Oruç tutma sırasında sıkça rastlanan susama ve şişkinliğe karşı özel bitki karışımı. Bu tarif ile ramazan ayını daha rahat geçirebilirsiniz. 

Ramazan ayının ilk haftası vücutta ‘algılama dönemi’ olarak adlandırılıyor. Özellikle ilk iki ya da üç gün hipoglisemi, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, dalgınlık, uykuya eğilim, hazımsızlık, şişlik, ekşime yaşanıyor, kan basıncı düşüyor ve vücut toksin üretmeye başlıyor.

Bu sebeple ilk haftaya dikkat edilmesi gerekiyor. İftar ile sahur arası yeterli ve alkali su tüketildiğinde, sahurun zamanında iftarın da ziyafet haline getirmeden yapıldığında sorunlar azalacaktır. 

İlk haftada şişkinlik ve geğirmelerin olabilir. Kesinlikle iftar sofrasında gazlı içecek olmasın. Çünkü karbondioksit kabarcıkları sindirim sisteminde hava boşluğuna neden olur. Sıcak günlerde aşırı soğuk içecekler de vücutta karbon birikimine neden olur. Yemeklere özellikle iftar sofrasında içilen çorbalara koyacağınız zencefil, rezene, zerdeçal, kişniş, karabiber ve anason gibi baharatlar şişkinliği azaltır. Oruç tutan kişiler için de susamaya ve şişkinliğe karşı özel bir tarif verelim: 

İşte susamayı azaltan tarif:

2 litre suyun içine, 1 adet çubuk tarçın, 6 adet karanfil, 1 adet dilimlenmiş limon, 2-3 sap maydanoz, 1 adet zerdeçal kökü koyun. 8-10 saat bekletin, iftar ile yatana kadar olan sürede 1,5 litresini, kalanını da sahurda tüketin. Ayrıca sahurda çok su tüketiminin boşaltımı hızlandırır. Bu da sahur sonrası şişkinliğe ve susamaya neden olur. Kilo başına en az 30 mililitre su tüketilmesi yeterlidir. İftar ve sahur arasında yeterli besin, sıvı ve tuz alınmalıdır.

Uzun süre açlıktan çıkmış mideye bir anda yüklenmeyin

Mide-bağırsak sistemi ve kalp yorulur. Tansiyon birden yükselir, nabız artar, kalbin oksijen ihtiyacı artarak sıkıntıya girmesine yol açar. Bunun çözümü için iftar öncesi 1 ya da 2 bardak su içtikten sonra, 3 adet hurma, 4 adet zeytin 1 kâse çorba içince sofradan kalkın. Yemeğe 12 ya da 18 dakika ara verin. Nedeni ise mideden beyne bu sürede doyma sinyalleri gidiyor. Her lokmayı iyice çiğnedikten sonra yutun.

Şişkinlik azaltan özel bitki çayı tarifi 

Şişkinlik için de bir tarif paylaşalım. Ebegümeci, ısırgan otu, şahtere otu birer çorba kaşığı olmak kaydıyla 1 litrelik suya koyun 3 - 5 dakika kaynatın süzün ve 1 bardak için. İftar sonrası vişne, armut, elma, kavun, karpuz, kivi, şeftali, ananas, erik gibi toksin atıcı meyveleri tercih edin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.