İSTANBUL

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONSİAD) tarafından düzenlenen iftar yemeğindeki konuşmasında Mısır'daki son gelişmeleri değerlendirdi.

Mısır'daki olaylardan dolayı güne acı haberle başlandığını ifade eden Bağış, Mısır'da en az 200 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin kişinin de yaralandığını söyledi.

Darbe zihniyetinin kendi milletine ateş açmasının yürekleri dağladığını belirten Bağış, hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Bağış, gün içindeki diğer bir acı haberin de Somali'den geldiğini, Türkiye Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıda bir emniyet görevlisinin şehit olduğunu bildirdi.

Mısır'da yaşananların, Türkiye'de yaşatılmak istenen olaylar olduğuna dikkati çeken Bağış, milletin iradesi ve kararlılığıyla üzerinde durulması gereken bu sürecin son bulduğunu kaydetti.

Bağış, "Kendi halkına kurşun sıkan, masum çocuklara, yavrulara kurşun sıkanlara lanet olsun. Rabbimiz onlara Kahhar sıfatıyla muamele etsin. Bu insanlara sadece ve sadece darbe karşıtı oldukları için, demokrasi istedikleri için ordu tarafından yaylım ateşi açıldı" diye konuştu.

Mısır'da iç savaş çıkartılmak istendiğini belirten Bağış, buna karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Türkiye olarak başından beri uluslararası toplumu Mısır'daki durumun hassasiyeti konusunda uyardıklarını anlatan Bağış, Mısır'da demokrasiye sahip çıkılmasının önemine işaret etti.

AB, kendi değerlerini elinin tersiyle itti

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, şöyle devam etti: 

"Ama maalesef işlerine gelince demokrasi havarisi kesilen Batı, Mısır'daki darbeye ve katliama seyirci kalmayı tercih etti. Taksim'den 8 saat kesintisiz canlı yayın veren, sayfalarını Türkiye'ye nefret duyanlara kiraya veren Batı medyası da çirkin yüzünü Mısır'da ifşa etti. Kalpleri var ama anlamıyorlar. Gözleri var ama görmüyorlar. Kulakları var, işitmiyorlar. Dilleri var, gerçekleri dile getirmiyorlar. Demokrasi ve ortak değerler etrafında bir araya gelmiş, bir barış misyonuyla insanlığa umut vermiş AB kendi değerlerini elinin tersiyle itti. Darbeye 'darbe' diyemediği gibi katliama da 'katliam' demedi."

Türkiye yalnız başına da kalsa Mısır'da demokrasinin ve milli iradenin yeniden işbaşına gelmesi ve katliamın durması için sesini yükseltmeye devam edeceğini vurgulayan Bağış, "Bu kutuplaşmadan menfaat devşirmek isteyenler rüzgar ekip, fırtına biçenler olacaklardır. Mısır'da olması gereken ilk şey, bu saldırıların hemen durması, Mursi'nin serbest bırakılmasıdır. Tek isteğimiz bu kanın durması ve istikrarın bu ülkelerde temin ve tesis edilmesidir. Bunun için de ilk şart demokrasidir" ifadelerini kullandı.

Filistin, Arakan, Suriye ve diğer İslam coğrafyasında da acı olaylar yaşandığını belirten Bağış, "Zulüm hiçbir zaman ebedi değildir. Zulüm ile abad olanların ahiri berbat olur" dedi.