Strasbourg - İncelemelerde bulunmak üzere Fransa’nın Strasbourg şehrine gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Fransa ziyareti öncesinde Almanya’nın Solingen şehrinde olduğunu hatırlatan Bozdağ, ırkçılık ve İslamofobiyle mücadele kapsamında uluslararası tedbirler alınması gerektiğinin altını çizerek, aksi takdirde yeni Solingenlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu. Bozdağ, “Solingen hadisesinden sonra geçen 20 yıl içerisinde pek çok vatandaşımız, ırkçı saldırılarda hayatını kaybettiği gibi ırkçı saldırılarda bir azalma olmadığı, aksine artış olduğu görüldü” dedi. 

NSU’nun kamu ayağı da soruşturulmalı

Bozdağ, Almanya’da Türklere yönelik saldırılar düzenleyen Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) hücresi davasının devam ettiğini hatırlatarak, “Bu dava, ırkçılara karşı yargı yoluyla verilecek bir mesajla sonuçlanırsa, ırkçı saldırıları yapanlar cesaret bulamayacaktır. Bu davanın adil, tarafsız ve objektif bir biçimde sonuçlanmasının çok önemli olduğunu vurguladık” diye konuştu. NSU davasının kamu ayağı bulunduğuna dikkati çeken Bekir Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“10 yıl boyunca bunları nasıl fark edemediniz? Birileri gördü de görmemezlikten mi geldi? Tedbirler yeteri kadar alınmadı mı? Bir ihmal, kasıt var mı yok mu? Bunların kamu ayağının ortaya çıkarılmasına yönelik bir soruşturma yok. Bir araştırma, soruşturma yapmadan 'Bunlarda bir kasıt, ihmal yoktur' açıklamasını doğru bulmuyoruz. Çünkü bu tür açıklamalar, bu tür cinayetleri işleyenlere cesaret vericidir.”

Çocukları ellerinden alınan Türk aileler

Birtakım şartlarda ailelerden çocukların sadece Fransa’da değil, Almanya, Belçika, Hollanda ve Türkiye’de de alındığının altını çizen Bozdağ, “Çocuğun aileden alınmasında çocuğun çıkarına bir durum varsa biz buna karşı çıkmıyoruz. Ama çocuğun aileden alınmasının objektif nedenlerinin olması lazım” dedi.

Bozdağ, çocukların ailelerden alınması durumunda öncelikle Türk veya Müslüman bakıcı aileye verilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu işlemler yapılırken de ailenin onayının alınması gerektiğini söyledi.

2014 seçimlerinde kendi mahallelerinde oy kullanacaklar

Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oy kullanmasına yönelik düzenlemelerin yapıldığını hatırlatan Bozdağ, bu kimselerin oturdukları mahallelerde oy kullanabileceklerini belirtti. Bozdağ, “İzin alınan mahallelerde sandıklar kurulacaktır, Türkiye’de oy kullanır gibi oy kullanacaktır. Gerekli izinlerin alınamadığı yerlerde de konsolosluklarda oy kullanılacaktır. Vatandaşlarımız, 2014 yılı içinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk defa kendi evlerinin yanı başında oy kullanacaklardır” dedi.