LEFKOŞA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’deki Türkler ve Kıbrıs Türklerinin, aynı toprakların, aynı coğrafyanın, aynı kültürün, aynı imanın çocukları olarak, aynı marşı söylediklerini belirtti.

KKTC'de temaslarını sürdüren Arınç, Yakın Doğu Üniversitesi'nde (YDÜ) düzenlenen "Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı Okuma Yarışması"nın ödül törenine katıldı. Törene, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, YDÜ Kurucu Rektörü Suat Günsel, Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon katıldı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Arınç, Mehmet Akif Ersoy'un isminin her yerde saygı, hürmet ve coşkuyla anılması gerektiğini, istiklal ve bağımsızlık mücadelesinin bir kahramanı olduğunu söyledi.

Arınç, Mehmet Akif Ersoy’a duyduğu hayranlığın bir sonucu olarak torununa “Mehmet Akif” ismini verdiğini de anlatarak, Meclis Başkanlığı yaptığı dönemde de Mehmet Akif'i tanıtmak, daha görünür hale getirmek için çalıştığını söyledi.

Meclisin 1. döneminde Burdur’dan milletvekili olan Mehmet Akif Ersoy’un adının Burdur’daki bir üniversiteye verildiğini de kaydeden Arınç, Ersoy'un isminin bir ilim yuvasında yaşatılmasının önemli olduğunu kaydetti.

İstiklal Marşı’nın yazılmasında para ödülü konulmasına tepki gösteren ve yarışmada birinci gelip aldığı parayı yetimlere dağıtan şair Mehmet Akif Ersoy’un bugün adeta unutturulmak istendiğini kaydeden Arınç, Akif’in en büyük düşmanının etnik milliyetçilik ve ırkçılık olduğunu kaydetti.

Bülent Arınç, Türkiye’deki Türklerin Kıbrıs Türkleriyle aynı toprakların, aynı coğrafyanın, aynı kültürün ve aynı imanın çocukları olarak aynı marşı söylediklerini dile getirerek, marş okuma yarışmasının düzenlenmesinde katkısı bulunanlara teşekkür etti ve öğrencilerin başarısının devamını diledi.

Konuşmaların ardından İstiklal Marşı Okuma Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çektirildi.

Daha sonra Başbakan Bülent Arınç, Girne Merit Premium Otel’de turizm meslek kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda Doğu Akdeniz turizmini etkileyen gelişmelerin KKTC turizmine etkisine yönelik değerlendirme ve önerilerin ele alındığı kaydedildi.