ANKARA - Bu alanda ciddi sorunların yaşandığına dikkati çeken Şimşek, "2003-2004 yıllarıydı ben o zaman İngiltere'deydim. İstanbul'a geldiğimde bir arkadaşın önerisiyle çok güzel bir konaklar projesi vardı. Ben de bir tane satın almak istedim. Konağı seçtik, fiyatına da tamam dedik. İş ödemeye gelince sorun yaşadık. Dediler ki istenilen fiyatın 5-6'da 1'ini buraya yazarız. Kalanını nakit olarak açıktan... Ben dedim ki İngiltere'den transfer yapacağım, nasıl açıktan veririm size? 'Getirirsiniz bankadan çekip ödersiniz' olmaz dedim ve almadım" diye konuştu.

Şehir rantlarının doğru şekilde vergilendirilememesinin temelinde de emlak vergisinde değer tespitiyle ilgili yaşanan sorunların yattığını belirten Şimşek, kamulaştırmalarda ve kamu mallarının satışında da benzer sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi.

Şimşek, şunları kaydetti:
"Merkezi Hükümetin artık bu alanda çok ciddi bir düzenleme yapmasına ihtiyaç var. Aslında şu anki Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi'ne bakarsanız hiçbir sınırlama yok. Yani eğer mahalli idareler arzu ederlerse ellerindeki tüm verileri, yani piyasa değerine yaklaştıracak her türlü imkanı biz sağladık kendilerine. Değer tespitinde en ufak bir sınırlama yok. Mahalli İdarelerimiz arzu ederlerse bir taşınmazın emlak vergi değerini piyasa değerine yaklaştırmaları ve piyasa değeri üzerinden bu vergileri almalarının önünde hiçbir engel yok. Biz bunun önünü açtık ama maalesef yerel uygulamalar bir standarda sahip değil, zaman zaman tutarsızlıklar arz ediyor, dolayısıyla benim görüşüm bu alanda bizim bir reforma ihtiyacımız var."

Bakan Şimşek, vergi oranlarıyla oynamaksızın daha çok vergi adaletine yönelik yapacakları düzenlemelerle, belediyelerin ilave imkanlara sahip olacağını ve bu imkanların vatandaşlara harcanacağını söyledi.

"Cari açıkta düzelme olacak"

Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Türkiye'deki temel makroekonomik dengelerde iyileşmeler olacağını belirtti. Şimşek, iç talepte bir miktar yavaşlama öngördüklerini de kaydederek, son dönemde alınan tüketimi sınırlayıcı tedbirlerin cari açıkta çok ciddi düzeltme getireceğini kaydetti.

AB'deki toparlanmanın da Türkiye'ye olumlu katkılarının olacağını ifade eden Şimşek, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki kargaşaların sona ermesinin de ülkenin dış ticaretine pozitif etki edeceğinin altını çizdi. 

"Siyasi istikrar tehlikede değil"

Bakan Şimşek, Türkiye'nin temellerinin sağlam olduğunu vurgulayarak, siyasi istikrarın tehlikede olmadığını dile getirdi. Bundan dolayı kısa vadedeki makro dengelerde de bir miktar iyileşmenin söz konusu olacağını belirten Şimşek, orta ve uzun vadede ise Türkiye'nin önünün son derece açık olduğunu söyledi.

Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Her şeyin başı reformdur. Son gelişmeleri biz bir fırsata dönüştüreceğiz. Türkiye'nin özellikle daha şeffaf, daha hesap verilebilir, daha iyi yönetilebilir olması noktasında özellikle yolsuzlukla mücadelede kesinlikle bizim çok daha güçlü şekilde bir reform çalışmasıyla milletimizin önüne çıkacağımız açık ve nettir. Şu anda o çalışmaları yapıyoruz. Türkiye tabii ki devlet içinde birtakım yapılanmalara karşı mücadele ederken maalesef içeride ve dışarıda sanki hukuk devletinden uzaklaşılıyor algısı yaratılmaya çalışılıyor ama esas hukuksuzluk devlet içinde gayrimeşru unsurların çabalarıdır. Yani bunu görmemezlikten gelip sadece hükümetin bunu kontrol etmeye yönelik çabalarını 'hukuk devletinden uzaklaşma' diye analiz edersek hem ülkemize hem de milletimize, milli iradeye büyük haksızlık yapmış oluruz diye düşünüyorum."