İSTANBUL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki resmi temaslarının ardından geldiği Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, "Reyhanlı'daki bombalı saldırılara ilişkin yürütülen soruşturmada son aşama nedir? Hatay'a gidecek misiniz? Tarih belli mi?" sorusu üzerine, gözaltına alınan 18 şüpheliden 12'sinin tutuklandığını hatırlattı.

Bunların şu andaki ilk kanaatlere, elde edilen bilgilere göre, olayın failleri olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şu anda yargı kanaatini açıklamadığı sürece bu konuda 'şu şudur' diyemeyiz. Yargı kesin kanaatini açıkladığı zaman 'fail budur' diyebiliriz. Bir de bunun kendi itirafları üzerinden hareketle bazı kanaatler oluşmuş durumda... Temennim odur ki, bir an önce bunun diğer bağlantıları da ortaya çıksın. Çünkü bu olayın kesin bağlantıları, arkasındaki uzantıları var. Şu anda bilinenler var, ama bilinmesi gerekli olanlar da var. Bunu da gerek istihbarat gerekse yargıdaki süreç çok daha açık ortaya çıkaracaktır."

Başbakan Erdoğan, Hatay'a ne zaman gideceği konusunda bir tarih belirlenmediğini kaydederek,  "Arkadaşarımızla MKYK ve MYK toplantılarında görüşüp, tarihi belirleyeceğiz" dedi.

"3-8-11 formülü"

Bir gazetecinin "ABD'deyken seçimlerle ilgili açıklamalar oldu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 3-8-11 formülünün uygulanabileceğini ifade etti. Bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusu üzerine Erdoğan, Çelik'in açıklamadaki tarihlerin neye dayalı olduğunu bilemediğini söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"ABD'de yazılı ve görsel medyanın genel yayın yönetmenleriyle yapılan toplantıda, soru üzerine böyle bir tarih tespiti ile değil de önümüzdeki yıl böyle bir şey parlamentoda kabul görürse 3 seçim olabilir noktasından hareketle ortaya çıkan bir şeydi. Bu yeni anayasa ile alakalı olabilir. Bunun yanında Cumhurbaşkanlığı konusu malum gündemde, onun tarihi belli. Burada herhangi bir şey söz konusu değil. Yerel seçim, onun da tarihi zaten şu anda belli. Ama yeni anayasa ile ilgili bir değişiklik söz konusu olması halinde o zaman bir referandum açılabilir. Bununla ilgili de 3. seçim gündeme gelebilir."