ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Küresel Düşünce Topluluğu'nca TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen, ''Özgürlüğe Postmodern Müdahale: 28 Şubat'' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, 28 Şubat'ta askerin fiili olarak darbe yapmadığını, kendilerine müttefikler bulduklarını söyledi. Çelik, şöyle devam etti:


''Medyadan, sivil toplum örgütlerinden müttefikler buldular. O Aczimendiler ne oldu sahi? Ali Kalkancı'nın bir uyuşturucu tüccarı olduğu ortaya çıktı, bilmem kız tele kız çıktı. Bunların hepsi senaryo olarak önümüze getirildi, toplum böyle şekillendirildi maalesef. 

Geçmiş yıllarda MGK'nın toplandığı her gün tarihi bir gün gibi görülürdü, çok şükür bunlar tarihe karışmıştır. Bizim güçlü ama bütün darbecilik virüslerinden arınmış, milletin iradesinin emrinde olan, milletin değerlerini paylaşan bir ordumuzun olması gerekir. Ordumuzun darbecilik şaibesinden yüzde 100 kurtulması gerekiyor.''

Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde, Ankara'daki kutlamaların da yapıldığı Hipodrom alanının rekreasyon alanına dönüştürmek için Melih Gökçek'in bir projesinin olduğunu ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de başkanlığındaki bir oturumda bunu konuştuklarını anlatan Çelik, şunları kaydetti:

''Melih Bey, 'burada törenler yapılıyor, bunu yaptığımız zaman tankların buraya girmemesi gerekiyor. Çay Yolu'nda Zırhlı Birlikler Komutanlığı önünde 100 bin kişiyi alacak şekilde, kutlama alanı yapayım' dedi. Bir üniversite öğretim üyesi söz alarak 'bu yapılamamalı çünkü tanklar Cumhuriyet'in sembolüdür, bunu yapsanız bile orada dört köşeye tank maketi yapılmalı' dedi. Güler misin ağlar mısın?''

''Tanksavar Hasan...''

Kendisinin ise tankların bir askeri araç olarak ilerleyen yıllarda işlevini yitireceği yönünde bir konuşma yaptığını anlatan Çelik,konuşmasının bu bölümünde Hasan Celal Güzel'in içeri girdiğini belirterek, ''Ağabey tank üzerine geldin, biz de tanklardan bahsediyorduk. Kendisine, 'Tank Hasan' deniyor biliyorsunuz. Ama Hasan Abi'ye darbeci tanklara karşı, 'Tanksavar Hasan' demek daha doğru olur'' diye espri yaptı.

''Ülkenin sosyolojik yapısına müdahaledir''

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da aynı sempozyum kapsamında gençlere hitap etti. Kurtulmuş, 28 Şubatın sadece siyasete müdahale eden bir darbe değil, Türkiye'nin doğrudan doğruya sosyolojik yapısına müdahaledir'' ifadelerini kullandı. 
''28 Şubat, iç ve dış aktörlerin birlikte tezgahladığı ya da birlikte alet olduğu konsorsiyumdur'' diyen Kurtulmuş, medya, üniversiteler ve iş dünyasından etkin aktörlerle, bazı bürokratların da süreçte rol aldıklarını belirtti. 

''MGK bir anayasal kuruluş olmaktan çıkarılmalı''

Türkiye'de bir daha darbe olmayacağına inandığını belirten Kurtulmuş, şöyle dedi:
''Türkiye'de 12 Eylül sisteminin koruyucusu olan müesseselerin de mutlaka değişmesi lazım. Bunlardan bir tanesi de MGK'dır. Şimdi çok güzel asker ve sivil karışık oturuyor. Çok güzel bir manzara doğrusu bu ama yeter mi? Yetmez, MGK bir anayasal kuruluş olmaktan çıkarılmalıdır. Tabii ki her devletin güvenliğiyle ilgili ihtisas kurumları olur, MGK evet bugün elinde belki gücü olmadığı için, daha doğrusu Türkiye'nin iç ve dış şartları bir askeri müdahaleye, darbeye müsaade etmediği için şu anda böyle bir tehlikeden bahsetmiyoruz. Ama Allah muhafaza yarın şartlar değiştiğinde, bugünkü yapısıyla MGK, anayasal bir kuruluş olarak durursa her zaman paralel bir hükümet gibi hareket etme hakkına sahip olur. Onun için MGK'yı revize etmek durumundayız, inşallah bu adımlar atılacaktır.''