tongurdaklı kaşıklar meşe ağacının odunu ile yapılmaktadır. Kaşıkların sap kısmında  bulunan zincir kaşık yapımı sırasında eksiz ve oyma yöntemi ile oyularak şekil verilmektedir.

BIÇAKÇILIK

Bursa el zanaatları arasında geçmişten günümüze kadar özel bir yeri olan bıçakların ünü günümüzde de sürmektedir. Orhangazi’den başlayarak ilk yedi padişahın kılıç, kama, balta, mızrak gibi aletleri Bursa demirci-bıçakçılarının eseridir.

KARAGÖZ

Karagöz, deve veya manda derisinden yapılan insan, hayvan veya eşya şekillerinin (tasvir) çubuklara takılıp arkadan verilen ışıkla beyaz perde üzerinde hareket ettirilmesi esasına dayanan bir gölge oyunudur. Karagöz oynatan sanatçıya “hayali” adı verilir. Karagöz, 2009 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kayıt ettirilmiştir. 

EMİRSULTAN VE ERGUVAN BAYRAMI

Emirsultan Dergahında, erguvan çiçeklerinin açtığı zamanlarda yapılan bir tür anma etkinliğidir. Emirsultan ve Erguvan şenliklerinde başta Emirsultan olmak üzere kentin tarihi ve doğasının yeni kuşaklara anlatılması amacıyla bilimsel toplantılar  organize edilmektedir.

 GEZEK KÜLTÜRÜ

Bursa’da Osmanlı dönemi Müzik kültürünü günümüze kadar taşıyan “Gezek” toplulukları geleneksel müzik kültürü olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Gezek; her meslek ve ekonomik yapıdan insanların, saz ve söz üstatlarının bir araya geldiği, haftanın bir günü Gezek üyelerinden birinin evinde toplanıp belli bir program ve düzen içerisinde, şarkıların söylendiği müzikli sohbet toplantılarındandır.

KILIÇ KALKAN

Kılıç kalkan oyunu yada Kılıç Kalkan Savaş oyunu bilinen tek müziksiz halk oyunu olarak tanınmaktadır. Orhangazi döneminde kurulan  talimli ordunun o zamanki yöntemlere göre yaptıkları savaş antrenmanları daha sonra oyun halini almıştır. Orhangazi Bursa’yı aldığında savaşçıları kente Kılıç kalkan gösterisi yaparak girmiştir.

Altı önemli figürü olan oyunun her figürünün bir fonksiyonu vardır.

BURSA EL SANATLARI

Osmanlı’nın ilk başkenti olan ve İpek Yolu üzerinde bulunan Bursa, ticaret ve kültür kenti olma özelliğini bugün halen korumaktadır. Bursa’nın bu konumu el sanatlarının da zenginleşmesini sağlamıştır. Geçmişte el tezgahlarında ipek kumaşlar, ipek halı, kilim, çuval ve heybelerin el tezgahlarında dokunduğu kentte bugün fabrikalar veya büyük atölyeler üretim yapmaktadır. Bursa’da ipekböcekçiliğinin çok yaygın olması ipekçiliği de geliştirmiş, kent ipekli dokumaların merkezi olmuştur. Bursa’da dokumalardan başka urgancılık, saraçlık, bıçakçılık, demircilik, sedefçilik, gümüş kakma sanatı, tenekecilik, köfüncülük, çarıkçılık, dokumacılık, oyun kaşıkları, sepetçilik, yorgancılık, havluculuk, çorapçılık, fıçıcılık, bıçakçılık, ve semercilik gibi el sanatları da yapılmaktadır.

İPEKÇİLİK

Bursa’da ipekçiliğin merkezi durumunda bulunan Kozahan koza mezatı’nın  yapıldığı ve  ipekli kumaşların satıldığı yer olma özelliğini günümüze kadar korumuştur. Günümüzde Kozabirlik tarafından üretilen tohumlar belirlenen köylere dağıtılarak Mayıs ayında kozaya dönüşen ipekböcekleri ipek üreticilerine satılmaktadır. İpekböceği kozaları süs eşyası olarak kullanılmak üzere kadınlar tarafından çeşitli şekillerde kesilerek boncuklarla pullarla, kumaş parçaları, inci vb değerli taşlarla süslenerek kumaşların üzerine işlendi. Pano, tablo gibi eşyaların yapıldığı koza sanatı günümüzde Bursa Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yeniden üzerinde çalışılmaya başlanmıştır.

