ANKARA

Kosova milli günü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haşim Taçi'nin katılımıyla Ankara Swissotelde verilen resepsiyonla kutlandı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu'nun ev sahipliğindeki resepsiyonda yaptığı konuşmaya ''Kosova'nın bağımsızlığının 7. yıl dönümü münasebetiyle şahsım ve hükümetim adıma en içten tebriklerimi sunuyorum'' diyerek başladı.

Başbakan Yardımcısı Taçi'nin Türkiye'yi ziyareti dolayısıyla bu akşam burada olmasının da çok sevindirici olduğunu ifade eden Arınç, ''Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmak bizim için bir şereftir. Kosova'nın uluslararası camiada tanınması için en büyük gayreti gösteren ülke Türkiye olmuştur'' diye konuştu.

Kosova'nın bağımsızlığının 108 ülke tarafından tanınmasının büyük bir mutluluk olduğunu dile getiren Arınç, iki ülke arasında çok köklü, tarihi, kültürel ve insani ilişkiler bulunduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları kaydetti:

''Ülkemiz de Kosova'ya her zaman en güçlü desteği vermiştir. Bu desteğimiz bundan sonra da kararlı bir şekilde devam edecektir. Kosova'nın bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne, siyasi egemenliğine büyük önem veriyoruz. Avrupa Birliği ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda sağlam adımlarla ilerleyen, istikrarlı bir Kosova'nın bölgemizde kalıcı bir barışın sağlanması bakımından da çok lüzumlu olduğuna inanıyoruz. Kosova'daki Türk toplumu ve ülkemizde yaşayan çok sayıda Kosova kökenli vatandaşlar ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde sağlam bir dostluk köprüsü vazifesi görüyor. Kosovalı Türklerin ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel hayata sağladıkları katkıların artarak devam edeceğine inanıyorum. Yaşasın Türkiye-Kosova dostluğu ve kardeşliği.''

Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Taçi de Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerin başında geldiğine işaret ederek, ''Kosova'nın bağımsızlığının 7. yılında bizim için çok önemli olan Türkiye'de sizinle beraber olmaktan son derece mutluluk duyuyorum'' dedi.

Kosova'nın bağımsızlığının bugüne kadar 108 ülke tarafından kabul edildiğini, bunun çok güzel ve onur edici bir başarı olduğunu ifade eden Taçi, şunları söyledi:

''Bu başarının bir parçası da Türkiye'den aldığımız destektir. Türkiye Cumhuriyeti ile mükemmel seviyede işbirliğimiz mevcuttur. Bugünden itibaren de işbirliğimizin ve bağlarımızın her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum. Bu vesileyle öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, Başbakanına, Dışişleri Bakanına, tüm hükümetine ve halkına Kosova'ya bugüne kadar sunduğu destek için teşekkür etmek istiyorum. Bizi bugün, Kosova için çok önemli olan bugünde yalnız bırakmadığınız için de ayrıca sizlere de minnettarım.''

Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Spahiu de "Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Taçi, bugün çok önemli siyasi temaslarda bulunmuştur ve buradaki varlığı hepimizi onurlandırmıştır'' diye konuştu.