TBMM - 24. Dönem 3. Yasama Yılı'nda, TBMM Genel Kurulu'nda, ilginç eylem ve protestolar yapıldı. Genel Kurul'da eylem ve protestoları gerçekleştirenler coğunlukla CHP'li milletvekilleri oldu.

Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında CHP İstanbul Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Mahmut Tanal ve Mevlüt Aslanoğlu, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ''Grev yasakları, grev erteleme, grev durdurma, 12 Eylül yasakları yasa ile sürüyor, yenileri geliyor'' yazılı tişörtlerle Genel Kurul'a geldi.

CHP'li Milletvekilleri, 1 Mayıs'ta yaşanan olayları TBMM'de protesto etti. Milletvekilleri, Genel Kurul'da basın mensuplarının olduğu bölüme dönerek kaldırdıkları dövizlerde "1 Mayıs 2013 faşizmin 3 hali. Faşizmin gaz hali: Biber gazı. Faşizmin sıvı hali: Tazyikli su. Faşizmin katı hali: AKP" yazıyordu.

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, çek mağdurlarına dikkati çekmek amacıyla, Genel Kurul kürsüsüne, birbirine iliştirilmiş çok sayıda çekle geldi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “gaz maskesi direniş seti“ ile kürsüye çıktı.

Kürsüde kask ve gaz maskesi  takan Ağbaba, Taksim'de kendisinin de biber gazına maruz kaldığını ve hala gözlerinin yandığını ifade etti. 

Ağbaba,"Önce küçük bir maske ve gözlük aldım ama yetmedi. Sonra bu kaskı ve 250 liraya gaz maskesini aldım. Bu da yetmedi" dedi. Kürsüye biber gazı kapsülü de bırakın Ağbaba, AK Parti milletvekillerine yönelik, "Sizin, demokrasiyle ilginiz, alakanız yok" iddiasında bulundu.

Gündemdışı söz alan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Genel Kurul'da kürsüye elinden paketlerle çıktı.  "Hükümete köylünün gönderdiği sevgililer günü hediyesi. Altın değerindedir. Bunu, hükümetin masasına, protesto etmek için sunacağım" diyen  Öğüt, hükümetin saman yerine sap ithal ettiğini, üreticilerin hayvanlarına bunları yediremediğini savundu ve eleştirilerde bulundu.

Öğüt, konuşmasının ardından saman dolu olduğunu söylediği kutuları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in oturduğu sıraya bıraktı. Öğüt'e "Bırakma onları buraya" diyen Bakan Eker, daha sonra kavaslara kutuları sıranın üzerinden almalarını söyledi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, kürsüde konuşma yaparken, hükümete eleştirilerde bulundu ve Genel Kurul'da Türk Bayrağı açtı. 

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Genel Kurul'da, tütün ürünlerindeki kısıtlamalar konusunda söz aldı. Aslanoğlu, sarma tütün içenleri tarif ederken kürsünün yanında yere oturarak, “Bu tütün böyle sarılır” diyerek el hareketleriyle de anlatmaya çalıştı.

"Çapulcu" ve "Diren Gezi" tişörtü


Taksim Gezi Parkı olayları TBMM'ye de yansıdı.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Taksim Gezi Parkı ’nda yaşanan olaylarda atılan gaz bombası fişeğinin kapsülünden vazo yaparak, bunu içindeki çiçeklerle birlikte İçişleri Bakanı Muammer Güler'e verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiray,  TBMM Genel Kurulu'na üzerinde "çapulcu" ve "Diren Gezi" yazan tişörtle Gündemdışı konuşma yaptı.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Meclis kürsüsünde Taksim Gezi olaylarıyla ilgili konuşma yaptığı sırada, AK Parti sıralarından "Ne bombası" şeklinde laf atılması üzerine, gömleğini sıyırarak gaz fişeği yüzünden oluşan yarasını milletvekillerine gösterdi. Önder, kürsüden ayrılarak AK Parti sıralarına yürüdü ve cep telefonundaki görüntüleri milletvekillerine göstermeye çalıştı.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Grup Başkanvekili İdris Baluken, BDP Muş Milletvekilleri Sırrı Sakık, Dİyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, İstanbul Milletvekili Sehabat Tuncel Genel Kurul' 5 dakika süreyle "duran adam eylemi" gerçekleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Genel Kurul'da konuşma yaptığı konuyla bağlantılı tişörtler giydi.