ÇARIKÇILIK

Çarık 1960’lı yıllara kadar tarlada çalışan köylülerin yaygın olarak kullanıldığı, günlük yaşamında da giydiği temel bir ihtiyaçtır. Daha sonraki yıllarda tarımda makineleşmeyle birlikte insan gücünün ve karasabanın yerini tarım makinelerinin almasıyla birlikte çarığın kullanımı da yok olmaya yüz tutmuştur. Bununu yanında köyden kente göç sonucunda insanların şehirleşmesi, ayakkabı sanayinin gelişmesi de çarıkçılığın yok olması nedenlerindendir.

Bursa’nın kültürünü ve doğal güzelliklerini tanıtarak yaşatmak amacıyla  Geleneksel olarak gerçekleştirilen yerel, ulusal ve uluslararası  etkinlikler: Uluslararası Bursa Festivali(56.), Uluslararası  Karagöz ve Kukla Festivali, Uluslararası Karagöz Halk Dansları Festivali.

Erguvan Şenlikleri: Emir Sultan’ın her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa’da müritleriyle buluşması nedeniyle 14. yüzyıldan itibaren düzenlemeye başlanan erguvan şenlikleri, şehrin ekonomisine olumlu etkilerinden dolayı 19. yüzyıla kadar gelenek olarak sürdürülmüştür; günümüzde her yıl Nisan ayında Erguvan Şenlikleri yapılmaktadır.

Ahilik Bayramı Etkinlikleri:

  Ahilik Kültürü’nün yaygın olduğu İllerde özellikle çarşı kültürünün olduğu 23 merkezde her yıl Ekim ayının ikinci haftası “Ahilik Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Leylek Şenlikleri: Ramsar Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi kapsamında Leylerin göç yolları üzerinde olan Uluabat Gölünün ve leyleklerin korunması amacıyla 2005 yılından itibaren her yıl Haziran ayında Eskikaraağaç Köyünde “Leylek Şenlikleri” düzenlenmektedir.

Hıdırellez Şenlikleri: Her yıl 06 Mayıs günü kış mevsiminin bitip yaz mevsiminin başlaması, Hızır ile İlyas’ın yeryüzünü ziyaret edeceği bolluk ve bereket getireceği inancıyla etkinlikler düzenlenmektedir. İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen etkinlikler dışında hemen her köyde Hıdırellez kutlamaları yerel olarak düzenlenmektedir.

Köy Hayırları: Mayıs ayından itibaren tarım ve hayvancılık ile uğraşan her köyde senenin bolluk bereket getirmesi amacıyla Hayır YemekleriDede Şenlikleri yapılmaktadır.

Bursa’da yetişen marka olmuş meyve sebzelerin tanıtılması amacıyla Armut, Ahududu, Çilek, Kiraz, Çağrışan Üzümü Hasanağa Enginarı Gemlik zeytini etkinlikleri ile destinasyonların tanıtılması amacıyla, Görecik Yaylası Festivali, Kocakavacık festivali, İznik Çini festivali gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Ayrıca her yıl Bursa’nın değerli şahsiyetlerinden olan Babasultan(Geyikli Baba) ve Hasandede, Anasultan’ı anma etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.

 

Bursa’yı diğer illerden ayıran özellikler nelerdir?

-8.500 yıllık geçmişi ile tarih; kültür ve medeniyet şehri; 634 yıl dünyaya yön veren Büyük Cihan Devleti Osmanlı’nın İlk Başkenti Bursa…

Gölleri, dağları, şifalı termal suları büyük ve verimli ovaları ve özellikle zengin bitki örtüsü ile doğa harikası Turizm cenneti yeşil Bursa…

Doğal güzelliklerle yetinmeyip sanayi ve teknolojisini dünyanın ileri ülkeleri ile eşit düzeye yükselten sanayi ve ticaret merkezi, 3 milyon civarında nüfusuyla Türkiye’nin 4. büyük şehri kültür kentidir Bursa… Ünlü ipeği, tekstili ile Bursa

İznik Çinisi ile zaman tünelinde 15. – 16. Yüzyılı bulursunuz Bursa’da, Roma-Bizans ve Osmanlı Döneminin eşsiz eserlerinin zenginliği ile göz kamaştıran Bursa, “Kültür Turizm Potansiyeli” tarih, kültür ve inanç turizm yanında termal- sağlık kış-kayak turizm açısından ilk sıralarda yer alan Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biridir Bursa….

