Türkiye, yıllardır BM Güvenlik Konseyi’nin yapısını ve 5 daimi temsilcinin veto hakkını eleştiriyordu. Sonunda Türkiye’nin talepleri yankı buldu. Dün, ‘Bali Forumu’nda pek çok ülkenin lideri, “BM’de reforma ihtiyaç var” dedi

DÜNYANIN KADERİ
Dün Endonezya’da düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu’nda, pek çok ülkenin lideri, ‘BM’nin yapısal reforma ihtiyacı olduğunu’ ve ‘dünyanın kaderinin 5 ülkenin elinde olamayacağını’ belirtti. Bu eleştiriler, Türkiye tarafından yıllardır dile getiriliyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da son bir kaç aydır katıldığı uluslararası toplantılarda bu eleştirileri yüksek sesle dile getirmişti.

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK
83 ülkenin katıldığı 5. Bali Forumu’nda, Türkiye’nin “BM’nin yapısında köklü değişiklikler yapılması” talebi yankı buldu. Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Pambano Yudhoyono, “BM Güvenlik Konseyi’nin reformuna bugün hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. Çoğunluğu savunmalı, tek taraflılığı değil” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad:
“GÜVENLİK KONSEYİ REFORMU YAPILMALI”


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “Kölelik ve sömürgecilik bugünkü dünya düzeninde yeni şekilleriyle insanlığın karşısına çıktı” dedi.
Ahmedinejad, hükümetlerin iktidara geliş şekillerinin elden geçirilmesi ve ‘BM Güvenlik Konseyi'nde gerekli reformların yapılması gerektiğini’ dile getirdi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai:
“5 ÜYENİN VETO HAKKI DEMOKRATİK DEĞİL”


5. Bali Demokrasi Forumu’nda konuşan Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, “Küresel olarak birçok ülkenin şikayet ettiği konulardan biri de küresel demokratik yönetişimde şu anda uygulamaların çok demokratik olmadığıdır. BM Güvenlik Konseyi hepimizi temsil etmiyor. 5 daimi üyenin sahip olduğu veto hakkı demokratik değil” dedi.