VAN

Van'da bulunan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, yerel seçimler öncesi yayın kuruluşlarının uyması gereken kurallarla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Seçimlerin yönetim ve denetim görevinin Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yetkisinde olduğunu anımsatan Dursun, YSK tarafından şu ana kadar seçim döneminin başlatılmadığını ve yılbaşından itibaren başlatılmasını beklediklerini söyledi.

RTÜK olarak YSK ile diyaloglarının olduğunu anlatan Dursun, bu çerçevede seçim dönemi başlamadan önce radyo ve televizyonların, uymaları gerekli olan seçim yasakları ve ilkelerle ilgili ilanlarını beklediklerini dile getirdi.

Türkiye'de farklı dil ve lehçelerde yayınların yapıldığını ve bu yayını yapan kuruluşlarrın kendilerine müracaat ettiğini dile getiren Dursun, RTÜK'ün müracaatları değerlendirerek gerekli izinleri verdiklerini vurguladı.

Kullanılar diller arasında Kürtçenin Kurmanci lehçesi ile Zazaca ve Arapça'nın yer aldığını söyleyen Dursun, konuşmasına şöyle devam etti:

"Farklı dil ve lehçelerde propaganda yapılması konusunda YSK'nın alacağı kararı bekleyeceğiz. YSK, seçim döneminde yasaklarla ilgili bir düzenleme yapar mı, onu ileriki günlerde göreceğiz. Ama şu var, nasıl ki normalde yayınların Türkçe yapılması esassa, sanıyorum seçim döneminde de seçim propagandalarının Türkçe yapılması esastır ancak Türkçe dışındaki dillerde de yapılabilme imkanı var. Ama hangi dillerde, nasıl yapılacağı, bunların nelere uygun olacağı konusuda YSK'nın bir düzenleme yapmasını bekliyoruz. Düzenleme çerçevesinde biz de bunları takip edeceğiz."