Marmara’nın göz bebeği;  Deniz, Hava, Karayolu Ulaşım ağında Ankara-İzmir’in ortasında, deniz yoluyla İstanbul’a 75 dk. ulaşılan güvenli şehirdir Bursa…

Hemen yanı başındaki Uludağ ile Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezidir Bursa …

Bursa; Bthinydan, Roma - Bizans; Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçiş ve Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerinin mekansal ve mimari özelliklerini günümüze taşıyan bir kültür - tarih ve medeniyet kenti, aynı zamanda ilklerin şehridir Bursa…

Festivalleri ile otantik ve kırsal kesimdeki etkinlikleriyle Halk Oyunları Hacivat-Karagözü, Mehteri ve Kılıç-Kalkanıyla kültür sanat şehridir Bursa…

“Bursa ve Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” ile UNESCO Dünya Mirası.

Tarihi eserleri; Kültür Varlıkları ve bunların korunması yaşatılmasıyla Avrupa Kenti ödüllü bir marka kenttir Bursa…

Dünya kenti yolunda ilerleyen Osmanlı şehridir Bursa…

Dünya coğrafyasında açık hava müzesi Türkiye’nin kültür kalbidir Bursa… 

İznik, Yenişehir, Mudanya, Tirilye, Zeytinbağı, Cumalıkızık, Gölyazı ilçe ve beldeleriyle can içinde canandır Bursa…

Şeftalisi, Çileği, Kirazı, Ahududu, Armudu, İnciri, Zeytini, Kestanesi, Kebabı, Köftesi, Hünkarbeğendisi, Kemalpaşa Tatlısı, Cennet Künkü ile Ülkenin ağız tadı, sebze ve meyve cenneti Bursa…

Doğal zenginlikler yeşil doku, yaşları 300 ile 1250 arasında değişen bine yakın anıt ağaç ve şifalı kaplıcalara sahip “Yeşil Bursa” olarak ün salan bu tarihi kent günümüzde olduğu gibi geçmişte de bir çok gezginin ve tarihçinin ilgisini çekmiştir. Hz. Süleyman’ın :”İşte Cennet Burası” dediği Bursa… 

Evliya ÇELEBİ’nin beş kez ziyaret ettiği ve kendi ifadesiyle “Velhasıl Sudan İbarettir Bursa”  Bursa’nın Emirsultanı, Emirsultan’ın Erguvanı, Süleyman Çelebi’nin Mevlidi, Çelebi Mehmet’in Yeşil Türbesi… Cezayirli Emir Abdülkadir’in özlemle andığı, büyük alim ve din adamlarının yetiştiği         “Ruhaniyetli Şehirdir” Bursa…

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Bursa’da zamanın değişimini anlattığı gibi;

Başındayım bir mucizenin

Su sesi ve kanat şıkırtısından

Billur bir avize Bursa’da zaman…

Bursa’nın turistik yerlerini tanıtır mısınız?

Uludağ Milli Parkı

Türkiye’nin ilk ve en büyük Kış Turizm Merkezi olan Uludağ, eski Çağda Olimpos, Roma-Bizans döneminde ise Keşiş dağı olarak adlandırılırken, TBMM’in kararı ile 1935 yılında Uludağ  adını almıştır.

Uludağ Kayak Merkezi I. ve II. Gelişim olmak üzere iki bölgeden oluşmakta olup, her iki bölge de 1961 yılında ilan edilen “Uludağ Milli Parkı” alanı kapsamındadır.

Uludağ’ın 180 hektarlık alanında kayak ve kış turizmi yapılmakta olup bu alan, Uludağ Milli Parkı’nın %1.4 lük bölümüne tekabül etmektedir.

Kayak alanı 1750-2543 m. yükseklik arasındadır. 2543 metre yüksekliği ile Uludağ’ın en yüksek noktası olan Uludoruk (Karatepe) aynı zamanda Marmara Bölgesinin de en yüksek zirvesini oluşturmaktadır.

