TBMM

TBMM Genel Kurulu'nda, "Torba Kanun Tasarısı"nın 5 maddesi daha kabul edildi.

"Temel kanun" olarak ele alınan tasarının bugünkü görüşmelerine, 4. bölümde yer alan 76. madde üzerinden başlandı.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, kasa mevcudu ve ortaklardan alacakları düzenleyen 76. maddeyle, şirketlerin kayıt dışı varlıklarını yüzde 3 vergi karşılığında kayıt altına alacağını söyledi.

Bu maddeyle adeta kara para aklamanın da meşrulaştırılacağını savunan Dora, "Bu ve benzer kayıt dışı, kaynağı belirsiz paraların aklanması konusunda sürekli aflar çıkarmak, bu şirket ve şahısları kayıt dışılığa yönlendirme konusunda teşvik edecektir. Bu düzenleme, kayıt dışılığı, kaynağı meşru olmayan ekonomik kazancı meşrulaştıracaktır" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Maliye Bakanı'nın, bu düzenlemenin bir af niteliğinde olduğu söylediğini belirtti. Akçay,  stok beyanı, matrah artırımı, KDV beyanıyla ilgili düzenlemelerin bulunmadığını ifade ederek, iyi niyetli bir düzenlemede bunların da yer alacağını belirtti.

 CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bu düzenlemenin bir af maddesi olduğunu öne sürdü. Kuşoğlu, normalde yüzde 15 vergilenmesi gereken bir konunun, yüzde 3 vergilendirildiğini ifade ederek, "Adil olmayan bir şekilde af getiriliyor. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede olmayan demirbaşlar için envanter için getirmiyoruz?" diye sordu.

AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, bunun bir af olmadığını ifade etti.

Konuşmaların ardından, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklara ilişkin madde kabul edildi. Buna göre, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte, ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarının, bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3. ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan ederek kayıtlarını düzeltebilecek. Beyan edilen tutar üzerinden yüzde 3 oranında vergi hesaplanacak.

Bu kapsamda ödenen vergiler, gelir  veya  kurumlar  vergisinden  mahsup edilemeyecek. Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecek.

Bu düzenleme kapsamında beyanda bulunan mükellefler, 2014 yılı gelir ve kurumlar vergisine mahsuben beyan ettikleri geçici vergiye ilişkin beyannamelerde düzeltme  işlemlerini  beyanname  verme  süresi  içinde yapabilecek. Düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza ya da faiz aranmayacak.

İktidar ve muhalefet partilerinin ayrı ayrı verdiği önergeyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin, TOBB bütçesine katkı payı ödemesini öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı.

Tasarının görüşmeleri 81. madde üzerinde devam ediyor.