BAKÜ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, "(Rusya ve Türkiye arasındaki) Gerginliğin giderilmesi lazım. Dünya artık bir mahalle. Komşuların iyi geçinmesi ve birbirlerinin hassasiyetlerine dikkat etmeleri lazım" dedi.

Kahraman, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da, Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov ile görüştü.

Meclis Başkanı Kahraman, kendisini meclis kapısında karşılayan Esedov ile ilk önce Milli Meclisi Genel Kurul Salonu'nu gezdi. Salon düzeni konusunda bilgi alan Kahraman, temsili olarak başkanlık koltuğuna oturdu. O sırada salonda bulunan milletvekillerine hitap eden Kahraman, konuşmasına "İki devlet, bir milletin ortak parlamento birleşimini açıyorum" ifadesiyle başladı.

Kahraman, parlamentolar arası temas ve işbirliğini daha da derinleştirmekte fayda gördüğünü dile getirerek, hedeflerinin Türk ve Azerbaycan halklarını daha da yakınlaştırmak olduğunu ifade etti.

Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov da konuşmasında Türkiye ve Rusya arasında yaşanan krizle ilgili olarak, "Türk-Rus ilişkilerinin mevcut durumundan üzüntü duyuyoruz. Bu konunun çözülmesinde her türlü desteği vermeye hazırız" ifadesini kullandı. 

Kahraman, Fahri Hiyaban'da, Azerbaycanlı gazetecilerin Rusya ve Türkiye arasında yaşanan krizle ilgili sorusuna, "Gerginliğin giderilmesi lazım. Dünya artık bir mahalle. Komşuların iyi geçinmesi ve birbirlerinin hassasiyetlerine dikkat etmeleri lazım, uluslararası hukuka riayet etmeleri lazım. Zannediyorum iyi bir sonuca gidilecektir" yanıtını verdi.

TBMM Başkanı, temasları kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in, Fahri Hiyaban'daki mezarını da ziyaret etti.

Temaslarına yarın da devam edecek olan Kahraman, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Artur Rasizade ile görüşecek. Kahraman, Bakü Büyükelçiliğinde onuruna verilecek yemeğe katılacak. Haydar Aliyev Merkezi'ni ziyaret edecek olan Kahraman, daha sonra Azerbaycan'dan ayrılacak.