ANKARA
MHP'de muhalif isimlerin başlattığı olağanüstü kongre sürecinde gerek taraflardan gerekse yargı mercilerinden art arda hukuk hamleleri geldi.

AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, olağanüstü kongrenin yapılacağı duyurulan 15 Mayıs'tan bu yana karşılıklı suçlamalar ve suç duyuruları birbirini izledi. 

Muhaliflerden eski MHP Milletvekili Meral Akşener, en çok şikayetçi isim olurken, Genel Merkez bu şikayetlere yanıt vermekte gecikmedi.



Olağanüstü kongreyle ilgili tartışmalı süreç, 5 Şubat 2016’da muhalif 16 il başkanının, partinin kongreye götürülmesi için yetki verdiği avukatlardan oluşan "Çağrı Heyeti"nin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açmasıyla başladı.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan 2016'da Çağrı Heyetine olağanüstü kongreyi toplaması için vize verdi. Ancak 15 Nisan'da MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut, olağanüstü kongre kararına ilişkin Yargıtay 18. Hukuk Dairesine temyiz başvurusunda bulundu.

MHP Genel Merkezi, 17 Nisan'da katıldığı bir televizyon programında Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye yönelik "Başparalelci" ifadesini kullandığı iddiasıyla Meral Akşener hakkında inceleme başlattı. Mayıs ayında inceleme kapsamına Sinan Oğan ve Koray Aydın da eklendi. 

Bariyer önünde tutanak
Çağrı Heyeti'nin olağanüstü kongrenin yapılacağını duyurduğu tarih olan 15 Mayıs'ta, partililer Büyük Anadolu Oteli'ne gitmek üzere toplandı ancak polisin aldığı önlemler nedeniyle otele ulaşamadı.

Kongrenin yapılacağı otelin önüne Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ aynı araçla geldi. Hazırlanan ortak basın bildirisi eski MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu tarafından okundu. 

Aydın, Oğan ve Özdağ, bir süre partililerle sohbet ettikten sonra alandan ayrılırken, Akşener, polis barikatına tutunarak Ankara 25. İcra Dairesi Başkanı'nı, neden kongreyi yaptırmadığına ilişkin tutanak vermesi için alana davet etti. Saatler süren bekleyişin ardından gelen talep üzerine Akyurt İcra Müdürü alana gererek Akşener'in istediği tutanağı tuttu ve imzaladı. 

Peş peşe 3 şikayet
17 Mayıs günü Genel Merkez ve muhaliflerden yeni hamleler geldi. MHP yönetimi, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz'ı, HSYK'ya şikayet etti.

Akşener ise önce "mahkeme kararını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandığı" gerekçesiyle Ankara 25. İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu hakkında, daha sonra 25. İcra Dairesine görüş verdiği iddiasıyla Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

İddialar incelenecek
Hakimler hakkında HSYK'ya yapılan şikayetlerle ilgili dosyalar açıldı. Dosyalar gündeme alındıktan sonra HSYK 3. Dairesi iddiaları ciddi bulursa şikayetlerin incelenmesine karar verecek ve müfettiş görevlendirecek.

Bu arada, MHP'deki olağanüstü kongre tartışmalarına son noktayı koyacak Yargıtay 18. Hukuk Dairesinde dosya üzerindeki inceleme ise hala sürüyor.