Merhabalar sevgili dostlar,
Kış aylarının sevilen meyvesi ''PORTAKAL” bugün muffınler de yerini alsın.
M. Ö 314'de Çin Literatüründe adından söz edilen Portakal, Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır. Ve 1987 yılından beri Dünya da en çok yetiştirilen meyve ağacıdır.
Ülkemize ise 1936 yılında İtalyadan getirilmiştir.
Yüksek C vitamini ve antioksidan içeriği nedeniyle Antik Çağlardan beri insanlar tarafından sevilen ve üretilen turunçgiller meyvelerinin başında gelmektedir.
Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesinde yetişmekle birlikte, Güney Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz Bölümü ve Ege Bölgesinde de yetiştirildiği görülür.
Antalya (Finike), en kaliteli portakal olarak bilinen ''Washington'' portakalı üretiminde ilk sırada yerini alır.
Faydalarına kısaca bakacak olursak;
C vitamini bakımından zengindir
Kış hastalıklarına karşı koruyucudur.
Güçlü antioksidan özelliğine sahiptir.
Bağışıklık sistemini destekler.
Sindirim sistemini düzenler.
Kalp sağlığını korur.
Kansere karşı önleyici özellikler taşır.
Kansızlığı önler ve demir emilimini arttırır.
Şimdi portakalın en güzel zamanında hem yemeklerde, hem salatalar da ve de kurabiye, kekler ve pastalarda kullandığımız bu harika meyveyi bugün küçük muffınler içinde kullanalım ve ağızda dağılan hamuru, mis gibi portakalın kokusu ve lezzeti ile pişirelim.
• MALZEMELER:
• 12 adet muffın
• 150 gr oda sıcaklığında tereyağ
• 2 ad yumurta
• 1 su bardağı toz şeker
• 100ml portakal suyu (taze sıkılmış)
• 100ml süt
• 2 dolu yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
• 1 paket vanilya + 1 paket kabartma tozu
• 1 kahve fincanı iri doğranmış fındık
• 2 dolu su bardağı Un
• ÜZERİNE:
• Pudra şekeri
• HAZIRLANMASI:
• Bir kaseye tereyağını ve toz şekerini alarak çırpmaya başlayın.
• Krema kıvamını alan şeker ve tereyağına birer birer yumurtaları ekleyerek çırpmaya devam edin.
• Süt ve portakal suyunu ekleyin.
• Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin.
• Fındıkları ekleyin ve karıştırın.
• Muffın kalıplarına hamuru eşit olarak paylaştırın.
• 175 derece de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
• Soğuyunca üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle. .