TBMM

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Irak Türkmen Cephesi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı ile Türkmen İşadamları Derneği Başkanı Cüneyt Mengü'yü makamında kabul etti.

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye'nin önemli komşularından Irak'ın uzunca bir zamandan beri istikrarsızlık içerisinde bir ülke olduğunu söyledi.

Çiçek, 1990'lı yıllardan itibaren maalesef Irak'ta, ülkenin tümünü kapsayacak tarzda barış, huzur ve istikrarın olmadığının altını çizen Çiçek, "Irak'ta istikrarsızlık, terör olayları, kan dökmeler, iç çekişmeler ve çatışmalar devam ederken, hemen onun yanıbaşında Suriye'deki kaos ortamı buna eklendi. Bölgenin tümü dünyanın en karışık, karmaşık, riskli, en çok can kaybının olduğu, kan ve gözyaşının aktığı bir bölge haline geldi" dedi.

Çiçek, Türkiye'nin Irak'la bir çok nedenden dolayı ilgilenmek durumunda olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ama genel sebeplerin dışında bizim için, şu gün itibariyle 3 tane önemli sebep var. Bunlardan bir tanesi, bizim oradaki Türkmen kardeşlerimizdir. Onlar bizim bir parçamızdır. Onların can ve mal güvenliği her şeyin üstündedir. Bundan dolayı işin başından beri, gerek Irak'tan bize gelen gerek benim ziyaretlerim sırasında veya başka ülkelerle yaptığımız temaslarda, bugün gelinen noktaya gelinmemesi için her türlü ikazı yaptık. Bölgenin her geçen gün daha fazla etnik ve mezhepsel çatışmaların içerisine girdiğini, barışın, huzurun ve istikrarın bir an evvel sağlanması gerektiğini hep söyledik ama maalesef gelinen nokta, tam da bizim söylediklerimizi doğrular noktadır. Barışın sağlanmasına katkı sağlayacak olanlar da ya bu işin zaman zaman bir parçası oluyor ya da umursamazlık içerisinde. 

İkincisi; orada vatandaşlarımız var. Çok değişik amaçlarla, gerek inşaatlarda çalışmak için gerek iş yapmak, gerek başka sebeplerle orada çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları var. İhracatımızın önemli bir kısmını biz Irak üzerinden yapıyoruz, Irak'a yapıyoruz. Başta tır ve taşımacılık işi ile uğraşanlar olmak üzere, orada 100 binin üzerinde vatandaşımız var. Bunların güvenliği de önemlidir. Bir de bunlara ilaveten, hepimizin bildiği gibi geçtiğimiz günlerde, Musul Başkonsolosluğumuzun işgal edilmesi, oradaki görevlilerin alıkonulması ve bir kısım şoförlerimizin alıkonulması... Bunlar ise Irak'la ilişkimizin boyutlarını göstermesi bakımından ilgilenmemizi gerektiren önemli sebeplerden bir tanesidir. Maalesef Ortadoğu bölgesi her geçen gün, bir önceki günü aratacak tarzda bir kaosun, bölünmenin... Biz her ne kadar Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyorsak da bunu arzu ediyorsak da bizim dışımızda da bir kısım gelişmeler oluyor."

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye'nin bu çerçevede Türkmenler'in acil sorunları çözmek, onların yanında olduğunu göstermek, bu olaylar sebebiyle yerinden, yurdundan göç etmek mecburiyetinde kalan Türkmenler'in acil ihtiyaçlarını karşılamak, ama onun ötesinde güvenliklerini, oradaki haklarını ve hukuklarını savunmak açısından çok yönlü bir çabayı, gayreti gösterdiğini kaydetti. Çiçek, "Böyle bir konuda iç politikada partilerimiz farklı düşünse bile şundan emin olmalısınız ki tüm milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz bu konuda sizinle beraberdir, sizden farklı düşünmez. Sizin hukukunuzun korunması açısından bunu bir milli mesele kabul eder ve bir dayanışma içerisinde olur. Hükümetimiz de o çerçevede kamuoyuna açıklanan, açıklanmayan bir kısım teşebbüsleri de yapıyor ve yapmaya devam edecek. Ama o bölge ile ilgili olarak endişelerimiz de devam ediyor. Ümit ederiz ki buradan daha öteye gitmeden bir çıkış yolunu, sizlerle de istişare ederek bulmaya çalışırız" dedi.

Cüneyt Mengü de Meclis Başkanı Çiçek'i ziyaret etmelerinin nedeninin, Irak'ta meydana gelen olaylar ve özellikle de Türkmen bölgesindeki sıkıntıları dile getirmek olduğunu söyledi. 

"Irak bir uçurumun tepesindedir" diyen Kazancı, bu sıkıntıların daha da artacağını kaydetti. Kazancı, Türkiye ve Türkmenler'in aynı gemi içerisinde olduğunu belirterek, "Bugün Irak'ta bölünme sözkonusu ve bunun faturası Irak halkının yanı sıra Türkmenler için de büyük olacaktır" dedi.