TBMM Başkanı Çiçek, İsrail'in Mavi Marmara baskınından dolayı Türkiye'den özür dilemesiyle ilgili ''Bu, son derece olumlu ve önemli bir gelişme. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz'' dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve beraberindeki heyeti kabulünün ardından bir gazetecinin sorusu üzerine, İsrail'in Mavi Marmara gemisine baskınıyla ilgili Türkiye'den özür dilemesini değerlendirdi.
İsrail'in özür dilemesinin son derece olumlu ve önemli bir gelişme olduğunu belirten Çiçek, ''Bunu memnuniyetle karşılıyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'nin hiçbir halka karşı ön yargılı tutumunun bulunmadığını, İsrail halkına karşı da olumsuz düşünce ve tavır içinde olmadığını vurgulayan Çiçek, Türkiye'nin uygun ve doğru olmayan politikalara tavır aldığını ve bunun öncelikle böyle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin, baştan beri bölgede ve dünyada barış ve huzurun olmasını arzuladığının altını çizen Çiçek, şöyle konuştu:
''Maalesef dünyanın en karışık bölgesi, bizim de İsrail'in de içinde bulunduğu bu coğrafyadır. Hala kan akıyor, gözyaşı akıyor, acılar yaşanıyor. Bunun da en evvel sıkıntısını Türkiye çekiyor. Bizim haklarımıza, hukukumuza karşı bir ihlal olmadığı zaman hiçbir ülkeyle problemimiz bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmaz. Konunun anlaşılmış olması ve tatlıya bağlanması, bölge barışı açısından da önemlidir.  
Açıklamalarda Türkiye'nin taleplerinin karşılandığı ifade edildikten sonra işbirliği devam edecektir. Türkiye, İsrail Devleti'ni ilk tanıyan ülkelerden biridir. Bizim İsrail halkına karşı ön yargımız, olumsuz kanaatimiz dün de olmadı, bugün de yok. Politikalar yanlış olunca, Türkiye kendi hukukunu korumak için belli tavırları, kararları almak zorunda kalıyor. İnşallah bundan sonra kalmaz. Yaşananlar yaşanmıştır, bu bir tecrübedir. Bundan sonra ilişkilerin gelişmesi gerekiyor. Bunu zaman içinde göreceğiz.''

Çiçek, özrün ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ziyaretinin ardından geldiği ve bölgesel dengeleri değiştireceğine yönelik değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, ''Çok yönlü değerlendirmeler olacak ama sonuca bakmak lazım. Sonuç Türkiye'nin beklentilerinin karşılanması yönünde ortaya çıktığına göre, buna katkı veren devletler olabilir, araya girmiş olanlar olabilir. Daha sonra değerlendirilecek husustur. Sonuç bence sevindiricidir'' dedi.