İSTANBUL

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Yeni Türkiye Yolunda" vizyon belgesi, 84 sayfadan oluştu.  

Erdoğan'ın Haliç Kongre Merkezi'nde açıkladığı "Cumhurbaşkanlığı Türkiye Vizyon Belgesi"nde, "Demokratik Yönetim", "Refah Toplumu" ve "Öncü Ülke" olmak üzere üç bölüm bulunuyor.

Yeni Türkiye vizyonunun anlatıldığı giriş bölümünde, şu ifadeler yer alıyor: 

"Yeni Türkiye hedefine yorulmadan, bıkmadan, yılmadan ilerleyeceğiz. Milletimiz ile hangi siyasi görüşten, hangi sosyal, dini, etnik kimlikten gelirse gelsin bütün vatandaşlarımızla birlikte, can cana, yan yana yeni Türkiye idealini gerçekleştireceğiz. Sevdamız da, davamız da budur. Yeni Türkiye, devletin milletiyle, tarihiyle ve coğrafyasıyla barıştığı Türkiye'dir. Kendi tarihinden, kültüründen, dilinden ve coğrafyasından uzak kalan değil, aksine ondan güç alan, onunla gurur duyan bir Türkiye inşa ediyoruz."

Yeni Türkiye'nin büyümüş ve kalkınmış bir ülke olduğu belirtilen vizyon belgesinde, şunlar kaydedildi:

"Yeni Türkiye, daha da çoğullaşan, farklılaşan, toplumumuzu kucaklayan Türkiye'dir. Yeni Türkiye, toplumsal refah, büyük ekonomi, siyasi istikrar ve ileri demokrasi üzerinde yükselen Türkiye'dir. Yeni Türkiye, her insanının vatandaş olmakla gurur duyacağı dünya devleti Türkiye'dir. Yeni Türkiye, dünyaya daha açık, daha şeffaf, öncü bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye, bölge ve dünya barışına, adalete ve hakkaniyete daha çok hizmet eden bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye, dünyaya söz söyleyen, dünya ölçeğinde hareket eden bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye, bilgisi, üretimi ve yönetimi ile lider bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye, eğitimden kültüre, enerjiden ulaşıma, sağlıktan çevreye her alanda artık dünyaya yeni aşamalar, yeni standartlar getiren, işler yapan bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye, üretimden spora, bilimden ihracata kadar dünya markası olan bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye, finansta, sağlıkta, eğitimde, kültürde dünyanın cazibe merkezi olan bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye; bütün farklılıkları ile birbirini seven, birbirine kenetlenmiş, kendine güvenen, özgür, sorumlu ve erdemli insanlarıyla yeniden dünyanın medeniyet merkezi olan bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye, büyük ve öncü Türkiye olacaktır..."

Giriş bölümünün ardından "Demokratik Yönetim" bölümünde, "Demokrasi anlayışımız", "Yönetim anlaşıyımız",  "Siyasi dönüşüm", "Toplumsal bütünleşme", "Adalet ve Yargı" konuları işleniyor. "Toplumsal bütünleşme" bölümünün alt başlığında da "Birlik siyaseti ve çözüm süreci", "Devlet-Din ilişkisi" konularında değerlendirmeler yer alıyor.

"Refah Toplumu" bölümünde ise "Toplumsal refah", "Ekonomik refah", "Yerel yönetimler ve çevre" konuları değerlendiriliyor.

Vizyon belgesinin, "Öncü ülke" bölümünde ise "Yeni Türkiye ve Dünya", "Bölge vizyonumuz", "Uluslararası düzen ve adalet" başlıklı konular alıyor.