BRÜKSEL - Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nin Twitter hesabındaki mesajda, "3 yıldır duran müzakerelerde bir fasıl 26 Haziran'da açılmak üzere. (Taksim Gezi Parkı) olaylarına AB'nin muhtemel orantısız tepkisinden endişeliyiz" ifadesi kullanıldı.

AB üyelerinin genişleme dosyasından sorumlu diplomatlarının dünkü toplantısında 25 ülke faslın açılmasına onay verirken sadece Almanya ve Hollanda, teknik gerekçeler göstererek engel koymuştu.

Bölgesel politikalar faslının açılmasıyla ilgili hazırlıkların AB Daimi Temsilciler Komitesi'nde (COREPER) bugün ele alınması planlansa da uzlaşma ihtimalinin zayıflaması üzerine bu gündem maddesi yarına ertelendi.

Diplomatik kaynaklar, Almanya'nın başını çektiği Türkiye karşıtı cepheye Hollanda'nın ardından Avusturya'nın da katılabileceğini belirtiyor.

Görüşmelere yakın bir AB diplomatı, AA muhabirine, "Hafta sonunda Türkiye'de yaşananlar maalesef faslın açılmasını destekleyen ülkelerin işini kolaylaştırmadı. Sonucu kestirmek zor" derken, başka bir AB kaynağı, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'yi protestoculara karşı sert davranmakla suçlayan açıklamalarının ardından faslın açılmama ihtimalinin güçlendiğini söyledi.

Faslın açılmaması halinde Ankara'nın sert tepki vermesi ve ilk olarak 27-28 Haziran'da Avrupa Parlamentosu'nun ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan Türkiye -AB Karma Parlamento Komisyonu'nu iptal etmesi, Türkiye'ninAB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel'in danışmalarda bulunmak üzere geri çekilmesi ve üst düzey ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor.

Gezi Parkı olayları sırasında, 6-7 Haziran'da Türkiye'yi ziyaret eden AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin "İstanbul Konferansı'nda Gezi Parkı'yla ilgili saygı ve kapsayıcı diyalog çağrısında bulunanlara el uzatma fırsatının kaçırılmış olması hayal kırıklığı yarattı" şeklindeki Twitter mesajı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çekmişti.