İSTANBUL - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği'nden oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi'nce1 Mayıs 1977'deki olaylarda ölenler için Kazancı Yokuşu'nda düzenlenen anma etkinliğinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"Parti olarak 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmayı hedefliyor musunuz?" sorusu üzerine Demirtaş, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nın sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde çok zorlu mücadeleler, büyük bedellerle kazanılan bir hak olduğunu söyledi.

Demirtaş, yapacağı karşılaştırmanın abartılı bir örnek olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Birebir örnekmiş gibi algılanmasın ama yani Müslümanlar Kabe'ye hacı olmak için giderler. Museviler de Kudüs'e gider. Dini inançların merkezleri, mabetleri vardır. Onun dışında hiç bir yerde, onu yapamazsınız. Evet dini bir inanç olarak söylemiyorum ama işçiler açısından Taksim olmazsa olmaz bir yerdir. Yani burada anma, kutlama yapılamazsa o yıl 1 Mayıs Türkiye'de kutlanmamış sayılır. 1 Mayıs şehitleri, anılmamış sayılır. Çünkü burada bu noktada katledildiler. Taksim'i yasaklamak, 1 Mayıs'ı yasaklamaktır. Biz özellikle Sayın Başbakan'a seçim arifesinde çağrı yapıyoruz. Gelin şu 1 Mayıs'ı en küçük bir gerilim ve gerginlik olmadan, işçiler bayramı, bayram gibi kutlasınlar, anmasını da 77'deki 1 Mayıs'ın anısına uygun şekilde gerçekleştirsinler. Bizler de siyasiler olarak hep birlikte emekçilerimizin, işçilerimizin bu bayramında, dayanışmasında yanında olalım. Sayın Başbakan, özellikle yetki sorumluluk kendisindedir. 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlayabilmeleri için meydanı kutlamaya açmaları lazım."

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, bir basın mensubunun Taksim Meydanı'yla ilgili karar değişikliği olmaması durumunda HDP olarak, diğer gruplarla birlikte Taksim'e çıkmaya çalışıp çalışmayacaklarına ilişkin soru üzerine, grupların alacağı kararı, yapacağı etkinlik ve eylemin ne olduğunu, bunların detaylarını bilmediklerini ifade ederek, işçi ve emekçilerin meşru haklarını kullanırken sorun çıkmaması, insanların zarar görmemesi için çaba sarf edeceklerini, onlarında yanında olacaklarını söyledi.