Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma Resmi evrakta  sahtecilik suçları hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum. 

Bu suçlar  kamu düzenini ilgilendirir. Şikayet bağlı değildir. Yani siz bu suçu işlediğinizde savcılık bu suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez resen soruşturma yapmak zorundadır. 

Siz bu suçu  sahte resmi bir belgeyi kullanarak işleyebilirsiniz. Veya gerçekte resmi olan bir belgeyi değiştirerek işleyebilirsiniz. Mevcut resmi bir belgeyi  gerçek  dışı  düzenleyebilirsiniz.

Bu suç Türk ceza kanunumuzun 204 . maddesinde düzenlenmiştir. Bu suçun mağduru her zaman Devlettir. Siz bu suçu işleyerek kamu güveni sarsmış oluyorsunuz. Bu suçtan maddi anlamada ya da manevi anlamda zarar gören kişiler yargılamaya  zarar gören kişi olarak katılabilirler.  

Bu suçu 8 sene içinde şikayet etmelisiniz. Bu suçun zamanaşımı 8 senedir. 

Buradaki suçun oluşması için resmi belge yazılı bir belge olmalı. Delil değeri olan bir belge üzerinde bu suç işlenebilir.Eğer resmi belge delil  değerine sahip değilse bu suç oluşmaz. Vekaletname  pasaport icra ödeme emri araç ruhsatı gibi  belli bir konuda delil olmak üzere düzenlenmiş evraklar üzerinde bu suç işlenebilir. Bu suçun  konusu olan belgenin mutlaka kamu görevlisi tarafından  düzenlenebilen belgelerden olması gerekir. Kamu görevlisinin suç konusu resmi evrağın gerçeğini düzenleme yetkisi olmalı ama bazen kamu görevlisi tarafından düzenlenmese bile senet çek  gibi kambiyo evrakları da sahtecilik suçunun konusu  oluşturabilir. 

Bu suçun oluşması için belgenin mutlaka usulüne uygun düzenlenmesi gerekmez. Bu suçta zarar olasılığı var mı yok mu mahkeme buna bakar. Resmi belgede sahtecilik suçunun en önemli şartı aldatıcılık özelliğine sahip olup olmadığına bakılır. Eğer sahte olduğu açıkça anlaşılıyorsa o belgenin aldatma yeteneği olmadığı için  suçun unsuru olan aldatıcı olma özelliğinin gerçekleştiği söylenmez. 

Eğer bu suçu kamu görevlisi  işlerse nitelikli resmi belgede sahtecilik suçu oluşur TCK  204/2. 

Sahteliği ispat edilinceye kadar geçerli belgeler ve aksi ispat edilinceye geçerli belgeler olmak üzere bizim hukukumuzda iki tür resmi belge vardır.

Resmi belgede sahtecilik suçunun cezası 2 seneden 5 seneye kadardır. Eğer bu suçu bir kamu görevlisi görevini kötüye kullanmak sureti işlerse 3 yıldan 8 seneye kadar hapis cezası verilebilir. 

Resmi evrakta sahtecilik suçu dolandırıcılık suçu ile birlikte işlenebilir. Bu durumda hem dolandırıcılık hem de sahtecilikten ceza verilir. Bu davalara Ağır ceza mahkemeleri bakar.

Bu konudaki sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz. 

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL   İSTANBUL  BAROSU  

...