WASHINGTON  – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüşmelerinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına dair mevcut tutumunda değişiklik olmayacağı izlenimini aldıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, ABD’nin başkenti Washington'daki temaslarının ardından AA ve TRT'nin sorularını yanıtladı.

Kerry ile görüşmesinde 1915 yılı olaylarının da gündeme geldiğini belirten Çavuşoğlu, bu konuda Türkiye’nin düşüncelerini, bugüne kadarki çabalarını, iyi niyet girişimlerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yılki, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bu yılki açıklamalarını aktardıklarını anlattı. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye olarak bugüne kadar insani yaklaşımımızla ve Ermenistan ile bu konuları iki ülke olarak çözme arzumuzu zaten gösterdik, uzlaşı anlayışımızı da gösterdik. Ama bu tek taraflı olacak birşey değil. Ermenistan ve Ermeni lobileri, bu yıl, 1915 yılı olaylarının 100. yılında maalesef parlamentolar ve siyasetçiler üzerinde baskı kurarak, kararlar aldırmaya çalışıyorlar. Ama bunun Ermenistan’a ya da 1915 yılında Müslümanıyla, Ermenisiyle bu zor günlerde ölen insanlara bir faydası yok. Bizim arzumuz, bu anma törenlerini de birlikte yapalım, bu anlayış olsun, Ermenistan’da da aynı anlayış olsun.

Bizim görüşmelerden edindiğimiz izlenim, Amerikan yönetiminin tutumunda ciddi bir farklılık olmadığı, farklı da olmayacağı yönünde. Ama esas 24’ünde Obama’nın açıklamasında bunu göreceğiz. Ama biz herhangi bir değişiklik izlenimi almadık."

Çavuşoğlu, Rice ile görüşmelerinde de konunun gündeme geldiğini belirterek, "Burada da aldığımız izlenimin bu konuda Obama’nın tutumunda bir değişiklik olmayacağı yönünde oldu" dedi.