TBMM - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesi olduğunu belirterek, "Bu koalisyonun üyesi olmakla (Musul harekatı) somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" dedi.

Yılmaz, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

" Musul Valisi Türkiye'ninMusul harekatına destek vereceğini açıkladı. Bu desteğin ayrıntıları nedir, bu destek doğru mu?" sorusuna Yılmaz, "Türkiye, IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesidir. Bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" yanıtını verdi.

Yılmaz, "ABD ile eğit-donat imzalandı. Durum nedir, biz nerede eğiteceğiz, nerede donatacağız?" sorusuna cevap verirken, "ABD ile Türkiye, ortak bir komisyon kuracak. Bu komisyonda kimlerin eğitileceği belirtilecek, bu belirtilen kişilere, Kırıkkale yakınlarındaki birlikte eğitim verilecek" diye konuştu.

"ABD'de konuşulan bir şey var, Türk askerinin direk karadan girmesi. Böyle bir seçenek gelirse Türk askeri karadan Irak'a girer mi?" sorusu üzerine Bakan Yılmaz, "Sayın Başbakanımız ne demişti. 'Diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de üzerine düşeni yapmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

İsmet Yılmaz, aynı gazetecinin, "Yani 'karadan da girebiliriz' diye yorumlayacağız" sözlerine, "Kendi cümleni bana şey etmeyeceksin. Aynı soru soruldu. Başbakan da 'diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de kendi üzerine düşeni yapmaya hazırdır' dedi" karşılığını verdi.

"Çarşamba günü Irak'a gideceğim"

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, çarşamba günü Irak'a gideceğini belirterek, "Savunma Bakanı ile İçişleri Bakanı ile görüşeceğim. Muhtemelen Başbakan olur, Genelkurmay Başkanı olur. Yani, bir görüşme programı var. Erbil ziyareti de plan ve programda var" dedi.

"Bu ziyarete bahar aylarında yapılacak operasyonla ilgili diyebilir miyiz?" sorusuna Yılmaz, "Demeyin, sen dersen sadece kendin demiş olursun" cevabını verdi.

Bakan Yılmaz, "Irak'ta merkezi yönetim dışında görüşme yapıp yapmayacağının" sorulması üzerine ise "Erbil'e de geçiyorum. Neçirvan Barzani oradalarsa, onlarla görüşme vardır" diye konuştu. İki günlük Irak ziyareti kapsamında bir gün Bağdat'a kalacağını, ikinci gün Erbil'e geçeceğini belirten Yılmaz, heyette Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan temsilcilerin de yer alacağını kaydetti.