Merhabalar,

Hayırlı Ramazanlar diliyorum. Ramazan ayı bu yıl biraz kötü bir zamana rastladığı için bir çoğumuz ekmek ve pidelerimizi evlerimizin mutfaklarında pişirmek zorunda kalıyoruz. Şöyle sıcak sıcak iftar sofrasına gelen pidenin de tadına doyum olmaz. Bugün tam fırınlardan alabileceğiniz lezzette bir pide tarifi vereceğim. Bu ölçü ile bir büyük yuvarlak ve kalın, 2 tane de 200 gr. lık uzun ince yumurtalı pide yapabilirsiniz. Bana bu ölçü çok diyorsanız ölçüyü yarıya indirerek,ister tek bir pide yada iki küçük pide hazırlıyabilirsiniz.

Yazacağım aşamalara bire bir uyduğunuz da iftar yemeğinizin yanında sıcacık nefis bir pide yemeklerinize lezzet katacaktır.

Hepinize kolay gelsin.

• MALZEMELER:

• 1 kg Buğday Unu (9 su bardağı )

• 650ml oda sıcaklığında su (3 su bardağı + 1 çay bardağı )

• 1 yemek kaşığı tuz

• 1 paket (42gr) yaş maya

• ÜZERİ İÇİN:

ŞİFA DENİLİR.

• 2 yemek kaşığı un

• 1/2 çay bardağı oda sıcaklığında su

• 1/2 çay bardağı sıcak su

• 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi

• 1 ad yumurta sarısı

• Susam

• Çörekotu

• YAPILIŞI:

• Unu genişçe bir tepsi yada yoğurma kasesinin içine alın ve orta kısmını havuz gibi açın.

• Orta boşluğa suyunu ilave ederek un ile toparlamaya başlayın.

• Ele yapışan bir hamur olacaktır.

• Hamuru bu şekilde 8 dakika yoğurun.

• Daha rahat yoğurmak için tezgaha alabilirsiniz.

• Hamur yoğruldukça pürüzsüz bir hale gelecektir.

• Daha sonra tuzu ekleyin ve 2 dakika da tuz ile yoğurun.

• Ve yaş mayayı ufalayın ve hamura ekleyin.5 dakika da maya ilavesiyle yoğurun.

• Hamur ne kadar uzun yoğurulursa o kadar güzel ve şeffaf hale gelecektir.

• Elinize yapışıyor olacak ,sakın un eklemeyin.

• Kasenizi zeytinyağ ile yağlayın ve hamuru içine bırakın.1,5 saat üzeri örtülü bir şekilde mutfağınız da beklesin.

• Üzerin de baloncuklar oluşan ve neredeyse 3 katına çıkmış bir hamur olacaktır.

• Elinizi zeytinyağ ile yağlayın ve hamuru 4 yerinden bohça gibi katlayın ve tekrar üzerini örterek 1/2 saat daha bekletin.

• Yine kocaman bir hamur oldu değil mi?

• Hamuru tezgaha alın ve biri 400 gr diğeri 600 gr olacak şekilde (göz kararı)ikiye ayırın ve yuvarlak toparlayın.

• Üzerini hafif unlayın ve örterek 20 dakika tezgahınız da bekletin.

• Bu arada üzerine süreceğiniz ve fırıncıların ''şifa ''dedikleri karışımı hazırlayalım.

• Bu arada fırınınızı da 220 derece de ısıtmaya başlayın,çünkü pidelerimizin üzerini tırnakladığımız zaman fırına vermemiz gerekiyor.

• ŞİFA:

• Bir küçük kasenin içine unu alın,soğuk su karıştırın.Sıcak suyu ekleyin ve tekrar çırpın.pekmezi ekleyin ve karıştırın.

• Şifa hazırsa şimdi pidelerin şekillerini verelim.

• Tepsinizi yağlı kağıt ile kaplayın ve kepekli un serpin.

• Önce yuvarlak ve kalın olacak pidemiz için takribi 25-cm çapında yuvaklak olarak tepsiye yerleştirin.

• Üzerine şifa sürün ve ellerinizi şifaya bulayarak parmak uçlarınızla üzerini kare şekillendirin.

• Susam ve çörek otu serpin.

• Fırının alt katına içi su dolu bir kase yerleştirin.Ve ilk pideyi pişmesi için fırına verin.

• Fırın ayarları değişiklik göstereceği için 220 derece ısıtılmış fırında takribi 15-20 dakika da pişecektir.

• Gelelim diğer hamura ;Onu da ikiye bölün ve bir parmak kalınlığında olacak şekilde oval şekil vererek tepsiye yerleştirin.

• Üzerine yine önce şifa sürerek verev kareler halişnde şekillerini verin.

• Yumurta sarısı sürün ve susam,çörek otu serpin.

• Aynı şekilde fırınlayın.

• Nefis bir koku mutfağınızdan dışarılara taşacaktır.

• Nar gibi kızarmış pideleriniz sofralarınızı bereketlendirsin.

• Hepinize afiyet olsun.

• Sevgiyle..