İSTANBUL  - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, seçim vaatlerindeki abartıya dikkati çekerek, "Şu anda Türkiye'de farkında mısınız değil misiniz bilmiyorum, 'yörük sürüsünden adak' durumu var. Sürü yörüğün, birisi çıkmış yörüğün sürüsünden adak yapıyor" dedi.

Zeybekci, gerçekleştirdikleri ihracat ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerindeki başarılı firmaların ödüllendirildiği "İhracatın Yıldızları Gecesi"nde konuştu.  

Seçim öncesi bazı siyasi partilerin abartılı vaatlerde bulunduğunu belirten Zeybekci, bu vaatler sıralanmadan önce iş dünyasıyla konuşma gereği duyulmadığını söyledi. Zeybekci, şunları kaydetti:

"Samimiyetimle konuşuyorum, seçim öncesi dönemde, şu anda proje yarışıyor mu Türkiye'de? Ülkenin geleceğiyle ilgili maalesef projeler yarışmıyor. Maalesef şu anda Türkiye'de farkında mısınız değil misiniz bilmiyorum, 'yörük sürüsünden adak' durumu var. Sürü yörüğün, birisi çıkmış yörüğün sürüsünden adak yapıyor. Ben siz iş dünyasından şunu özellikle istirham ediyorum, şu anda seçim meydanlarında uçuşan vaatleri kimse sizinle istişare etti mi? Türkiye ekonomisinin geleceğiyle ilgili, ekonomik dengeleriyle ilgili bu sözleri söylerken, Türkiye İhracatçılar Meclisi'yle, oda ve borsalarla kimse konuştu mu? Vazgeçtim, Türkiye'deki sendikalarla hiç kimse gelip konuştu mu? Kimse konuşmadı, öyleyse Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bu ülkede her ne söz söyleniyorsa sizler (iş dünyası) bunun tarafısınız. Aktif tarafısınız." 

Türkiye ve İran arasındaki ticaret hacminin son dönemde gösterilen çabaların ardından ivme kazandığını kaydeden Zeybekci, "İran'la 2014'te imzalamış olduğumuz tercihli ticaret anlaşmasıyla 265 ürün grubunda İran'da vergileri hemen hemen sıfır seviyesine çektik. Ne oldu peki çektiğimizde? Geçtiğimiz çeyrekte Türkiye'nin İran'a olan ihracatı yüzde 32 arttı" dedi.

- "Afrika'yla dış ticaret hacmimiz bugün 30 milyar doları aştı"

Türkiye'nin Afrika açılımını itham edenleri eleştiren Zeybekci, Afrika'nın Türk mallarına ihtiyaç duyan, satın alma ihtiyacı yüksek bir pazar olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Birileri biz Afrika açılımını başlattığımız zaman demişlerdi ki 'Gördünüz mü gidecek bir yerleri kalmadı, gide gide Afrika'ya gittiler'. O gün Türkiye'nin Afrika'da 11 büyükelçiliği vardı, bugün 39'a çıktı. THY, Afrika'da en fazla noktaya uçan hava yolu. 2004'te 4 milyar dolar olan Afrika'yla dış ticaret hacmimiz bugün 30 milyar doları aştı. Çünkü biz geleceğin en büyük ekonomilerinden biri olarak Afrika'yı en önemli hedeflerimizden biri haline getirdik."

"Ucuz siyaset yapanlardan olmadık"

Zeybekci, daha rekabetçi bir ekonomi için katma değeri yüksek ürünlere odaklanmak gerektiğine işaret ederek, alınması gereken mesafenin farkında olduklarını bildirdi. Zeybekci, "Ortalama ihracat kilogramı 1,60 dolarla bir yere gidemeyiz, 2023 hedeflerine gidemeyiz. Tüketim alışkanlıklarını belirlemediğimiz bir dünyada teknolojisi ve marka değeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz" dedi.

Katılımcılardan birinin, konuşması sırasında kendisini yüksek sesle protesto etmesi üzerine Zeybekci, "Biz ucuz siyaset yapanlardan olmadık, biz bu milletin derdiyle dertlendik. Biz Türkiye'nin ve Türk bayrağının dünyanın her yerinde dalgalanmasının derdinde olduk. Türkiye'nin bütün sorunlarının çözümü siyasetten geçer. Biz yetkimizi milletimizden almışız. Yüreği yeten varsa yetkiyi milletten alır ve bu milletin dertlerini çözmeye gider. Yüreği yeten milletten alır yetkiyi" yanıtını verdi.

İhracat çevrelerine 132 platin, 270 altın, 420 gümüş ödül verildi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ihracat çevrelerinin Türkiye için değer üretmeye devam edeceğini belirterek, 2023 hedeflerindeki kararlılığın süreceğini kaydetti.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin (İTKİB) düzenlediği gecede İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle de hükümetten önemli ölçüde istihdam sağlayan tekstil sektörüne daha fazla destek istedi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi de Türk iş dünyasının kur nedeniyle bir "stres testi"nden geçtiğini aktararak, dalgalanmaların geçmesini umduklarını söyledi.

Geceye, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Uysal ve iş dünyasından önemli isimler katıldı.

İTKİB çatısı altında yer alan 12 bin firmanın değerlendirildiği ödül gecesinde 132 platin, 270 altın, 420 gümüş ödül ile bin 153 bronz sertifika ve bin 586 başarı sertifikası verildi.

Gece, sanatçı Ebru Gündeş'in verdiği konserle sona erdi.