Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, gelişmiş ekonomilerin büyüyememe hatta küçülme tehdidiyle boğuşurken, Türkiye'nin ayakları yere sağlam basan bir şekilde yoluna devam ettiğini belirterek, Temmuz ayı kapasite kullanım verilerinin de bu durumu teyit ettiğini bildirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Ergün, Merkez Bankası tarafından açıklanan Temmuz ayı kapasite kullanım oranını değerlendirdi.
Gelişmiş ekonomilerin büyüyememe hatta küçülme tehdidiyle boğuşurken, Türkiye'nin ayakları yere sağlam basan bir şekilde yoluna devam ettiğini ifade eden Ergün, Temmuz ayı kapasite kullanım verilerinin de bu durumu teyit ettiğinin altını çizdi.
Ergün, gelişmiş ülkelerden her ay bir önceki aya göre daha kötümser veriler gelirken, Türkiye'nin tüm bu ülkelerden olumlu yönde ayrıştığını belirterek, şunları kaydetti:
''Bu da gayet doğaldır. Çünkü Türkiye, gelişmiş ülkelerin yeni yeni atmaya başladığı adımları çok önceden atmıştır. Bu ülkelerin en büyük sorunu yüksek bütçe açıkları ve kamu borcu, iyi denetlenemeyen bankacılık sistemi, bunların sonucu olarak ortaya çıkan güvensizlik problemi ve büyüyememedir. Türkiye'yi incelediğimizde ise bütçesi disiplin altına alınmış, borç yükü Avrupa ülkelerinin çok altına çekilmiş ve iyi denetlenen bir bankacılık sistemi görüyoruz. Sonuç olarak bu bize yüksek büyüme ve azalan işsizlik olarak geri dönmektedir.
Şimdi sıra büyürken kırılganlıkları azaltmaya gelmiştir. Aldığımız önlemler sayesinde ülkenin muhtemel ekonomik kırılganlıkları da sürdürülebilir seviyeye gerilemiştir. Özellikle son teşvik sistemiyle birlikte ülkede yatırımların artmasını ve bu yatırımların yüksek katma değerli ürünleri üretecek alanlara yönelmesini hedefliyoruz. Teşvik sistemiyle birlikte, önemli yatırımların işaretlerini de almaya başladık. Mesela Catterpillar, ülkemizi üretim üssü haline getirip bölgeye açılmaya planlıyor.''
Bakanlık olarak Türkiye'de girişimciliği özendirdiklerini, bilhassa gençlerin ve kadınların girişimciliğini artırmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Ergün, ''Ayrıca; Ar-Ge'ye, markalaşmaya, inovasyona, tasarıma gerek Bakanlığımız gerek ilgili ve bağlı kuruluşlarımız aracılığıyla desteğimiz artarak devam ediyor. Önümüzdeki dönemde hem sanayimiz büyümeye devam edecek hem de ürettiğimiz ürünlerin katma değeri artacaktır'' ifadelerini kullandı.