TBMM - AK Parti, Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez yurtdışında bulundukları yerlerde oy kullanacak seçmenlere yönelik çalışmalara hız verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 10 Ağustos'taki birinci, salt çoğunluğun sağlanmaması halinde 24 Ağustos'ta yapılacak ikinci tur oylamasında yurtdışında sandık kurulacak temsilcilikler belirlendi. 2 milyon 750 bin 950 seçmen 103 ülkede, bin 177 sandıkta oy kullanacak. Ülkedeki seçmen nüfusuna göre, oy verme işlemi 1 ila 4 gün arasında değişecek. 

YSK, siyasi partilere gönderdiği yazıda, yurtdışındaki sandıklarda görev yapacak sandık görevlilerinin 30 Mayıs'a kadar bildirilmesini istedi.

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AA muhabirine yaptığı açıkamada, yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verecek vatandaşlara yönelik çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü belirtti.

Her ülkede oy verme işlemi için tanınan sürenin farklı olduğunu ifade eden Şentop, "Berlin'de 51 sandık kurulacak ve oy verme işlemi 4 gün sürecek. Bir fuar alanında kurulacak her sandık için sandık görevlileri görev yapacak. Her gün oy verme işlemi bittikten sonra akşam sandıklar açılacak, görevliler imzalar ile zarfları sayacak ama içini açmayacak. Sonra bunları torbaya koyup ağzını bağlayıp ve mühürleyecek. Taşıma ve saklama ekibi olacak. Onlar torbaları alacak, araca yükleyip temsilciliklere veya konsolosluklara gönderecek, orada muhafaza altına alınacak. Ertesi gün sandık yeniden açılacak, oy verme işlemi bittikten sonra akşam yeniden aynı şekilde sayım yapılacak. Oy verme süresi bittikten sonra tüm oylar uçakla Atatürk Havalimanı'na oradan da Ankara'da yurtdışı ilçe seçim kuruluna getirilecek. Kurul'daki sayım ekipleri, her sandığı ayrı ayrı sayacak" diye konuştu.

YSK'nın temsilciliklerde kurulacak sandıklarda görev yapacakların Mayıs sonuna kadar bildirilmesini istediğini hatırlatan Şentop, "Muhtemelen bu süreyi uzatacaklar" dedi.

AK Parti'nin yurtdışında çok sayıda üyesinin bulunduğunu bildiren Şentop, "Bizim yurtdışında seçmenimiz olduğu için bu işi en kolay biz yaparız. Bin 177 sandık olacak. Bunlara bir asil, bir yedek üye olacağı için iki katı üye vereceğiz. Bunu bulmak bizim için kolay. Baktık, taradık yurtdışında parti üyelerimizi çıkardık. 25 bin civarında. Onlar arasında görevlendirebiliriz, sivil toplum kuruluşlarından seçebiliriz. Ama Türkiye'den yurtdışına görevli götürmeyeceğiz, o doğru olmaz" değerlendirmesinde bulundu. 

Şentop, yurtdışındaki sandıklara bildirecekleri görevliler için eğitim vereceklerini, bunun da çalışmalarına başladıklarını ifade etti.