İSTANBUL

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Yeni Türkiye'de eski kavgalara yer yok. Eski kavgaları yapmaya çalışanlar, bu çatışmaları devam ettirmeye çalışanlar en büyük ve en güzel cevabı Bingöl insanından alacaklardır" dedi.

Bakan Yılmaz, Feshane'de düzenlenen Bingöl Günleri'nin açılışında, Bingöl'ün sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanında en önemli servetinin insanı olduğunu söyledi.

Bingöl'den göç eden hemşehrilerini gittikleri yerlerde Bingöl'ün temsilcisi olarak gördüklerini aktaran Yılmaz, "Bingöllü olmak ile İstanbullu olmak birbirini dışlayan değil birbirini tamamlayan kavramlardır. Biz sizlerden hem sonuna kadar Bingöllü olmanızı hem de sonuna kadar İstanbullu olmanızı istiyoruz. İçinde yaşadığınız şehrin siyasetiyle, sivil toplumuyla, ekonomik faaliyetiyle bütünleşip o şehri diğer bütün unsurlarıyla birlikte daha ileri götürmeye çalışırken bir taraftan da Bingöl'ü unutmamanızı istiyoruz" diye konuştu.

Özellikle de çocukların ve gençlerin bu kültürden koparılmamaları çağrısında bulunan Yılmaz, geçmişle bağı güçlü bir şekilde tutarak geleceğe yürüme noktasında eskisinden daha iyi imkanlara sahip olunduğunu dile getirdi.

Yılmaz, "Bingöl size bir tazelik verecektir, maneviyatınızı güçlendirecektir, hayatınıza renk katacaktır. Bingöl'le bağımızı güçlendirelim" dedi.

Termal kaynakları, yaylaları, kayak imkanları ve yüzen adasıyla Bingöl'ün görülmeye değer bir şehir olduğunu ifade eden Yılmaz, herkesi Bingöl'e davet etti. Yılmaz, şehirde artık konaklama sorununun da olmadığını, son birkaç ayda iki tane 4 yıldızlı otel açıldığını kaydetti.

"Yeni Türkiye'de eski kavgalara yer yok"

Bakan Yılmaz, son 30 yılda Bingöl'ün coğrafyasında yaşanan bir takım olumsuzlukların şehrin imajına gölge düşürdüğünü ve medyada sadece olumsuz haberlerin sunulmasıyla önyargıların oluştuğunu ifade etti. Bingöl Günleri gibi etkinliklerin bu önyargıları kırması temennisinde bulunan Yılmaz, bizatihi Bingöl'ü gören ve Bingöllü'yü tanıyanların farklı düşüneceklerini söyledi.

İçeride ve dışarıda Çözüm Süreci'ni sabote etmeye ve akamete uğratmaya çalışan çeşitli kesimler olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bunlar istiyorlar ki kardeşliğimiz, birlik beraberliğimiz olmasın, geçmişteki kavgalar uzayıp gitsin. Halbuki biz geçmişten getirdiğimizi maneviyatımızı, kültürel değerlerimizi ve bugünün dünyasının demokratik standartları ve hukukunu dikkate alarak bu ülkeyi farklılıklar içinde birliğin olduğu bir ülkeye dönüştürmeye çalışıyoruz. Yeni Türkiye'de eski kavgalara yer yok. Eski kavgaları yapmaya çalışanlar, bu çatışmaları devam ettirmeye çalışanlar en büyük ve en güzel cevabı Bingöl insanından alacaklardır.

Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Zazasıyla, Lazıyla, Çerkeziyle, bütün etnik gruplarıyla biz bir milletiz. Bizim millet anlayışımız ırkçılığa dayalı değildir. Tarihsel manevi değerleriyle ortak geleceğe yürüyen bir millet anlayışıdır. Diğer taraftan Alevisiyle, Sünnisiyle, Müslümanıyla, Gayrimüslimiyle bu topraklar üzerinde kim yaşıyorsa hep birlikte kardeşçe yaşamak durumundayız. Dünyada daha ileri gitmek istiyorsak, bunu başarmak zorundayız. Biz bunu yapmak için elimizden gelen gayreti sarfediyoruz."

Yılmaz, son dönemlerde birtakım olumsuz hadiseler yaşandığını ama halkın bunlarla ilgili değerlendirmesini en güzel şekilde yaptığını belirterek, "Bundan sonra önümüze bakmak durumundayız. Kim ne yaparsa yapsın, kim bizi yolumuzdan çevirmeye çalışırsa çalışsın, biz inatla ve ısrarla kardeşlik, birlik ve beraberlik diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bingöllülerin bu yönleriyle Çözüm Süreci için bir model teşkil ettiğini ifade eden Yılmaz, "Bingöl'de yaşanan kardeşliği bir örnek olarak görüyoruz. Bingöl, bu yönüyle çok değerli bir şehir. Bingöl'de değişik siyasi görüşten insanlar bir masa etrafında oturup insani bir şekilde konuşabiliyor. İnşallah Bingöl önümüzdeki yıllarda çok daha kalkınmış bir şehir olacak. Üniversitesiyle, hastaneleriyle, yollarıyla, havalimanıyla, kırsal alana getirilen hizmetleriyle, ilçelerinde, beldelerinde, köylerindeki gelişmelerle gelecek nesillere çok daha güzel bir Bingöl bırakacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, Çapakçur Köprüsü ihalesinin 15 Aralık'ta gerçekleştirileceğini ve bu köprünün Bingöl'e ayrı bir değer katacağını söyledi.

Bakan Yılmaz, daha sonra etkinlik alanındaki stantları dolaştı. Bingöl Valiliği'nin şehrin fotoğraflarından oluşan sergisini gezen Yılmaz, folklor ekibiyle halay çekti. Yılmaz, yöresel ürün ve yemek stantlarını da ziyaret etti.