MOSKOVA - Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Üçüncü Uluslararası Parlamento Forumu'na katılan Kapusuz, AA muhabirine, Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri ve Rusya-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

Aynı zamanda TBMM Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığını da yürüten Kapusuz, Türkiye'nin Ukrayna konusundaki tutumunun "oldukça açık" olduğunun altını çizdi.

Kapusuz, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sonuna kadar savunuyoruz, işgalin her türlüsüne karşı çıkıyoruz. Dolayısıyla bu gidilen yolun doğru bir yol olmadığını düşünüyorum. Bunun mutlaka çözüme kavuşturularak, müsbet anlamda  sonuçlandırılması gerek ve orada var olan bir takım hak ve yetkilerin toplumsal gerçek göz önünde bulundurularak ve toprak bütünlüğüne riayet edilerek sonuçlandırılması lazım" diye konuştu. 

"Rusya'nın tezkereyi iptal etmesi doğru ve sevindirici"

Rusya parlamentosunun, Rus ordusunun Ukrayna topraklarında kullanılmasına izin veren tezkereyi iptal etmesini değerlendiren Kapusuz, kararı "doğru ve sevindirici" bulduğunu belirtti.

Kapusuz, "Rusya'nın aldığı bu karar doğru ve sevindirici. Savaşla bir yere varılamaz. Elbette diyalogdan, diplomasiden, uzlaşmadan ve anlaşmadan yana bir yol izlenmesi hem taraflar ve bölge için, hem de dünya için büyük önem arz etmektedir. Bu pencereden bakılınca bu iyi bir gelişmedir. Fakat yeterli midir? Değildir. Dünyada savaşlara giden tüm yolların önü tıkanmalı, zorla ve baskıyla işgaller ve savaşlar devam ettirilmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Rusya arasında, Suriye, Ukrayna ve Kırım gibi konularda görüş ayrılıkları olduğuna değinen Kapusuz, "Fakat, iki ülkenin çıkar ve menfaatleri iki ülkenin üst düzeydeki ilişkilerin devamından yanadır" diye konuştu. 

Kapusuz, Üçüncü Uluslararası Parlamento Forumu'nu değerlendirirken, "Rusya, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerden sonra izole olmadığını göstermek için bu platformu iyi değerlendiriyor. Konuşmalar, tercih edilen ülkeler ve davetliler buraya ışık tutuyor" ifadelerini kullandı. Kapusuz, "Bizim önerimiz, hem bölge, hem de dünya için barıştır, diplomasidir, haktır, hukuktur, savaşa giden tüm yolların engellenmesidir" dedi.