İSTANBUL

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Akredite Kuruluşlarla İşbirliğini Geliştirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, helal gıda konusunda uluslararası bir standardın bulunmadığını belirterek, ''Helal gıda konusunda uluslararası kabul gören bir akreditasyon mekanizmasının oluşturulması için TÜRKAK’ın daha önce öne sürdüğü görüşlere paralel olarak İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri akreditasyon kuruluşlarının üye olabilecekleri bir Akreditasyon Komitesi Nisan 2012'de kuruldu. Bu komitenin başkanlığına da TÜRKAK seçildi. İslam ülkeleri de Türkiye'nin bu konuda öncülüğüne önem veriyor'' dedi.

Bağış, TÜRKAK'ın bu ülkelere milli akreditasyon kuruluşlarını oluşturma konusunda teknik destek verdiğini de kaydetti. Akreditasyon sistemi sayesinde vatandaşların kullandıkları mal ve hizmetlerin standartlarının yükseltilmesinin esas olduğunu belirten Bağış, ''Çağdaş dünyada başarılı bir rekabetin yolu da etkin bir akreditasyon sisteminden geçiyor" dedi. Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ülkemizin bir takım hedefleri var, 2023 yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olacaksak, 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalayacaksak, bizim bu güven unsurunu iyi oluşturmamız, akreditasyon vesilesiyle Türk malının bütün dünyada aranan, talep edilen noktaya gelmesi için sizlerle istişare etmek istiyoruz.'