Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, bazı temas ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Cizre ilçesinde, Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Veli Tarakcı, İl Jandarma Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, Cizre Kaymakamı Faik Arıcan, İdil Kaymakamı Ersin Tepeli ve AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Erkan ile Nusaybin Caddesi'ndeki esnafa ziyarette bulundu, vatandaşlarla sohbet etti.

Daha sonra Konak Mahallesi'nde TOKİ tarafından terör mağdurları için yapılan konutların inşaatında incelemede bulunan Bakan Işık, burada yaptığı açıklamada, bölgeyi bölmek, parçalamak ve istikrarsız küçük yapılar oluşturmaya çalışan bir takım güçlerin vekalet savaşlarıyla bölgeyi meşgul ettiğini söyledi.

"Terör örgütleri üzerinden bölgede kendi projelerini uygulamaya çalışıyorlar"

Bölgede istikrar olmasını istediklerini vurgulayan Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye içerisinde PKK terör örgütü, Suriye'de PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütü, başka yerlerde başka terör örgütleriyle bölgenin sürekli bir istikrarsızlık içerisinde yüzmesini kendi stratejileri açısından doğru görüyor olabilirler. Biz bu bölgede yaşayan Türk, Kürt, Arap insanlar olarak biz de istiyoruz ki bu bölgede istikrar olsun, huzur olsun. Bu bölgede huzursuzluk hiç birimizin işine gelmiyor ama birilerinin işine geliyor olabilir. Onlar da o istikrarsızlığı sürdürmek için özellikle terör örgütleri üzerinden bölgede kendi projelerini uygulamaya çalışıyorlar."

"Kürtlere karşı bir operasyon değil"

Zeytin Dalı Harekatı'nın bölgenin istikrarsızlığı için atılmış adıma "dur demek" olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Işık, tek hedefin terör örgütleri olduğunu dile getirdi.

Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Afrin'de, PYD/YPG terör örgütünün, başta Kürtler, Araplar ve Türkmenler olmak üzere oradaki insanlara yaptığı zulümden o insanların kurtarılması, bölgenin istikrara kavuşturulmasıdır. Operasyon, birilerinin algı operasyonu yaptığı şekilde 'Kürtlere karşı' bir operasyon değildir. Aksine, operasyon, Kürtlerin huzurunu, emniyetini ve güven içerisinde yaşamasını sağlamak için Türkiye Cumhuriyeti devletinin Özgür Suriye Ordusu ile başlattığı bir operasyondur. Hedef kesinlikle terör örgütüdür, orada yaşayan insanlar değildir."

TSK'nin orada dağıttığı bildirilerdeki en önemli vurgunun "Afrin, Afrinlilerindir." cümlesi olduğuna işaret eden Işık, "Afrin, orada yaşayan kim varsa onlarındır. Türkiye orada kalıcı da değildir. Türkiye'nin tek hedefi, oradaki güvenliğe tehdit oluşturan terör yapılanmalarını temizlemek, oradaki insanların huzurunu sağlamaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Operasyonda planlandığı gibi yürüyor"

Işık, Cizre'de terör örgütü PKK'lı teröristlerin başlattığı çukur ve barikat eylemlerinin Cizre'ye büyük zarar verdiğini anımsattı.

Benzer sıkıntıların Afrin'de de yaşanmasını istemediklerini belirten Fikri Işık, şöyle devam etti:

"Aynı sıkıntıların bölgemizde yaşanmasını istemiyoruz. Biz Afrin'de emniyeti, güvenliği ve istikrarı sağladıktan sonra elbetteki Afrin'i Afrinlilere bırakacağız. Afrin, yüz yıllardır orada yaşayan insanların huzur ve barış içerisinde yaşadığı bir şehir olacak. Hedefimiz budur. Bunun için kılı kırk yaran bir titizlikle ve dikkatle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Operasyonda planlandığı gibi yürüyor. Arzumuz, terör yapılanmasından bölgeyi kurtarmaktır. Hem Türkiye'nin kendi güvenliğini hem de bölgenin istikrarını teminat altına almaktır."