Uludağ’da kar yağışlı günlerin toplamı 66,7 gün, ortalama kar ile örtülü günler sayısı ise 179 gündür.

Kayak için uygun zaman 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasındaki dönemdir.

Uludağ kayak merkezinde kayak dışında snow board ve kar motosikleti aktiviteleri yapılmaktadır.

Bursa’nın Doğa ve Alternatif Turizm Güzergahları: Bir doğa cenneti olan Bursa; Turizm pazarında, doğaya dayalı turizm olarak tarif edilen Kırsal ve eko Turizm Potnasiyeli açısından oldukça zengin bir destinasyondur. Özellikle, yaklaşık ikibin bitki türüne sahip(123’ü Türkiye endemiği ve 33’ü Uludağ endemiği olan); yaylaları, kanyonları, şelaleleri, mağaraları ile büyüleyici bir doğal güzelliği olan  Uludağ(sıradağlar şeklinde İnegölden M.kemalpaşaya kadar) Kırsal ve eko turizmin bütün alanlarının yapılabildiği bir markadır.

Önemli Doğa Turizm Güzergahları

1-  Saitabat-Küreklidere-Alaçam Şelaleleri

2-  Misi köyü-Dağ Yenice Göleti                             

3-  Baraklı Köyü ve Göleti-Kocayayla         

4-  İnkaya Çınarı-Gökçeören Yaylası           

5-  Sarıalan-Uludağ Oteller Bölgesi-Bakacak

6-  Suuçtu Şelalesi-Tümbüldek Kaplıcaları-Şapçı Şelalesi

7-  Oylat Mağarası-Kıran şelalesi

 

Bursa’da Önemli Kırsal Ve Eko Turizm Alanları Şunlardır:

1- Mağara Turizmi: Ayvaini Mağarası-Ayıini Mağarası-Hilmiye Mağarası

2- Rafting Turizmi: Kocasu (Keles)-Emet Çayı (Büyükorhan)-Misi Köyü (Nilüfer)

3- Safari Turizmi: Uludağ Sarıalan-Bakacak Mevkii-Softaboğan Deresi Mevkii

4- Trekking Turizmi: Uludağ Göller Bölgesi - Softaboğan,

M.Kemalpaşa Muradiyesarnıç - Suuçtu Mevkii arasındaki parkur alanları,

Cumalıkızık - Kanlı Gölet Şelalesi - Kilise Dere Şelalesi,

Oteller Bölgesi - Cennetkaya Tepesi - Zirve Tepe -

Teferrüç - Kadıyayla - Maksem - Süleymaniye Köyü,

Keles Kocayayla - Alaçam Yaylası

5- Doğa Turizmi: Suuçtu Şelalesi - Saitabat Şelalesi - Kösehoroz Şelalesi -

Aras Şelalesi - Oylat Şelalesi - Softaboğan Şelalesi -

Küreklidere Şelalesi - Sadağ Kanyonu

6- Sportif Turizm Faal: Sukayağı (Sukaypark)

Suüstü deniz araç alanı (Kumla)

Su Sörfü (iznik Gölü)

Yamaç Paraşütü (Nilüfer (Fadıllı Köyü) Gürsu, ve

M.Kemalpaşa Çördük Köyü)

7-   Kuş Gözetleme: Eskikaraağaç – Uluabat

8-   Yayla Turizmi: İznik Avdan Yaylası-Sansarak Yaylası-Elmalı Yaylası-

Keles Kocayayla-İnegöl Boğazova-Büyükorhan Gözede Yaylası-

Görecik Yaylası-Soğukpınar-Kirazlıyayla-Kocakovacık-

Orhaneli Gölcük Yaylası-İnegöl Kıran

9- Kamp-Karavan Turizm : Misi Köyü

İslamiyet Öncesi Kültür ve İnanç turizm Destinasyonları:

 İznik

Açık hava müzesi özelliğinden dolayı Unesco Dünya Miraslar listesine adaylığı kabul edilen, Hristiyanlık dünyasının en önemli 10 merkezinden biri olan, ve Hristiyanlık inancı için çok önemli kararların alındığı 1.ve7. Konsilin yapıldığı çok önemli bir inanç ve kültür turizm destinasyonudur.

