Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe giren paralı poşet uygulaması, doğayı koruyacağı iddiası ile gündemimize oturmuştu. Sosyal medyada insanların tepkisine baktığımız zaman birçok kişinin bu uygulamadan memnun olmadığını görebiliyorduk. Kimisi üzerinde benim adım olsun, kimisi olmasın, kimisi sosyal medya furyacılığına alet olup bu serzenişi görev bilip aslında poşet meselesinin ne olduğunu dahi bilmeden alkış ıslık kıyamet karikatürler hazırlayıp ulvi görevini yerine getirmekteydi.

Hangi poşetin paralı, hangi poşetin kaç para olduğu belli değil insanlarımız neye niçin bağırdığı iddia ediyorum farkında bile değildi. Alışkanlıkları mı yıktırmak istemiyorlardı yoksa okumayı sevmeyen bir millet olduğumuz için konuya vakıf olmadan ortaya şak diye fikir mi koyuyorlar anlamak güçtü? Belirtilen fiyatın taban fiyatı mı, tavan fiyatı mı? Beyninde karmakarışık sorular olduğundan canım vatandaşımın birçok sorunun cevabını okuyarak değil de çevreyi izleyerek oturtmaya çalıştığından keşmekeşlik hat safhadaydı. Alışveriş yapıp uygulamayı yaşayan insanlar poşetin büyüklüğüne göre para alındığını söylüyorlardı, bir kısım doğa tarafını temel alarak iyi bir uygulama dese de bir taraf yirmi beş kuruşa takmış durumda. Bu işi doğayı korumak için değil AVM ve benzeri yerlerin poşetten para kazanma hevesine döndüğünü söyleyen vardı. Anlayacağınız güzel malzeme çıkmıştı canım ülkem insanlarına. Ben de diyorum ki biraz okuyun! Bence işe yaradı bu uygulama ne dersiniz? Milyon zararlı var doğaya. pet şişeler, cam şişeler, naylon poşetler.

Ülkemizde tüm deniz ve sahilleri ormanları gölleri harap eden bu pet, cam şişelere neden naylon torba gibi depozit uygulanmıyor? Gündemde lakin sonuna bakmak lazım. Avrupa da dahi kâğıt karton ambalajların çoğuna artık depozit uygulanıyor ve doğayı tertemiz kurtardılar. Özellikle içki,  alkol şişeleri ve pet şişelere atılmasın diye üç kat depozit uyguluyorlar. Bira varsayım sekiz TL ise yarı parası kadar depozit kesince kimse kırmıyor atmıyor ve doğa tertemiz kalıyor

Artık denizde yüzerken milletin ayağını cam ve pet şişe atıkları ciddi sayıda kesip yaralanmalara kumların otların içerisinde cam kırıkları tuzak halini alıyor gittikçe. Bu hususla ilgi bizzat Almanya’da yaşayan bir beyefendiyle kısa sohbet ettik der ki:

Kendim 25 yıl Almanya’da yaşadım Aslı Hanım. Halen Alman pası taşıyorum. Orada bu sarhoş takımını ve pet şişe ile çevre katliamını yüksek depozitolar ile durdurdular. 8 TL bir içeceğin şişesine 4 TL depozit kesilince kimse kırmıyor atmıyor. Sahillerimiz cam kırıkları dolu. Züppe biri atsa bile birkaç kişi ya da çocuk iyi bir depozito ödülü kazanmak için atılan şişeyi toplayıp çevreyi korumuş oluyor. Geçen yaz 5 kez ben bu cam kırıklarından yaralanan insanlara şahit oldum ve maalesef alkollü içecek şişeleriydi ayyaşların içip kırdığı. Konu açık net aslında malum naylon torbalar ücretli oldu bu iyi yurtdışında 15 yıldır ücretli ve çöp konusu ciddi azaldı. Sadece torbalar yetersiz. Pet her türlü içecek şişeleri ve cam şişelerde özellikle alkollü içecekler depozitosu yüksektir çünkü sarhoşlar her yerde kırıyor ücretsiz diye. Sadece torbalar değil pet her türlü şişe ve cam şişelere de depozit uygulanırsa bu sarhoşların sahilde ormanda denizde kırıp bıraktıkları şişelerden ciddi yaralananlar var her yıl bu sorun kalkar. Aklınıza gelebilecek her mesire piknik yeri deniz göl kenarları özellikle alkollü içecek şişe kırıkları ile dolu. Soda ve diğer cam şişe kırıkları da hiç az değiller. En az aldığı ürünün yarı fiyatı kadar depozito uygulanırsa ucuzcu sarhoşlar kırmazlar o para için emin olun. Tabii ki benimki bir temenni bizzat konuya vakıf olduğum ve çok irdelediğim için.

Her yer doğa tertemiz kalır Avrupa’da ki uygulanıp başarılı olmuş sistemdir.

Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmenliği taslağında 01. 01. 2019 tarihinden itibaren alışveriş poşetlerinin satış noktalarında ücretsiz verilmemesini öngören bir uygulama ve uygulama tüm şatafatıyla insanların abartası ile başladı. Yasaklama yok. Tüketici bu poşeti kullanmak istiyorsa, ücretli alacak. Bu kanun teklifiyle birlikte fazladan almayacağınız bir plastik poşet belki de bundan bin yıl sonra yaşayacak bir insanın toprağını kirletmeyecek. Çünkü plastik poşetlerin doğada çözülme süresi bin yıldan daha fazla. Türkiye'de de her yıl bir kişi ortalama olarak 312 plastik poşet kullanıyor. Peki ya hala ısrarla neden bundan sonra daha önce bize beşer beşer bedava verilen plastik poşetlerin artık tanesine 25 kuruş ödemek zorundayız diyorsak? Çünkü herkes haftada 2 poşet daha az kullandığında yıllık 100 kadar plastik poşet çöpe atılmamış olacak. 

Bu konuya ciddi duyarlılıklarımızı hat safhaya çıkarmalıyız ne dersiniz?