Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye ve Makedonya arasındaki ticaret hacminin arttığını, ancak bunu yeterli bulmadıklarını belirterek, "İşbirliğini geliştirmek suretiyle ticaret hacmini daha da artıracağız. Her türlü işbirliğine açığız. Kapılarımız Makedonya'ya ardına kadar açık" dedi.
Bakan Eroğlu, Makedonya'da tarihi Taş Köprü, Üsküp şehir merkezi ve Yunus Emre Kültür Merkezi'ni ziyaret etti, Türk Demokrat Partisi'nin verdiği iftara katıldı.
TDP'nin geleneksel iftarına, bakan Eroğlu başkanlığındaki Türk heyetinin yanı sıra Makedonya Meclis Başkanı Trayko Velyanovski, Başbakan Nikola Gruevski, dini liderler, çok sayıda siyasetçi, milletvekili, bürokrat ve diplomat katıldı.
Bakan Veysel Eroğlu, iftarda yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdiğini, Erdoğan'ın Makedonya'ya karşı özel bir sevgisi olduğunu, özellikle Türkiye ve Makedonya arasındaki işbirliğinin daha da artmasını istediğini söyledi.
Ramazan ayının Müslümanlar için ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Eroğlu, "Ramazan bir mağfiret ve rahmet, yardımlaşmanın, karşılıklı sevgi ve saygının zirveye ulaştığı bir aydır. Bu Ramazan ayının bütün dünyada barışa, sevgiye, karşılıklı yardımlaşmaya vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
Hükümetin, Türkiye ile Makedonya arasındaki her türlü işbirliğini geliştirmek için büyük gayret gösterdiğini belirten Eroğlu, her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti. Eroğlu, "Kapılarımızın Makedonya için ardına kadar açık olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin son yıllarda her alanda çok önemli gelişmelere sahne olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye, ekonomide, sanayide, tarımda büyük gelişmeler kaydetti. Bu yüzden işbirliği yapmanın her iki ülkeye fayda sağlayacağını belirtmek istiyorum. Başbakanımızdan önce, 2002 yılında ülkemizde bir kriz vardı. AK Parti iktidara geldikten sonra çok büyük bir hamleler gerçekleştirdi. Enflasyon yüzde 33'lerdeydi, şimdi tek hanelere indi. Ayrıca IMF'ye 23 milyar dolar borcumuz vardı, şu anda borcumuz hemen hemen kalamadı, sadece 1.7 milyar dolar kadar borcumuz kaldı. Şu anda IMF'ye 5 milyar dolar borç verecek hale geldik. Dünyada ekonomik büyümede Çin'den sonra ikinci sıradayız.
Şimdi özellikle Türkiye'de ihracat artıyor. Dünyanın her yanına ihracat yapıyoruz. Türk müteahhitlik sektöründe dünyada ikinci sıraya yükseldik. Bu bakımdan Türkiye'de büyük bir müteahhitlik potansiyeli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bilhassa konutlar, barajlar, yollar konusunda Türk müteahhitleri dünyanın her yerinde iş yapmaktadır. İnşallah Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Rusya'da bu konudaki potansiyeli birlikte değerlendirmekte fayda var."
Türkiye ve Makedonya arasındaki ticaret hacminin arttığını, ancak bunu yeterli bulmadıklarını ifade eden Eroğlu, "İşbirliğini daha da geliştirmek suretiyle bu ticaret hacmini daha da artıracağız. Türk iş adamları buraya yatırım yapıyor, burada Balkan Üniversitesi de var. İnşallah bu ticaret hacmi daha da artacaktır. Bu konuda bize düşen görev varsa, Orman ve Su İşleri Bakanı olarak her türlü desteği vermeye hazırım" diye konuştu.
Başında bulunduğu bakanlığını, su işlerinden, barajlar, göletler, santraller, sulama sistemleri, içme suyu temini gibi konulardan sorumlu olduğunu, bu konularda her türlü işbirliğine açık olduklarını belirten Eroğlu, ormancılık faaliyetleri, erozyon kontrolü, meteoroloji, milli parklar, doğa ve yayla turizmi konuları ve iklim değişikliyle ilgili ortaklaşa çalışma yapabileceklerini söyledi.
Bakan Eroğlu, Ramazan ayı vesilesiyle Türkiye'deki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının buradaki ortak mirasa sahip çıkmak adına soydaş ve akraba toplulukları bir araya getirip yönetimdeki kişilerle buluşturduğunu, bunun da çok önemli bir hizmet olduğunu ifade etti.