Ticaret şirketleri ile ticari işletme işleten diğer tacirlerin ticaret unvanlarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğe göre, işletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilecek. Ticaret unvanında yer alacak ibareler, tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte ve gerçeğe aykırı olamayacak.
Ticaret unvanında yer alan ibareler kamu düzenine, ulusal çıkarlara ve ahlaka aykırı olamayacak, kültürel ve tarihi değerleri zedeleyecek şekilde belirlenemeyecek. Bir ticaret unvanına "Türk", "Türkiye", "Cumhuriyet" ve "Milli" kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilecek. Bu ibarelerin ticaret unvanında kullanılması zorunlu olan gerçek kişinin ad veya soyadında yer alması halinde Bakanlar Kurulu kararı aranmayacak.
Anonim ve limited şirketlerin ticaret unvanında işletme konularından en az birinin yer alması ve başlıca amacı başka işletmelere katılmaktan ibaret olacak şekilde kurulacak anonim şirketlerin unvanında "holding" ibaresine yer verilmesi de zorunlu olacak. İşletme konusunu gösteren ibarelerde kısaltma yapılamayacak.
Ticaret unvanında resmi olarak tanımlanmış yer adları kullanılabilecek, ülke adlarının unvanda kullanılabilmesi için ise o ülkenin yetkili makamlarından izin alınması gerekecek. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla ulusal ve uluslararası diğer kuruluşların adları ya da bunları tanımlayan kısaltılmış adları ticaret unvanlarında ek olarak kullanılamayacak. Ancak bu kurum ve kuruluşların işlettiği işletmelerle hissedarı oldukları şirketlerin ticaret unvanlarında kendilerinin adları veya kısaltılmış adları kullanılabilecek.
Ticaret sicilinden silinen bir ticaret unvanı, unvanın silinmesine ilişkin ilanın Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe başka bir tacir adına yeniden tescil edilemeyecek.
Bir ticaret unvanı, Türkiye'nin herhangi bir sicil müdürlüğüne daha önce tescil edilmiş bulunan diğer bir unvandan ayırt edilmesi için gerekli olan ek yapılmadan tescil edilemeyecek. Daha önce tescil edilmiş ticaret unvanının eki ile kendi eki aynı olan, ancak ekten sonra gelen işletme konusunu gösteren ilk ibaresi farklı olan ticaret unvanı, ayırt edici bir ek yapılmadan tescil edilebilecek. Buna göre, B İnşaat Otomotiv Sanayi Anonim Şirketi" ticaret unvanı daha önce tescil edilmiş ise, "B Turizm İnşaat Sanayi Anonim Şirketi" ticaret unvanı ayırt edici ek yapılmadan tescil edilebilecek..
Tescilin ilgili hükümlerine istinaden tescil talebi reddedilenler, red kararına karşı, 8 gün içinde ticaret sicilinin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine itiraz edebilecek.