Tarihi surların için Izgara şeklinde tasarlanmış 4 kapısıyla bir antik kent İznik, kapasitesinin çok altında turist ziyaretine ev sahipliği yapmaktadır. 

Ayrıca, gölü ve tarihi kapıları, Ayasofya ve Nilüfer Hatun Müzesi, Antik Roma Tiyatrosu, Süleymanpaşa Medresesi, çini fırınları ve çini çarşıları, yeşil camisi ve daha birçok kültür ve tabiat varlıklarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2009 yılında açık hava müzesi ilan edilmiştir.

Trilye

Konsillerde alınan kararlara karşı çıkarak İznik’ten ayrılan 3 papazın kurduğu,  Bizans Rum mimarisini yansıtan evleri ve kiliseleri ve tarihte ilk resimli kilisesi ile Trilye.

Trilye'ye adını veren 3 papaz, Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Sotri manastırları olmak üzere ayrı ayrı yerlerde 3 manastır kurmuşlardır.. 

Duvarlarına tarihte ilk kez resim yapılan Kemerli Kilise (Panagia Pantobalissa kilisesi), ev olarak kullanılan Yuannes Kilisesi ayakta kalan kiliselerdir.

Ayrıca 1909 yılında papaz okulu olarak neo-klasik tarzda inşa edilen taş mektep de önemli alanlardandır.

Gölyazı

Apolyont gölüne bir iskele gibi uzanan bir yarım ada ve köprü ile bağlanan bir ada köyü olan Gölyazı, Kiliseleri ve orjinal Rum evleri ile önemli bir turizm destinasyonudur.

Gölyazı, ev sahipliği yaptığı farklı uygarlıkların kültürlerinden damıtılan geleneği, hem mekansal hem de ekonomik ve sosyal yaşamda hala taşıyan bir yöre olarak, günümüzde çok az yerleşmenin sahip olduğu bir niteliğe sahiptir. Apolyont (Uluabat) Gölü’ne doğal bir iskele gibi uzanan bir yarımada ve ona bir köprü ile bağlanan ada üzerinde kurulmuştur. Gölyazı ve çevresindeki adalarda önemli tarihi ve kültürel değerler bulunmaktadır. Manastır Adası’nda Bizans döneminden kalma Yunan klasik mimari örneklerinden Hagios Constantinos (Helena) Kilisesi’nin kalıntıları bulunmaktadır. Alios (Halilbey) adasında başta Apollon Tapınağı olmak üzere Bizans döneminden kalma örenler bulunmaktadır. 

İslamiyet Dönemi Kültür ve İnanç turizm Destinasyonları:

İznik gibi Unesco Dünya Miraslar listesine adaylığı kabul edilen Külliyeler( batıdan doğuya doğru 1.Murad Külliyesi, Muradiye Külliyesi, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri ve Tophane, Yeşil Külliyesi, Emir Sultan Külliyesi, Yıldırım Beyazıd Külliyesi, hanlar bölgesi, kapalı çarşı ve Müzeler (karagöz-arkeoloji-kent müzesi-Türk İslam Eserleri Müzesi vb.)

Cumalıkızık Bursa’dan Ankara’ya giden yolun 10. km’sinden sonra Uludağ’a doğru 3 km güneyde yer almaktadır. Uludağ’ın yamaçlarına sıralanmış her birinin bir kuruluş öyküsü ve efsanesi olan yedi Kızık köyden biridir. Bunlar: Cumalıkızık, Hamamlıkızık, Fidyekızık, Derekızık, Değirmenlikızık, Dallıkızık, Bayındırkızık’tır. Erken Osmanlı Dönemi mimarisini örnekleyen Cumalıkızık köyü 700 yıllık geçmişi, otantik atmosferi, tarihe tanıklık etmiş dokusuyla, geleneksel Türk evi mimarisinin günümüze ulaştığı ender yerleşimlerdendir.

Cumalıkızık evleri mimari açıdan irdelendiğinde, Türk evi plan şemasının özelliklerini yansıtmakla birlikte, dış görünümleri ve iç düzenleriyle farklı özellikler taşımaktadır. 

