ANKARA - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlık Merkez Binası'nda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonundaki Türkiye'de kalan Suriyeliler ile ilgili toplantıya başkanlık yaptı.
Atalay, yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda kampların kışa hazırlanması başta olmak üzere sığınmacıların durumunun ele alındığını söyledi.

"İyi şartlarda hizmet veriyoruz"


Türkiye'de yaklaşık 600 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğunu, bunlardan 200 bininin 21 farklı kampta kaldığını belirten Atalay, şöyle konuştu:

"Kamplarımızla ilgili hiç bir sorunumuz yok. Yani çadırlarımız kış geldiği için kışa hazır hale getirildi. Çocukların eğitimi çok iyi gidiyor, sene kaybetmediler. Üniversitedekiler okullarına devam ediyor, sağlık hizmeti gayet iyi gidiyor. Neticede kamplarda olabildiğince iyi şartlarda hizmet veriyoruz. Bunun dışında kamp dışında kalanlar var. Bunların da sağlık hizmetlerini karşılıyoruz. İstanbul gibi bazı yerlerde bazı görüntüler oluyor, doğrusu bunlarda bizi üzüyor. Bir parkta bir kaç aile görüldüğünde bazen haber yapılıyor. Türkiye bu konuda iyi bir sınav veriyor. Yani ülkemize gelen sığınmacılara elimizden geleni yapıyoruz."

"Sınıra duvar iddiası gerçek değil

Suriye sınırına duvar inşa edilmesi iddialarının gerçek olmadığını bildiren Atalay, ama sınır kontrolleri ve denetimi konusunda daha ileri tedbirlerin alındığını dile getirdi.

Atalay, kampların bulunduğu sınır bölgede faaliyet göstermek isteyen "Hükümetdışı Kuruluşlar"a da  (Non-Governmental Organizations-NGO) değinerek, "Kamplara veya Suriyeli tarafına insani yardım konusunda çalışma yapacak NGO'lar, sivil toplum kuruluşlarının İçişleri ile Dışişleri bakanlıklarımızın koordinasyonundan izin alması gerekiyor" dedi.

Sınırdaki olası bir kimyasal saldırıyla ilgili önlemlerin sorulması üzerine Atalay, iki hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan güvenlik zirvesinde bu konuların ele alındığını anımsatarak, AFAD olarak bu konudaki çalışmaların yapıldığını ve hassasiyetin sürdüğünü söyledi.

Sadece Akil İnsanlar Raporuna dayandırmadık

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın akil insanlar heyetinin raporlarını birleştirdiği ve bazı önerilerde bulunduğu yönünde basında çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Atalay, akil insanlar heyetlerinin raporlarının birleştirilmesini kendisinin istediğini, bununla tüm bölgelerin üzerinde yoğunlaştığı tespit ve taleplerin tasnif edildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Demokratikleşme Paketi'nin hazırlanış sürecinde biz bunları değerlendirdik. Paketin referans noktalarından birisi 'Akil İnsanlar Raporu'dur, birisi bizim '2023 Vizyon Kitapçığı'mızdır, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarıdır ve kendi hükümet programımızdır. Biz çalışmamızı sadece Akil İnsanlar Raporuna dayandırmadık ama oradan da aldıklarımız var."