CANBERRA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, IŞID'e yönelik hava saldırılarının Türkiye'nin yükünü artırdığını belirterek, "Eğer bugünden yarına sonuç alınacak deniliyorsa, ben bunun çok geçekçi olmadığını düşünüyorum" dedi.

Avustralya'nın başkenti Canberra’da resmi temaslarda bulunan Çiçek, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde "Avustralya-Türkiye: Düşmanlıktan Dostluk ve Ortaklığa" konulu bir konuşma yaptı.

Çiçek, soru-cevap bölümünde IŞİD'e yönelik hava saldırılarıyla ilgili soru üzerine, şunları belirtti:

"Bugün IŞİD ile uğraşıyorsunuz, halbuki bu sebepler devam ettiği sürece yarın başka bir örgüt ile uğraşacaksınız, onunla bir yere vardığınızda başka örgütler ortaya çıkacak. Onun için, havadan bombardıman yapmakla, orayı burayı bombalamakla Türkiye’nin yükü artıyor. Bombardımandan kaçan, IŞİD’in teröründen kaçanlar Türkiye’ye geliyor, Avustralya’ya gelmiyor, Avrupa ülkesine gelmiyor, bir başka ülkeye gelmiyor. Gelenlerin hepsinin sığınabileceği yegane liman Türkiye’dir. Onun için bu yol ve yöntem eğer bugünden yarına sonuç alınacak deniliyorsa, ben bunun çok geçekçi olmadığını düşünüyorum, çünkü kara harekatı ile desteklenmedikçe, başka türlü ilave tedbirler alınmadıkça, herkes biraz da elini cebine atmadıkça... Yani işler bu noktaya gelinceye kadar medeni dünya, uluslararası toplum, Kuzey Kutbu’na sıkışmış iki balinaya gösterdiği ilgiyi bu insanlık dramına göstermedi. Onun için şimdi yapılan bir kısım açıklamaları bir vicdan rahatlatması olarak görüyorum ama vicdanlar bu kadar kolay rahatlayamaz. 80 ülkeden terörist geliyor, birbirlerini dinleyen bir dünyada, böylesine bir terör örgütünden şimdi şu veya bu şekilde hareket bekleyenler, haberleri olmadı mı niye tedbir almadılar, niye görmediler, görmek istemediler, şimdi görüyorlar ne yapıyorlar. Onun için bugünden yarına ben şahsen, o bölgede bu yöntemle, kısa sürede bir netice alınacağı kanaatinde değilim."

İnsanların daha çok acı çekeceğini, daha çok insanın öleceğini, daha çok çocuk, kadın, yaşlının hayatını kaybedeceğini yerlerinden ve yurtlarından olacağını belirten Çiçek, "Böylesine bir çözüm keşke yarın sabah, ertesi gün olumlu sonuç verse, bunu temenni ediyorum ama bu benim gönlümün istediği, kalbimin istediği ama aklımın bir türlü kabul edemediği bir husustur’’ sözleri ile cevapladı.