 E-BURSA MERKEZİNDEKİ KÜLTÜR VE TURİZM VARLIKLARI

 1.   ULUCAMİ

2.   ULUDAĞ

3.   İNKAYA TARİHİ ÇINAR (ULUDAĞ YOLUNDA)

4.   BALİBEY HANI (KIZILAY’DA)

5.   HANLAR BÖLGESİ VE UZUN ÇARŞI

6.   BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE SARAYI (HEYKEL’DE)

7.   AHMET VEFİK PAŞA TİYATROSU (HEYKEL’DE)

8.   I. MURAT HÜDAVENDİGAR CAMİİ VE TÜRBELERİ (ÇEKİRGE’DE)

9.   MURADİYE KÜLLİYESİ, CAMİİ VE TÜRBELERİ (MURADİYE’DE)

10.  YILDIRIM KÜLLİYESİ, CAMİİ VE TÜRBESİ (YILDIRIM’DA)

11.  EMİR SULTAN CAMİİ VE TÜRBESİ (EMİR SULTAN’DA)

12.  YEŞİL CAMİİ VE ÇELEBİ MEHMET TÜRBESİ (YEŞİL’DE)

13.  ÜFTADE CAMİİ VE TÜRBESİ (HİSAR İÇİNDE)  

14.  OSMAN GAZİ VE ORHAN GAZİ TÜRBELERİ (TOPHANE’DE)

15.  MOLLA FENARİ TÜRBESİ (AYDEDE YAMAÇLARINDA)

16.  SÜLEYMAN ÇELEBİ TÜRBESİ (MEVLİD YAZARI) (ÇEKİRGE’DE)

17.  ESKİCİ MEHMED DEDE TÜRBESİ (TAHTAKALE’DE)

18.  ESKİ KAPLICA (ÇEKİRGE’DE)

19.  KÜKÜRTLÜ KAPLICALARI (ÇEKİRGE’DE)

20.  YENİ KAPLICA (ÇEKİRGE’DE)

21.  KARAGÖZ HACIVAT ANITI, KARAGÖZ HACİVAT EVİ MÜZESİ (ÇEKİRGE’DE)

22.  ORMAN MÜZESİ (ÇEKİRGE’DE)

23.  ARKEOLOJİ MÜZESİ (KÜLTÜR PARK İÇİ)

24.  ATATÜRK EVİ MÜZESİ (ÇEKİRGE’DE)

25.  OSMANLI EVİ MÜZESİ (MURADİYE’DE)

26.  ULUUMAY (OSMANLI GİYSİLERİ VE TAKILARI) MÜZESİ (MURADİYE’DE)

27.  HÜSNÜ ZÜBER (YAŞAYAN ÖZEL MÜZE) EVİ (MURADİYE’DE)

28.  KENT MÜZESİ (HEYKEL’DE)

29.  TOFAŞ ANADOLU ARABALARI MÜZESİ (TEFERRÜÇ’TE)

30.  TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ (YEŞİL MEDRESESİ) (YEŞİL’DE)

31.  HARAÇCIOĞLU (MEDRESESESİ) KÜLTÜR MERKEZİ (HİSAR İÇİNDE)

32.  YAZMA VE ESKİ BASMA ESERLER KÜTÜPHANESİ (İNEBEY MEDRESESİ)

(TAHTAKALE’DE)

33.  MOLLA YEĞAN MEDRESESİ (YILDIRIM’DA)

34.  SEYYİD USUL KÜLTÜR MERKEZİ, (ALTIPARMAK’TA)

35.  TEYYARE KÜLTÜR MERKEZİ (HEYKEL’DE)

36.  GÖKDERE KÜLTÜR MERKEZİ (KAYHAN’DA)

37.  ÖRDEKLİ KÜLTÜR MERKEZİ (DEMİRTAŞ METRO İST. YANINDA)

38.  SUKAY PARK (ÇUKURCA’DA)

39.  MERİNOS PARKI (MERİNOS’TA)

40.  ATATÜRK KONGRE KÜLTÜR MERKEZİ (MERİNOS’TA)

41.  BURSA SURLARI-SALTANAT KAPI

42.  YER KAPI VE SURLAR

43.  KARABAŞ VELİ TEKKESİ (MAKSEM’DE)

44.  IRGANDI KÖPRÜSÜ (GÖKDERE’DE)

45.  ABDAL MEYDANI (DEMİRTAŞ METRO İST. YANINDA)

46.  HÜNKÂR KÖŞKÜ (TEMENYERİ’NDE)

47.  CUMALIKIZIK KÖYÜ

Bursa’nın yöresel yemekleri ve özellikleri nelerdir?

