ANKARA

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'nde 14 Temmuz Fransa'nın Milli Günü dolayısıyla verilen resepsiyonda konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 1483'e kadar dayandığını ve 500 seneden fazla süredir devam ettiğini söyledi.

Bağış, Fransa ile Türkiye'nin ticaret hacminin 16 milyar doların üzerinde olduğunu ve Türkiye'de binin üzerinde Fransız menşeli şirketin bulunduğunu ifade etti. İkili ilişkilerin sadece ticaretle sınırlandırılmaması gerektiğine dikkati çeken Bağış, Fransa'da 500 binden fazla Türk kökenli vatandaşın yaşadığının ve bu ülkeden Türkiye'ye her yıl 1 milyondan fazla turist geldiğini dile getirdi.

Dünya siyasetinin Fransa ve Türkiye gibi "akl-ı selim" ülkelere ihtiyaç duyduğunun altını çizen Bağış, bu bağlamda dün Irak'ın Kerkük şehrinde meydana gelen bombalı saldırıları kınadıklarını belirtti.

Mısır'da ordunun yönetime el koymasına da değinen Bağış,  şöyle konuştu:

"Mısır'daki darbe de bu anlamda bütün dünya ülkeleri için olduğu gibi özellikle Avrupa coğrafyası için de önemli bir samimiyet testi olmuştur. Türkiye'nin darbenin karşısında yer aldığı ilkesel duruşa ne yazık ki Avrupa Birliği ve AB üyesi ülkeler tarafından eşlik edilmemiştir. Ancak Türkiye'nin cesur ve ilkeli duruşu Mısır halkına güç vermiş ve Adeviye Meydanı'nda topanan milyonlar özgürlüklerine ve iradesine sahip çıkmıştır."

Bağış, dünyanın Adeviye Meydanı'ndan çıkartacak çok dersi olduğuna dikkati çekerek, Avrupa ve Batı coğrafyasını Mısır'da yaşananlara daha fazla gecikmeden kulak vermeye davet etti.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinin devam ettiğini de hatırlatan Bağış, üyelikten hem Türkiye'nin hem de AB'nin kazanç sağlayacağını vurguladı..

Durumu "kazan-kazan" ortaklığı olarak gördüklerini dile getiren Bağış, Fransa'nın 22. faslın açılmasına verdiği destek konusunda ise şunları söyledi:

"Bu minvalde 22. fasılda Fransa’nın daha önce koyduğu blokajı kaldırıp faslın açılmasına verdiği desteğe şahsım, Hükümetim, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Türkiye olarak Fransa’nın gösterdiği bu iyi niyet adımını Mali Politikalar Faslı için de beklediğimizin altını çizmek istiyorum. Küresel krizin etkilerinin halen devam ettiği bir atmosferde bu faslın açılması Türkiye-AB ilişkilerine olduğu kadar, Avrupa Birliği’ne de çok şey kazandıracaktır. Küresel krize rağmen Türkiye’nin ekonomide gösterdiği parlak performans bu faslın açılmasını hak ettiğimizi de göstermektedir. Gerek Türkiye-Fransa ilişkileri gerek Türkiye-AB ilişkileri gerekse Avrupa Birliği’nin krizle mücadele politikaları açısından bu faslın açılması herkes için kazanç olacaktır."

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Lauren Bili de Türkiye'de demokrasinin her geçen gün güçlendiğini belirtti.

Bu süreçte Fransa olarak daima Türkiye'nin yanında yer alacaklarını belirten Bili, , "Yaşasın Türkiye, yaşasın Fransa, yaşasın Türkiye-Fransa dostluğu" diyerek sözlerini tamamladı.

Etkinlik havai fişek ve dans gösterileriyle sona erdi.