Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Sen eğer kendi ülkene bağlıysan, iyi bir inanca sahipsen elin gavurunun aklına uyar mısın? Uymazsın. Suçu başkasının üzerine atmayalım. Suçlu bunlardır, bu kalkışanlardır, bu asker üniformasına girmiş olan eşkıya takımıdır. Bunun dışında hiçbir hedef, hiçbir yer aramayınız." dedi.

Ankara'nın Kazan ilçesinde demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarla bir araya gelen Türkeş, burada yaptığı konuşmada, Kazan halkının darbe girişimine karşı gösterdiği mücadelenin gurur verici olduğunu söyledi.

Türk halkının vatanına nasıl sahip çıktığını tüm dünyanın gördüğünü anlatan Türkeş, 15 Temmuz gecesi başta Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm hükümet kademelerinin elinden gelen mücadeleyi gösterdiğini ifade etti.

Türkeş, bu mücadelenin en önemli unsurunun halk olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"Karşınızda bizim vergimizle bizim imkanlarımızla alınmış olan devletin silahıyla devletin üniformasıyla devletin tankı, devletin uçağıyla sizin, bizim üstümüze gelmeye kalktılar ama buna karşı hiç kimse kendi pozisyonunu aşacak bir şiddete tevessül etmedi. Hiç kimse eline mantar tabancası bile almadı. Vatandaş çıplak elleriyle dışarı çıktı. Bu çok kıymetlidir."

Darbe girişimine karşı mücadele esnasında canını veren tüm şehitlere taziyelerini ileten Türkeş, çok büyük bir belanın halkın desteğiyle bertaraf edildiğini vurguladı.

"Kimin yaptığını çıkartsın söylesin"

Türkeş, kalkışmayı yapanların asker olmadığına işaret ederek bunların sapkın dini anlayışa sahip, askeri dikta rejimi kurmak isteyen silahlı bir çete olduğunu belirtti.

Gündemde bu çetenin arka planında bulunanlarla ilgili pek çok spekülasyon yapıldığını aktaran Türkeş, şunları söyledi:

"Ben bunlara itibar etmiyorum. Sen eğer kendi ülkene bağlıysan, iyi bir inanca sahipsen elin gavurunun aklına uyar mısın? Uymazsın. Suçu başkasının üzerine atmayalım. Suçlu bunlardır, bu kalkışanlardır, bu asker üniformasına girmiş olan eşkıya takımıdır. Bunun dışında hiçbir hedef, hiçbir yer aramayınız. Her ülke kendi menfaatini bilir. Mühim olan biz acaba kendi menfaatimizi biliyor muyuz? Amerika 'Bu işin içinde biz yokuz' diyor. Amerika'dan iyi mi bileceğiz? Yokuz diyorsa yoktur. Amerika ile stratejik ortaklığımız var. Madem bizim buradan çıkan seslerden rahatsız oluyorlar, onların da bizim gibi istihbarat örgütleri var, kendisi yapmadıysa, orada koruduğu şahıs da yapmadıysa o zaman bize kimin yaptığını çıkartsın söylesin."

"Helal olsun o kadarını da yapacaklar"

Türkeş, kalkışmayı gerçekleştiren çete mensuplarının devletin her köşesinden temizleneceğini dile getirerek Türk adalet sisteminin yaşananların hesabını hainlerden soracağını ifade etti.

Batı'da darbecilere karşı işkence yapıldığına dair haberler yapıldığına dikkati çeken Türkeş, "İnternette 'Şurada, burada linç yapıldı' diyorlar. Hiçbir şey yapılmadı. Vatandaşa, silahsız insanlara ateş edene orada tanktan indirirken 2-3 tane vurmuşlar, helal olsun o kadarını da yapacaklar. Onlar bunun çok daha fazlarını hak etti." dedi.

Türkeş, Türkiye'nin 15 Temmuz'da çok önemli bir sınav verdiğini anlatarak muhalefet partilerinin de demokrasiden ve hükümetten yana tavır koyduğunu vurguladı.

"Hiçbir kanal tereddüt etmedi"

Türk medyasının da 15 Temmuz'daki sınavdan "10 üzerinden 10" aldığını belirten Türkeş, şöyle konuştu:

"Hiçbir kanal tereddüt etmedi. Bir kanal 'Yayına girsek mi, girmesek mi?' demedi. Bütün siyasileri aradılar, bütün olanları olduğu gibi, bütün çıplaklığıyla vatandaşa ulaştırdılar, vatandaşların doğru bilgilenmesini sağladılar. Eksik, yanlış, yorum katmadılar ve bir bütün olarak adeta sözleşmiş gibi çok onurlu, çok şahsiyetli, kişilikli Türkiye'ye yakışan bir tavır sergilediler."

Türkeş, Türk Silahlı Kuvvetlerin köklü bir geleneğe sahip olduğunu aktararak böyle bir geçmişe sahip kurumun katliam yapan teröristler yüzünden itibar kaybetmemesi gerektiğini söyledi.

Bu düşünceyi yaratmak isteyenlere karşı mücadele ettiklerine işaret eden Türkeş, bu kapsamda, devlet içerisinde yuvalanan ve yapılanan eşkıyaları temizlemek için olağanüstü hal çıkardıklarını kaydetti.

Türkeş, daha sonra Kazan Belediyesini ziyaret ederek Kazan'daki şehitlerin aileleriyle bir araya geldi.