Geçmişten günümüze Bursa mutfağına yansıyan  İlk olarak   İskender ailesi tarafından yapılan Bursa Kebabı - İskender Kebap, Balkan göçmenleri tarafından 19.yy’dan  itibaren İnegöl’de yapılmaya başlanan İnegöl Köfte, Taze peynir ile  Kemalpaşa Peynir Tatlısı, Kestane Şekeri, Kayhan semtinde yapıldığı için bu isim ile tanınan Kayhan Köfte, Pideli Köfte, Bursa’nın kıymalı pidesi Cantık, özel günlerin, düğünlerin en önemli yemeği Cevizli Lokum,  gibi marka yemekleri dışında, sokağa yansımayan lezzetleri geleneksel halk kültürü içinde gerçekleştirilen özel günler, bayramlar, doğum evlenme ve ölüm gelenekleri içinde yaşatılmaktadır. Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu’nun her bölgesinden göçlerle gelen kültürleri buluşturan ve Bursa’yı kendisine yurt edinen Selanik ve  Girit Mübadilleri, Boşnaklar, Arnavut, Göçmenler, Muhacirler, Pomak, Azeri, Laz, Abhaz, Çerkes ve Gürcü mutfak kültürleri ile aynı sofrada farklı kültür ve lezzetleri paylaşarak, kültürel etkileşim ile kültür mirası olan geleneksel mutfak kültürünü  zenginleştirmiştir.

XVII. Yüzyılda Bursa’yı ziyaret eden  Evliya Çelebi Bursa şehir merkezinde yirmiyedi bozahane bulunduğu ve bu bozahanelerden  düzenli olarak vergi toplandığı vergi kayıtlarının yer aldığı sicillerde görülmektedir. Bozacıların, esnafın yoğunlukta olduğu Kapalıçarşı ve Hanlar Bölgesi çevresinde kurulan faaliyet yürüttüğünü belirten Seyyahımız Bursa hanlarını anlattıktan sonra  bir han’ın kapısında bir fıçı boza asılı olduğunu ve yanında sülüs hattıyla ”Bu fıçıyla bu bozayı içen sığırdır, Bu çömçeyle içen ademdir”  yazdığını belirtmiştir.
 

Sayın Müdürümüz, Bursa ilimizin tüm özelliklerini eksiksiz bir şekilde bizlerle paylaştıkları için kendilerine sonsuz teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyoruz. 

Son olarak Bursa ilimiz için yazmış olduğum şiirle bitirelim.


 

16 Bursa

Bursa’da tatil 
Takma kafana, sen değil, mevsim sana uysun.
Bak dostum; tek sezonluk giysiyle gitmeyesin.
İntizamsız valizinle, Bursa cennetiyle,
İnan ki her mevsim karesiyle mest olursun.
Kumyaka plajı, sandal turu, mağz karışmasın!

İlk durak, Tarih tabiatı gastronomi olsun.
İznik’te Osmanlı ekin, sanatın kentiyle,
Başka huzur aranmaz, zengin hars cümbüşüyle,
Ayasofya Müzesinde özünle de kalmaz,
Dünyanın kültür hasını İznik’te bulursun.

Mevla’nın dergahına sığınmaya ne dersin? 
Yirmi Kubbeli Ulu Cami’yi görmediysen,
Müslümanlık kutsiyetini anlayamazsın.
Çini kaplama izin dizaynına dalarsın.
Yeşil cami, Türbeyi görmeden geçmeyesin.

Yemyeşil Derebahçe, Doburca’ya ne dersin? 
Bir son bahar doğa kuşların sesini dinlersin.
Dinlendirici bir müzik notasıyla karıştırmayasın,
Taklidi olmayan doğa kuzuların sesidir bilesin.
Gün batımını Gülyazıda sonlandırırsın.

Uludağ da ister kay ister dinlen ne dersin? 
Kışın, çocuk ruhun kıpırtısıyla kayarsın.
Varsın yaz olsun, piknik kampını kurarsın.
Dönerken için buruk buruk üzülmeyesin,
Göl, sahil, yeliş Bursa’m yine gelirim dersin.