ANKARA

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Bizim arzumuz ve benim tavsiyem, vatandaşın lütfen tercihini gözden geçirmesidir. Yani 1 Kasım akşamı, şayet vatandaşlar, ülkenin birliği, bütünlüğü ve icraat yapacak bir hükümete yönelik tercihlerini gözden geçirirlerse, bir seçimlik particiliği, partizanlığı bir kenara bırakıp ülkenin birliği, bütünlüğü selameti doğrultusunda oy kullanırlarsa, daha hayırlı olacağını düşünüyorum" dedi.

NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Tuğrul Türkeş, 1 Kasım'da yapılacak genel seçimden huzur, istikrar, iş ve aş sağlayacak bir iktidar beklediklerini belirtti.

Türkiye'nin son 1,5 senesinin seçimlerle geçtiğini, 7 Haziran akşamı itibariyle partilerin "karınlarından konuştuğu" istikrarsız bir dönemin başladığını ifade eden Türkeş, şöyle devam etti:

"1 Kasım inşallah, bunların noktalanacağı dönem olacak. 4 ay ara ile vatandaşa gidip 'Ne istiyorsun?' diye sorduğunuzda üst üste aynı cevabı alırsanız üçüncü defa vatandaşa gidemezsiniz. Vatandaşı kızdırırsınız. 4 ay ara, 7 Haziran bir seçim, 1 Kasım ikinci seçim. Allah muhafaza, Türkiye açısından iyi değil, onun için söylüyorum bunu. Aynı cevabı aldınız, bir koalisyon ortamı çıktı, üçüncü defa vatandaşa gidip ne soracaksın? Vatandaş sana demez mi? 'Sen laftan anlamıyor musun? İki kere sana bunu söyledim.' O bakımdan bizim arzumuz ve benim tavsiyem, vatandaşın lütfen tercihini gözden geçirmesidir. Yani 1 Kasım akşamı, şayet vatandaşlar, ülkenin birliği, bütünlüğü ve icraat yapacak bir hükümete yönelik tercihlerini gözden geçirirlerse, bir seçimlik particiliği, partizanlığı bir kenara bırakıp ülkenin birliği, bütünlüğü selameti doğrultusunda oy kullanırlarsa daha hayırlı olacağını düşünüyorum."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile partinin üst düzey yönetiminin 7 Haziran akşamı "dükkanı kapattığını" belirten Türkeş, "Burada vatandaşın dikkat etmesi gereken bir nokta var. O dönemde de Refah ve Doğru Yol ile Sayın Bahçeli koalisyon yapmak istememişti. Bu sefer ki önerilerine de baktığınızda 'Ben girmem ama'dan sonra hep CHP'yi ve HDP'yi öne çıkartan formülleri önerdi. Demek ki belki de kendi gönlünde bir merkez solun içinde bulunduğu bir iktidar arzusu yatıyor da olabilir" diye konuştu. 

Tuğrul Türkeş, "1 Kasım seçiminden sonra AK Parti'yi hangi parti ile koalisyona yakın görüyorsunuz?" sorusuna "Benim gönlüm, 1 Kasım'da halkın koalisyon yapmasıdır, siyasi partilerin değil. Halk, bir partiye bir seçimlik yetki vermeli, halk tabanında koalisyon olmalı, siyasi parti de onu idrak eder, görür. Haziran'da AK Parti'nin aldığı oy belli. Bu oyu artırdığımız zaman, bu diğer partilerden oy geldi demektir. O zaman AK Parti'nin sayın yöneticileri de diyecek ki 'Bak tabanda bir koalisyon oldu. Biz o zaman öbür partilerin mensuplarına da ilgi ve şefkatle, eğer bugüne kadar eksik yanlış bir şey varsa onları bir kenara bırakarak yaklaşmalıyız' diye düşünürler" yanıtını verdi. 

Haziran'daki seçimlerde tabanın koalisyon istediğini ancak "tepedeki 20-30 adamın aymazlığı sebebiyle" koalisyon yapılamadığını aktaran Türkeş, "Bunu gören MHP tabanı da 'Arkadaş sen yapamıyorsan bari biz tabanda yaparız' diyebilir. Yani AK Parti'ye çoğunlukla gelecek oyun MHP tabanından olacağını varsayıyoruz" dedi. 

Bahçeli'nin "Çankaya fanusuna girmeli" sözlerini de eleştiren Türkeş, "Kurban olayım, ikebana mıdır bu? Çin çiçeği mi? Japon çiçeği mi? Nasıl fanusa koyarsın, bir. İki, halk tarafından seçilen ve tekrar halkın seçimine açık olan herkes konuşur. Sayın Bahçeli de diğer arkadaşlarım da bunu çok iyi bilirler. Bilmiyorlarsa da bilmeliler" ifadesini kullandı.