ANKARA - Oy verme işlemi, Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü ve Almatı Başkonsolosluğu'nda başladı.

Kazakistan'da yaşayan 4 bin civarı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçmen, yerel saatle 17.00'ye kadar oy kullanabilecek.

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından oylar, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) talimatları çerçevesinde parti temsilcilerinin de nezaretinde mühürlü çuvallara konularak Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu’na teslim edilecek.

Astana'da adres beyanında bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı 1900, Almatı'da ise 2100 dolayında bulunuyor.

Kazakistan'da seçmen kütüğünde isimleri olan vatandaşlar, ilk tur için 1-3 Ağustos, ikinci tur için ise 17-19 Ağustos'ta oy kullanacak.

New York

ABD’nin New York kentinde de cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oylar Türkevi binasındaki güvenli odaya konuldu.

Seçimlerin ilk gününde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından New York’ta kurulan 15 sandıktaki oylar, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) talimatları çerçevesinde parti temsilcilerinin de nezaretinde mühürlü çuvallara konularak Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu’na teslim edildi.

Gümrük kapılarındaki oy verme işlemi devam ediyor

Edirne Seçim Kurulu Başkanlığından alınan bilgiye göre, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda yoğunluk nedeniyle sandık sayısı 8'den 9'a çıkarıldı.

Ramazan Bayramı'nın birinci ve ikinci günü yoğunluğun yaşandığı kapıda, yaklaşık 13 bin, İpsala Gümrük Kapısı'nda 5 bin 826, Kırklareli'ndeki Dereköy Gümrük Kapısı'nda ise 169 kişi oy kullandı.

Yüksekova'daki gümrük kapısında 1 oy

Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı'nda ise cumhurbaşkanı seçimi için henüz oy kullanan olmadı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Esendere Gümrük Kapısı'nda ise 1 kişi oy kullandı.

Cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla Ardahan'daki Türkgözü Gümrük Kapısı'nda 48, Ağrı'daki Gürbulak Sınır Kapısı'nda ise 7 kişi oy verdi.

Posof Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Gürcistan'a giriş kapısı olan Türkgözü'nden geçiş yapan vatandaşların A-1 nolu sandıkta oylarını kullandığını söyledi.

Kapıda, günde 6 ile 10 arasında kişinin oy kullandığını belirten Şivgan, "Bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Biz de hiçbir sıkıntı yaşanmadan oy verme işleminin tamamlanması için üzerimize düşeni yapıyoruz" diye konuştu.

Gürbulak Sınır Kapısı

Doğubayazıt'taki Gürbulak Sınır Kapısı'nda da cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi devam ediyor. Sınır kapısında, 7 kişi oy kullandı.

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda da şimdiye kadar 12 kişi oy kullandı

Silopi İlçe Seçim Müdürü Abdülkadir Ecevit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların iki sandıkta oy kullanabileceğini ifade etti.

Elazığ Havalimanı'ndaki gümrük kapısında kurulan tek sandıkta da 450 kişi oy kullandı.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından Ayvalık Deniz Hudut Kapısı'nda kurulan sandıkta da 319 kişi oy verdi.

Sarp Gümrük Kapısı

Türkiye ile Gürcistan arasında yer alan Sarp Gümrük Kapısı ile Trabzon Havalimanı'nda da oy verme işlemi sürüyor.

Trabzon Havaalanı Dış Hatlar Terminalinde oy kullanan Ömer Satılmış, Belçika'dan Trabzon'a geldiğini ifade ederek, "1994 yılından sonra ilk defa oy kullandım. İnşallah seçimler ülkemize hayırlı olur" dedi.

Almanya'dan Trabzon'a gelen Mümin Atmaca ise 35 yıldır Almanya'da yaşadığını vurgulayarak, "Bu sürede ilk defa oy kullandım. Böyle bir uygulamadan çok memnunum" diye konuştu.

Trabzon Havaalanı'nda özellikle yurt dışından Trabzon'a yapılan direkt uçuşlarda oy kullanma işlemlerinde yoğunluk yaşandığı, oy kullanma işleminde şimdiye kadar bir sorunla karşılaşılmadığı belirtildi.

Artvin'deki Sarp Gümrük Kapısı'nda da oy verme işlemi devam ediyor.

Gümrük kapısında oy kullanan Salih Şakar, ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halk tarafından yapılması referandumunda oy kullandığını belirterek, "Şimdi de cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanıyorum. Ülkemiz için hayırlı olsun. İnanıyorum halkın seçtiği cumhurbaşkanı çok daha iyi iş yapacaktır" dedi.

Muğla, Gaziantep, Adana, Eskişehir

Cumhurbaşkanı seçimi kapsamında, Bodrum-Milas Havalimanı'nda 828, Dalaman Havalimanı'ndaki gümrük kapısında 521, Marmaris Limanı'ndaki Gümrük Muhafaza Müdürlüğünde 30, Fethiye Limanı'ndaki Gümrük Muhafaza Pasaport Kontrol binasında 37, Bodrum Limanı'ndaki Gümrük Muhafaza Müdürlüğünde ise 75 kişi oy kullandı.

Gaziantep Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde kurulan sandıklarda ise 115 kişi cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla oy kullandı.

Adana Havalimanı'nda kurulan sandıklarda bin 220, Mersin ve Taşucu limanlarında 295 ve Hatay Havaalanı'nda 398 kişi oy kullandı.

Cumhurbaşkanı seçimi için Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi Havaalanı'nda kurulan iki sandıkta ise bugüne kadar 720 kişi oy verdi.

26 Temmuz'da başlayan gümrük kapılarındaki oy verme işlemi 10 Ağustos'ta sona erecek.