Merhabalar sevgili dostlar,

Her ne kadar bazı bölgelerimiz de yağışlar olsa da yaz ayları, doğanın yeşillenmesi ve havaların ısınması ile bizlerin de yüzleri biraz olsun güldü ve günlerin uzaması ile daha da keyiflendik sanki..

Bugün ki konuğumuz Osmanlı Saraylarının vazgeçilmez şerbetlerinden birisi olan ''REYHAN ŞERBETİ''.. Sıcak havalar da serinlemek ve daha fazla sıvı tüketmenin faydalarını hepimiz az çok biliyoruz. Hazır gıdalardan uzak kalmak isteyenler için de eskilerin evlerinde hazırladığı ve sık tükettiği şerbetler artık günümüzde de tercih ediliyor. Özellikle de çocuklarımızın gelişme dönemlerin de hazır gıdalardan uzak tutuyorsak ev yapımı sıvı gıdalar mutfaklarımız da sıkça hazırlanmakta sanırım.

En çok sorulan sorulardan birisi de ''Fesleğen mi? Reyhan mı?”

Özellikle bilmemiz gereken fesleğen ve reyhan aynı familyanın, aynı cinsinden, aynı tür bitkidir. Boyları, yaprak irilikleri çeşitli olduğu gibi, yaprak renkleri de değişebiliyor. Mini yaprak boyuna sahip, genellikle de saksılar içinde balkonlarımıza koyduğumuz ve avuç içimizle şöyle bir okşadığımız kokusunu etrafa yayan fesleğen, böcek savar olarak da bilinir.

İri yapraklı ve genellikle de mor yapraklı olanlara da bazı yörelerimiz de ''Reyhan'' olarak bilinir. Aslında yoktur birbirlerinden farkları. Sadece Fesleğen, tatlımsı yoğun kokulu, Reyhan ise acımsı keskin kokuludur.

Osmanlı Saraylarının vazgeçilmez şerbetinin hammaddesidir. Ve sadece şerbet olarak değil aynı zamanda da Sultanların cilt güzelliği için de kullanıldığı bilinir. Alternatif Tıp Uzmanları da şifa niyetine kullandığı doğal ilaçtır. Sinir ve sindirim sistemini yeniler ve antibakteriyal özelliği ile vücudu temizleme de oldukça etkilidir.

Şimdi gelelim tarifimize...

Havalar ısındı ve daha da sıcaklar geleceğine göre, buzdolaplarımız da bu lezzetli ve faydalı şerbeti hazır edelim.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

• MALZEMELER:

• 2 büyük bağ (eğer küçük bağ'lar ise 3 bağ olarak kullanın) Reyhan

• (İri yapraklı ve mor renkli olanlar)

• 1,5 lt sıcak su (kaynatılmış) 

• 1 ad orta büyüklükte çubuk tarçın

• 4 ad karanfil

• 4-5 ad nar çiçeği

• 3 gr limon tuzu

• 250 gr toz şeker

• HAZIRLANMASI:

• Kaynar suyu tencereye alın.

• Toz şekeri ekleyerek orta ateşte kaynatın.

• Reyhanları sapları ile birlikte çok güzel yıkadıktan ve süzdürdükten sonra bir kenara alın.

• Kaynayan şeker ve suya tarçını karanfili ve limon tuzunu ekleyin.

• 5 dakika kaynatın,karanfil ve tarçın suya kokusunu bıraksın.

• Daha sonra reyhanları ekleyerek 5 dakika daha birlikte kaynamaya bırakın.

• Ateşten indirin ve tencerenizin kapağını kapatarak oda sıcaklığında demlenerek soğumaya bırakın.

• Cam sürahi yada şişelere boşalttıktan sonra buzdolabında soğutun.

• Harika lezzeti ve enfes kokusu ile son derece faydalı bu şerbet yaz sıcaklarında içinizi ferahlatsın.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...

• Neşem Çelik/YouTube Kanalından Tarifi seyredebilirsiniz.

• https://www.youtube.com/channel/UCvAjjzUzOk62bsUvM6fMZJA